SM-Guld till juniortjejerna

I helgen var det så dags för Junior SM i Södertälje för de födda -98 eller yngre, både Sollentunas killar och tjejer tog sig tidigare i våras vidare från kvalet i Rotebrohallen.
Man arrangerade även öppna klasser och där ställde Sollentuna upp med PU18 och PU16 lagen.

När helgen var slut kunde Sollentunas ungdomar åka hem med guld, brons och guld!

 

Lagen var på plats tidigt på lördagsmorgonen för invigningen så tjejerna fick en lucka då de spelade sin första match kl 12 mot Ymer. Det tog ett tag för dem att komma igång ordentligt och en bit in i första set hade man hamnat i underläge med 7-12. Men sedan satte tjejerna fart och kunde ta hem matchen med 2-0.

Nästa match blev direkt avgörande för gruppvinsten, återigen blev det en trög start och Värnamo tog hem första set. Till andra set tog matchen en helt annan skepnad och Sollentunatjejerna tog hem setet och även det påföljande skiljesetet. 
Som gruppsegrare var man direktkvalificerade till kvartsfinal kl19:30 så det var gott om tid för både vila ute i solskenet och en stärkande middag.

I kvarten väntade Orion då de i åttondelen besegrat Södertelge (som hade fått en plats sedan Lidingö tvingats dra sig ur). I matchen mot Orion stod det en syster Falk på var sin sida om nätet men det blev lillasystern som drog längsta stråt och tjejerna var efter 2-0 klara för semi!

Under tiden hade Sollentunas båda lag i öppna killklassen också tagit sig till semi och i sista matchen på lördagskvällen besegrade SVKs SM-lag Vingåker och var därmed också semifinaklara!

På söndagsmorgonen var det så dags för semifinaler! Sollentuna fick ta sig an Gislaved medan Engelholm och Norsjö gjorde upp i den andra semin. Det började segt och vid underläge 4-9 fick coach Lucas ta time-out. Man segade sig ikapp och var uppe vid 11 lika, tappade lite men kom åter igen och hade 14 lika innan man tog ledningen för första gången i matchen vid 15-14. Gislaved vann nästa boll men Sollentuna höll ifrån och vann setet med 25-21.
I andra set hade luften nog gått ur Gislaved lite medan SVK ångade på och vann setet med 25-7 och var alltså finalklara!
Den andra semin blev jämnare och gick till skiljeset där de regerande mästrarna Norsjö till slut vann.

Coach Lucas kommenterar: Efter vinsten i kvalet så visste vi att vi tillhörde “favoriterna” i SM och åkte nästan dit med samma krav som hockeylandslaget till VM. Dvs att åka ut i kvartsfinal är ett fiasko och om det hade blivit förlust i semifinalen så hade det ändå vart “okej” någonstans långt inne. Detta va självklart inget jag tog upp med tjejerna innan turneringen. Men när matcherna väl startade så infann sig ett visst lugn, jag tycker att vi visade många gånger att vi hade en växel till och när man är i en turnering och får känslan att det alltid går att vända på matchen brukar det betyda att laget har rätt bra form. Gruppspelet i sig gick vi igenom relativt lätt och när vi ställdes mot Orion i kvartsfinalen så blev det lite darrigt i första set men sedan visade vi vart skåpet skulle stå. Visst fanns det en liten tendens till oro på söndag morgonen när Gislaved stod på andra sidan nätet. De brukar alltid spela väldigt bra försvarsspel. Men vi nötte ner dem i början av matchen och i andra set så var det bara ett lag på banan. Så hittills genom turneringen så är egentligen set-siffrorna ganska ointressanta, vi har gjort vad vi skulle och visat de lag som hade turen att inte möta oss att det var oss de skulle behöva vinna över för att ta guldet.

Även killarna spelade semifinal men föll mot Falkenberg, som sedan besegrade Norsjö i finalen, men man vann sista matchen mot Engelholm utan större problem och kunde alltså åka hem med ett välförtjänt brons.
I öppna klassen vann det lite äldre laget (Lag Vit, mest 01or) sin semi medan det lite yngre (Lag Vinröd, mest 02or) förlorade i skiljeset mot Suld. SVK Vit tog revansch mot Suld i finalen och slutade som guldmedaljörer medan SVK Vinröd, där de flesta aldrig tidigare spelat en match på full nät höjd, hamnade på en fin fjärdeplats.

Men så var det så finaldags, det blev ohyggligt spännande match som till skillnad mot resten av turningen, spelades i bäst av fem, och lagen utnyttjade det!
Så här beskriver coach Lucas matchen: I finalen fick vi Norsjö som vi spelat mot så många gånger i både kval-finaler och i andra SM-sammanhang så väl som divisions matcher. Skön inramning även om de första seten i finalen kanske hade en liten prägel av nervositet från bägge sidor. Norsjö går upp till en 1-2 ledning i set efter att vi tagit första, men återigen infinner sig någon känsla av att det är långt ifrån över. Tycker tjejerna gick ut och gjorde en heroisk insats där det verkligen kändes att samtliga ville ge allt för att få möjligheten att bli svenska mästare. Vi vann setet med 25-17 tror jag (kommer inte riktigt ihåg då jag hade lite andra saker i huvudet) (Rätt Lucas, red. Anm). I det sista setet var det viljan, att tjejerna ens orkar beror nog bara på adrenalinet i den här situationen då det inte är jättevanligt att spela 5 matcher för att sedan avsluta med en 6e match som går till 5 set. Hur som så började Norsjö nervöst och vi hade ledningen med 8-4 i sidbytet, men då rycker Norsjö upp sig och tar 6 raka poäng. När Rebecka gör sitt numera självklara servess och kvitterar till 13-13 så är det inte många tysta i hallen, därav går det av bara farten att vi räddar två matchbollar och sen avslutar det hela med två servess från Maria.

Han avslutar: Men för att summera varför vi vann så är svaret ganska lätt. Vi har haft en bred trupp genom SM och även fast vi inte har vilat “första sexan” speciellt mycket så fick alla spela. Vinner man ett svensk mästerskap med 2 bollar kan de visa sig vara så små parametrar som spelar roll. Sen håller självklart alla avbytare hög klass som går in och gör jättebra insatser!

Prispall – SM
Guld: Sollentuna (dam), Falkenberg (herr)
Silver: Norsjö (dam), Norsjö (herr)
Brons: Engelholm (dam), Sollentuna (herr)

Prispall – Öppna klassen
Guld: Engelholm (dam), Sollentuna Vit (herr)
Silver: Team Gotland (dam), Suld (herr)
Brons: Uppsala (dam), Södertelge 1 (herr)

Här hittar du samtliga resultat från volleybollfesten!


(Foto: Per Eliasson)
Övre raden från vänster: Håkan Wendler, Jacob Zachrisson, Rebecca Stolt, Linn Falk, Agnes Elm, Emma Persson, Filippa Kolm Lindström, Mai Wendler,  Lucas Lötbom och Katta Laurin
Nedre raden från vänster: Kajsa Österman, Rebecka Sturesson, Emma, Laurin, Filippa Kuné, Hedda Vigren, Andrea Stolt och Maria Gottlander