Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentuna – Hylte/Halmstad, Kvartsfinal 1

Lite oväntat valde tvåan i grundserien Hylte/Halmstad att möta Sollentuna i Kvartsfinal. Sollentuna vilade ett par spelare de sista grundseriematcherna p g a småskador och hade därför en svag avslutning på grundserien, med 4 raka förluster på de 4 sista matcherna. I praktiken betydde det inte så mycket då man redan tidigt säkrat en plats bland de 6 bästa lagen och med en god marginal till slutspelsstrecket som drogs efter lag 8 i grundserien, vilket slutligen blev Tierp. Hylte/Halmstad hade kunnat välja Tierp i o m att seriesegraren Linköping valde Södertälje som kvartsfinalmotståndare.

Bättre tändvätska än att bli valda av ett lag som inte måste välja dig finns inte och Sollentuna ville verkligen visa att Hylte/Halmstad gjort ett valt fel. Sollentuna tvingades dock ställa upp utan Peter Jonsson i första kvartsfinalen. Peter var sjuk och hemma och vilade för att kunna vara med i kommande matcher.

I första set såg man direkt att det här kommer att bli en intressant match. Bägge lagens storstjärnor visade sig från sin bästa sida och de första nio bollarna slutade alla med anfallspoäng där Alexandro Luna i Hylte/Halmstad gjorde fyra anfallspoäng och Staffan Blomgren och Kosma Smiechowski i Sollentuna gjorde två anfallspoäng var. Hylte/Halmstad tog ledningen med 4-5 och genom ett block av Philip Pettersson stod det 4-6. Nu kom matchens första misstag när Alexandro Luna missade sin serve. Vid 5-7 trampade Sollentuna på gaspedalen och vann fem raka poäng fram till 10-7. Lagen spelar jämnt fram till 13-11 när Sollentuna gör ett ryck och går ifrån till 18-11. resten av setet spelar lagen jämnt och Sollentuna vinner setet med 25-17 när Peter Blomgren slår block ut sitt anfall. Sollentuna har bara 3 (!) egna misstag i setet och alla tre är servemissar. Det är ett stressat Hylte/Halmstad vi ser, men man tar vara på setpausen och kommer ut som ett annat lag i andra set.

I andra set får Hylte/Halmstad en kanonstart genom bra servar från Johan Mårtensson. Man tar ledningen med 1-7 innan Sollentuna lyckas ta sig ur den rotationen. Nu har Hylte/Halmstad fått precis det andrum man behöver för att slappna av och spela ut. Sollentuna knaprar in ett par poäng, men kommer inte närmare än 12-14, utan Hylte/Halmstad kan utöka sin ledning och kan komfortabelt ta hem setet med 20-25 efter att Alexandro Luna slagit in setbollen på en diggespike från position 4. Hylte/Halmstad har en bra servepress hela setet och det gör att Sollentuna har svårare att döda bollen i anfall. Det är kvitterat till 1-1 i set.

I det tredje setet är det Dardan Lushtaku som ger Hylte/Halmstad en bra start genom bra passningar och bra servar. Hylte/Halmstad tar ledningen med 0-3. På de nästa fem bollarna gör man dock tre misstag och redan vid fyra lika är Sollentuna ikapp. Fram till 11-12 leder Hylte/Halmstad med 1 eller 2 poäng, men nu gör man ett ryck och går ifrån till 11-16. Kosma Smiechowski vinner nästa boll och efter det gör Hylte/Halmstad två anfallsmisstag och det står 14-16. Hylte/Halmstad är dock starkare i slutet av setet och utökar ledningen och vinner setet med 21-25 och tar ledningen med 1-2 i set. Även i det tredje setet har Hylte/Halmstad bra utdelning på sina servar.

I det fjärde setet visar hemmalaget att man inte tänker ge upp. Man tar direkt ledningen med 7-3 när Hylte/Halmstad tar time-out. Vid 8-5 byter Sollentuna ut Sergej Engström som har lite känning av sin rygg och in kommer istället tränare Vladan Ceremidzic. Vid 9-7 kommer en riktigt bra period för hemmalaget som vinner fyra raka poäng. Hylte/Halmstad tar nu sin andra time-out. Vid 13-8 dundrar Vladan Ceremidzic in ett kortisanfall. Från 16-9 till 21-15 avgörs alla bollar på anfallspoäng och det är underhållande volleyboll som publiken bjuds på. Sollentuna kan hålla en sexpoängslednnig setet ut och vinner det med 25-19. Noterbart är att vid ställningen 24-19 blir Hylte/Halmstads passare Dardan Lushtaku utvisad för resten av setet. Innan dessa har han hunnit dra på sig ett helt gäng kort då han protesterat vilt mot flera domslut. Sista bollen i setet spelar Hylte/Halmstad utan passare på planen, så Philip Pettersson får axla den rollen, men setet tar slut efter en boll, då Kosma Smiechowski vinner sitt anfall. Det är kvitterat till 2 lika i set.

Det femte setet börjar jämnt. Sollentuna tar ledningen med 1-0, Hylte/Halmstad går till 1-2, Sollentuna till 3-2. Efter det vinner lagen varsin boll fram till 5 lika. Hylte/Halmstad missar nästa anfall och det står 6-5. Sollentuna missar sin serve och det är 6 lika. Nu går Alexandro Luna ner och servar och Hylte/Halmstad kan gå ifrån till 6-10 innan Sollentuna lyckas bryta Lunas fina serveserie. Sollentuna vinner två raka poäng till 8-10, men man kommer inte närmare än två poängs underläge, utan Hylte/Halmstad har vid 11-14 tre matchbollar. Sollentuna klarar den första genom ett bra anfall av Staffan Blomgren, men på den andra kakmatchens bäste spelare Alexandro Luna slå in ett anfall från position 2 och Hylte/Halmstad vinner setet med 12-15 och därmed matchen med 2-3.

Totalt sett var det en välspelad match som hade ett stort underhållningsvärde och publiken stortrivdes även om “fel” lag vann. Noterbart är att Sollentuna totalt vinner 2 poäng mer än Hylte/Halmstad i matchen (103 mot 101 poäng), men Hylte/Halmstad var bäst på slutet, mycket tack vare en storspelande Alexandro Luna och man vinner välförtjänt matchen. I Solllentuna kan noteras att inhoppande coachen Vladan Ceremidizic är 100-procentig i anfall. Matchen blev betydligt jämnare och svettigare än coach Kristian Wrethander i Hylte/Halmstad hade trott innan matchen. Även fortsättningen av slutspelet kan bli svettigt för Hylte/Halmstad, då det är troligt att passare Dardan Lushtaku kommer att få någon form av konsekvens för sitt agerande mot domarna under matchen. Vad denna konsekvens kan bli återstår att se.

Resultat: 2-3 (25/17 20/25 21/25 25/19 12/15)