Vingåker tog hem femsettaren

Vingåker slåss mot Södertälje och Tierp om att ta en av de två sista slutspelsplatserna, medan Sollentuna kommer att sluta femma eller sexa i serien (troligen femma) och därmed spelar resultatet i de sista matcherna inte så stor roll för Sollentunas del, men det gäller att vara så förberedda som möjlighet inför slutspelet som börjar om två veckor. I Sollentuna saknades liksom i matchen mot Linköping i torsdags två spelare, en center och en libero. I Vingåker är skadade Axel Qvarnström fortfarande vid sidan av planen.

I första set märktes en stor skillnad mellan lagen vad gäller inställningen till matchen. Vingåker började på bästa möjliga sätt med bra energi och en kampvilja som anstår ett lag med kniven mot strupen. Man tog direkt ledningen med 8-2. Vid 11-5 fick Sollentuna äntligen lite ordning på sitt spel och man gick upp till 11-10 efter bra anfallsspel av Staffan Blomgren. Vingåker tog en time-out och kontrade genom att gå ifrån till 17-11 efter att man bytt in Alex Jenkins som passare. Lagen spelade jämnt setet ut och Vingåker kunde ganska komfortabelt vinna setet med 25-20. Sollentuna hade 6 servemiss samtidigt som Vingåker hade 4 serveess i setet.

I andra set fortsätter Vingåker spela bra. Man tar ledningen direkt och har som mest en trepoängsledning vid 9-6. Sollentuna är ikapp vid 10 lika, men Vingåker gör ett nytt ryck fram till 14-11. Sollentuna vinner tre raka poäng och det är kvitterat vid 14 lika. Vid 15-16 tar Sollentuna ledningen för första gången i setet. Fram till 21 lika spelar lagen helt jämnt och vinner varannan boll. I slutet av setet stiger Adam Bradbury fram och vinner fyra av de sex sista bollarna på egen hand från vänsterkanten och Vingåker vinner även det andra setet. Setsiffrorna blev 25-23.

I det tredje setet är det Sollentuna som tar tag i taktpinnen och tar ledningen med 4-7. Vid 9-11 gör Vingåker sitt passarbete (de har ju fyra utländska spelare i truppen,men får bara ha tre av dem på planen samtidigt, så det krävs lite pusslande för att få ihop den ekvationen). Den här gången håller Sollentuna ställningarna bra och leder med 13-16. Vid ställningen 17-19 hittar domaren 4 slag hos Sollentuna som är helt oförstående till domslutet. Det blir 18-19, men Sollentunaspelarna behärskar sig och Kosma Smiechowski vinner nästa anfall. Det är lätt att tappa ytterligare poäng när spelarna är frustrerade över ett domslut, så det var en viktig poäng för Sollentuna. Vingåker vinner de följande två bollarna och det är kvitterat till 20 lika. Nu är det Staffan Blomgren som stiger fram och tar 3 anfallspoäng i slutet, vilket gör att Sollentuna kan ta hem setet med 23-25. Kvitterat till 2-1 i set.

Det fjärde setet börjar jämnt. från 7 lika fram till 12 lika är det helt jämnt mellan lagen. Vid 13-14 går Sollentuna ett ryck och går ifrån till 15-19. Vingåker tar en time-out, men lyckas inte vända trenden, utan Sollentuna tar ganska enkelt hem settet med 19-25 och det står 2 lika i set.

Det femte setet började bra för Sollentuna som tog ledningen med 2-4, men Vingåker kontrade direkt och var ikapp redan vid 4 lika. Lagen spelar jämnt fram till 10 lika när hemmalaget gör ett ryck. Adam Bradbury vinner ett anfall, gör ett blockpoäng, gör ett serveess och plötsligt står det 13-10 till Vingåker. Serven efter hamnar i nät och det står 13-11. Sollentuna missar även de sin serve och Vingåker har flera matchbollar vid 14-11. Man behöver dock bara en när Sollentunaspelarna är vägen för varandra och anfallet slås ut. Vingåker vinner matchen med 3-2 (25-20, 25-23, 23-25, 19-25, 15-11) och tar två viktiga poäng i kampen om slutspelsplatserna.

I Sollentuna gjorde Jacob Zachrisson en bra insats med riktigt bra hoppservar. ”Zacke” fick spela center halva matchen, då Sollentuna valde att vila Sergej Engström andra halvan av matchen. Staffan Blomgren visade upp ett riktigt vasst anfallsspel i matchen och i Vingåker gjorde Adam Bradbury detsamma.

Den officiella statistiken är i skrivande stund inte klar än, men Staffan tog (inofficiellt) 28 poäng och Adam Bradbury 27 poäng.

För Sollentunas del återstår två matcher i grundserien, mot Södertälje borta på onsdag kväll kl 19.00 och hemma mot Tierp den 11 mars kl 14.30.

För Vingåkers del tog man ett stort steg närmare slutspelet. Nu har man 5 poängs försprång mot Tierp och 1 poängs försprång mot Södertälje (de tre lagen slåss om 2 platser). Vingåker har Hylte/Halmstad och Tierp kvar att spela mot, Södertälje har Falkenberg, Örkelljunga och Sollentuna och Tierp har Vingåker och Sollentuna kvar att möta. Tierp är alltså det lag som måste vinna de matcher man har kvar med 3-0 eller 3-1, men även då måste man förlita sig på andra resultat, för att inte hamna utanför kvartsfinalerna.