Damer-C: vårsviten fortsätter

Även om C-laget är klart yngst i sin division 2 serie så har man lyckats med en fin segersvit under denna vårsäsong. Vad som ligger bakom detta resonerar coach Fredrik om i detta referat efter senaste segern mot Stjärnfall.

 

 

Vi i utvecklingslaget är alltså fortfarande obesegrade efter nyår. Nu senast efter 3-2 mot serietvåan Stjärnfall. Här några tankar kring helgens vinst och våren.

Vi för statistik på våra motståndare under match (tack Laura som kom och stöttade idag trots stukad fot). Stjärnfall anfaller väldigt lite, spelar bra försvar och lever lite på sina motståndares misstag. Vi släpper således två set för att vi inte sätter/varierar våra anfall och har svårt att plocka upp deras pet och långa/korta gratisbollar. Samtidigt fungerar inte vårt servspel som vi önskar och vi ligger på fler miss än ess. Det går egentligen ganska dåligt spelmässigt matchen igenom. Vi vet dock att vi orkar mer än våra motståndare och är väl förberedda på att spela 5 set. Det ska vara kul att spela långa och jämna matcher. Den som lär sig tycka om tajta lägen, lär vinna fler av dem. Det som gör att vi tillslut vinner är att vi om och om igen lyckas samla oss mentalt samtidigt som vi fortsätter att försöka spela vårt spel. Bra jobbat av ett idag mycket yngre lag.

Några omnämnanden: Center-Tamara gör sin första match för säsongen och bidrar med viktiga block, servar och försvarsspel när det betyder som mest. Passar-Anna och Tamara jobbar på tålmodigt i mitten. Där det finns mer att hämta, vänta bara! Libero-Johanna spelar bra, får och tar mer ansvar i mottagningen.

Varför har det då gått så bra hittills under andra halvan av serien? Först och främst så tränar tjejerna mycket och bra. En grundförutsättning.

Vi försöker spela runt på alla spelare per position likvärdigt. Alla ska bli bättre och när vi har spelare borta så finns det många som är lika redo. Andra lag har gissningsvis inte den bredden/filosofin som vi har. Vi har gått framåt rejält styrkemässigt. Vi kan alltså korrigera snabbare när vi står fel, för fel står vi ofta. Vi jobbar vidare på detta!. Vi orkar nu ta oss bättre till position/boll både snabbare och om och om igen.

För att utveckla alla måste vi både kunna och faktiskt passa alla. Våra passare använder nu alla utvägar relativt jämt över hela matcher. (som exempel idag av Anna) Vi vet detta för vi håller statistik på vår fördelning av pass under match (tack Alva som lite krasslig ändå kommer för att stötta idag). Vi anfaller nu på (nästan) allt från alla positioner och slår över (nästan) allt oavsett läge. Det kostade oss poäng/set/matcher före jul. Nu bidrar det till att vi vinner. Vi måste fortsätta våga missa i stunden för att vinna i längden.

Störst TACK går till sist till min tränarkollega, Hans Vestling. Jag har aldrig tidigare (+20år) kunnat lägga nära 100% tanke och energi på träning och match. Utan Hans hade vi inte varit där vi är just nu. Imorgon kör vi inga/få hopp på träning men fortsätter med skivstången och bygger vidare.

Vid pennan – Coach Fredrik Gyllenberg

Foto: Hans Vestling

Serietabell: https://www.profixio.com/fx/serieoppsett.php?t=SVBF_SERIE_AVD6092&k=LS6092&p=1&l=14435189