Södertälje och Tierp

De senaste dagarna har herrlaget spelat sina två sista matcher i grundserien. Det var tidigt klart att Sollentuna troligen slutar på femte plats i serien (om inte Habo går om i sista omgången genom en vinst mot Falkenberg), men oberoende av om laget slutar femma eller sexa spelar det inte så stor roll, då lag 1-4 får välja slutspelsmotståndare bland lag 5-8. Efter att ha presterat bra mot Falkenberg och Örkelljunga (som bägge är tänkbara slutspelsmotståndare) har Sollentuna vilat ett par spelare de sista matcherna så att småskador har tid att läka så alla är i skick tills kvartsfinalerna börjar.

I bortamatchen mot Södertälje hade Södertälje chansen att säkra en kvartsfinalplats genom att laget tog 3 poäng i matchen. Södertälje hade alltså mycket att spela för och var taggade.
I Södertälje kretsades det mesta kring Dan Groveld och Danny Weemes. De tog 27 resp 24 poäng. I Sollentuna var Staffan Blomgren och Henrik Norrby poängbäst med 17 resp 14 poäng.

Södertälje vann ett riktigt jämnt första set med 29-27 efter att lagen haft två setbollar var. Södertälje förvaltade dock sin tredje setboll genom ett serveess av Hampus Randén.

I andra set ledde Sollentuna med 11-16, men släppte in Södertälje i matchen igen efter att Danny Wemmes tagit 4 anfallspoäng på 6 bollar (från 12-16 till 16-17). Från 18-19 tog Dan Groenfald 4 anfallspoäng och Södertälje vann setet med 25-21.

I det tredje setet ledde Södertälje med 5-1, men redan vid 7 lika var Sollentuna ikapp. Sollentuna tar sedan ledningen med ett par poäng som man hållet setet ut. På slutet utökar man försprånget och vinner setet med 20-25.

I fjärde set ledet Södertälje med 6-2 innan Sollentuna kommer igång. Man är ikapp vid 9 lika. Vid 1 lika gör hemmalaget ett ryck fram till 19-13. Man håller sedan en 6-poängsledning setet ut och vinner det med 25-19 och matchen med 3-1.

Resultat Södertälje – Sollentuna 3-1 (29-27, 25-21, 20-25, 25-19).

I matchen mot Tierp var det tredje matchen i rad där Sollentuna spelad emot ett lag som behövde poäng för att säkra en plats i kvartsfinalen. Tierp var tvungna att ta 2 poäng i matchen för att peta bort Vingåker från slutspelet.

I Tierp kretsar allt kring Nicolas Dubinsky på högerkanten och Thomas Lyon på vänsterkanten. De blev också poängbäst i Tierp med 31 respektive 18 poäng. I Sollentuna var Staffan Blomgren och Henrik Norrby bäst med 23 respektive 22 poäng.

I första set var det ett Tierp som kändes osäkra och man hade väldigt många egna misstag i setet. Antagligen berodde detta på att det stod mycket på spel för laget. Från 12 lika gick Sollentuna till 18-13 och den ledningen höll man sedan setet ut som man vann med 25-20.

Andra set var jämnt fran till 8 lika när Tierp gick ifrån till 9-13. Man höll sedan ledningen fram till 23 lika då Sollentuna var ikapp. Sollentuna har tre setbollar (24-23, 25-24 och 26-25) men lyckas inte förvalta dem. På två av dem missar laget serven. Vid 26-27 har Tierp sin första setboll och den förvaltar man genom ett serveess och det är kvitterat till 1-1 i set.

I det tredje setet hade Tierp hela 11 egna misstag och Sollentuna kunde utan att briljera vinna setet med 25-22. Sollentuna hade 4 egna misstag i setet.

I det fjärde setet stod Tierps kvartsfinalplats på spel. Förlust och man hamned utanför kvartsfinalerna. Vinst och hoppet levde vidare. Sollentuna tog ledningen med 7-4. Vid 10 lika var Tierp ikapp efter bra anfallsspel av Nicolas Dubinsky. Tierp tar kommandot och leder med 14-16 när man plötsligt börjar göra misstag i stora mängder. På de följande 8 bollarna gör man 5 misstag. Sollentuna leder nu med 21-17. Man håller dock ihop spelet efter det och går från 21-17 till 22-20 när Henrik Norrby slår ett anfall via blocket och ut, men tyvärr ser inte domarna touchen, utan det blir 22-21. Thomas Lyon vinner nästa anfall på en pipa och det är kvitterat till 22 lika. Staffan Blomgren vinner sitt anfall och det står 23-22. Nicolas Dubinsky kvitterar till 23 lika och Sollentuna missar nästa anfall och Tierp har setboll vid 23-24. Staffan Blomgren kvitterar till 24 lika. Nicolas Dubinsky ordnar ytterligare en setboll till Tierp, men han slår ut nästa anfall och det är kvitterat till 25 lika. Passaren Maris Jackson vinner en boll och bollen efter blir Sollentunas center Peter Jonsson nerplockad och Tierp kvitterar till 2 lika i set.

I det femte setet är det jämnt fram till 9 lika. Tierp vinner nu två raka poäng fram till 9-11. Sollentuna kvitterar till 10-11, Tierp ökar till 10-12 innan man gör ett serveess fram till 10-13. Sollentuna kvitterar genom Henrik Norrby till 11-13 innan dagens poängkung Nicolas Dubinsky gör 11-14 genom ett diggeanfall från position 2. Bollen efter missar Tierp serven och det står 12-14. Daggens bäste spelare Nicolas Dubinsky avgör sedan matchen till Tierps fördel och Tierp vinner setet med 12-15 och matchen med 2-3.

Resultat Sollentuna – Tierp 2-3 (25-20, 26-28, 25-22, 25-27, 12-15)

I och med det resultatet tar Tierp den sista platsen till kvartsfinalerna och Vingåker missar kvartsfinalplatsen. När de sista matcherna i grundserien (Södertälje-Örkelljunga och Habo-Falkenberg) spelats klart kommer valen av motståndare att göras. Senare ikväll (söndag red anm) vet vi alltså vilket lag vi ställs mot i kvartsfinal. Då får vi även se om taktiken att vila några spelare de tre sista omgångarna var lyckosam eller inte.