Stark insats mot Linköping

Bortamatchen mot Linköping blev en berg- och dalbaneåktur som man sällan ser i Elitserien. Bägge lagen saknade två spelare som normalt sett är starters. För Linköpings del en Libero och en Spiker och för Sollentunas del en Libero och en Center. Linköping leder elitserien med god marginal och Sollentuna ser ut att hamna på femte plats när grundserien avslutats.

 

I första set var det precis som början på en berg- och dalbana kan se ut för Sollentunas del, en brant uppförsbacke där man långsamt når högre och högre upp innan man till slut når toppen. Servemottagningen var obefintlig i början av matchen för Sollentunas del och Linköping gick direkt upp i en 4-0 ledning. Det var början på ett set som Sollentuna helst vill glömma. Linköping utökade sin ledning kontinuerligt under setet och vann det enkelt med 25-15.

I det andra setet var det precis som när man når toppen på berg- och dalbanan och plötsligt går det åt andra hållet (utför i berg- och dalbaneliknelsen) med en hög hastighet. Sollentuna visar upp ett helt annat spel än i första set och tog ledningen tidigt. Man går från 3 lika till 8-14 när hemmalaget tar time-out. Det hjälpte föga, ty även om Sollentuna förlorade första bollen efter time-outen, vinner man sedan 4 raka poäng och time-out nummer två för hemmalaget tas. Det står nu 9-18. Några bollar senare står det 11-20 och Sollentuna tror att man redan vunnit setet. Det är livsfarligt mot ett lag som Linköping som nu börjar knapra in poäng efter poäng efter bl a 4 block av Wille Nilsson på fem (!) bollar. Linköping kommer upp i 20-23 när Sollentuna tar sin första time-out. Den ger önskad effekt och lagen vinner varannan boll resten av setet, vilket gav slutställningen 22-25 och det är kvitterat till 1-1 i set.

I det tredje setet är det jämnare än i de två första seten. Linköping får ett par poängs försprång och leder bl a med 7-5, 10-8 och 13-11 innan Sollentuna är ikapp vid 13 lika. Resten av setet spelar lagen otroligt jämnt och lagen vinner varannan boll ända fram till 23 lika. Vid 22 lika hade Sollentuna ett gyllene tillfälle att ta kommandot i setet, men centeranfallet slås i nät. Vid 23 lika missar Sollentuna ett anfall då bollen slås ut och därmed har Linköping sin första setboll. Sollentuna räddar denna genom ett anfall från Kosma Smiechowski, men Linköping vinner nästa boll genom en pipe från Erik Sundberg och man har därmed sin andra setboll. Erik Sundberg vinner även den i anfall och Linköping vinner därmed setet med 26-24 och leder med 2-1 i set.

Det fjärde setet börjar bra för Linköping som tar ledningen med 5-1. Sollentuna viker inte ner sig utan knapar in en poäng i taget och vid 12 lika är man ikapp. Lagen spelar efter det jämnt fram till 17 lika. Precis som flera gånger tidigare under matchen fastnar Sollentuna i den uppställning där f d Sollentunaspelaren Sean Anthony servar. Man tappar flera värdefulla poäng och det blir ett andrum för Linköping som kan slappna av och spela ut. Linköping där framförallt Erik Sundberg stiger fram på slutet avgör matchen. Man vinner setet med 25-20 och därmed matchen med 3-1.

Resultat: 3-1 (25-15, 22-25, 26-24, 25-20)
Bäste poängplockare:
Linköping
Erik Sundberg 21 poäng
Wille Nilsson 17 poäng

Sollentuna
Staffan Blomgren 21 poäng
Kosma Smiechowski 19 poäng

I Linköping utmärkte sig förutom Erik Sundberg även Wille Nilsson som hade hela 10 (!) block i matchen. Sollentuna var det Staffan Blomgren som briljerade mest. Staffan hade en anfallseffektivitet på 35%, en bra prestation mot Sveriges bästa blocklag. Tyvärr hade småkrasslige passaren Kaius Peltonen en betydligt sämre dag än senast mot Örkelljunga, men med den mottagningen Sollentuna hade under stora delar av matchen är det inte lätt att vara passare.

Nästa match för Sollentunas del är på lördag då man åker till Vingåker. Vingåker kämpar mot Södertälje och Tierp för att ta en slutspelsplats (2 av de 3 lagen når slutspelet). För Sollentunas del handlar det om att fortsätta resan mot bästa formen och bästa spelet till slutspelet som börjar om två veckor. Senaste veckorna har man visat att man kan ruska om Falkenberg, Örkelljunga och Linköping, så nu gäller det att fortsätta slipa på detaljer så allt sitter om ett par veckor.

 Foto: Magnus Lilja