Spännande femsetare mot Södertelge

Södertelge hade en vinst (mot RIG Falköping) och en förlust (mot Habo) och hemmalaget Sollentuna hade två vinster (mot Habo och Vingåker) och en förlust (mot Linköping) inför dagens Stockholmsderby. En vinst krävdes således för att haka på den övre delen av tabellen och vara med och fightas om en plats i Grand Prix.

I dagens match vilade landslagsspelaren Staffan Blomgren. Henrik Norrby tog Staffans plats och gjorde det en riktigt bra match med totalt 17 poäng.

Första set började bra för hemmalaget som tog ledningen med 4-1 innan Södertelge kom igång med sitt spel. Vid sex lika var det kvitterat och lagen spelade jämnt fram till nio lika. Sollentuna gör ett ryck till 13-10 när Södertelge tar en time-out. Den ger inte önskat resultat och vid 16-13 gör Södertelge ett dubbelbyte för att få till en förändring. Bollen efter gör Kosma Smiechowski ett serveess och Södertelge gör ytterligare ett byte när det står 17-13 till Sollentuna. Lagen spelar jämnt med varandra resten av setet och Sollentuna kan utan större besvär vinna setet med 25-20.

I det andra setet har Södertelge bytt in Danny Weemes bäst och man tar ledningen med 5-7. Lagen spelar sedan jämnt fram till 12-14 när Södertelge gör ett ryck och utökar försprånget till hela 12-17 och Sollentuna tvingas till en time-out. Södertelge har bättre servetryck i andra setet och det ger hemmalaget problem, framförallt när det gäller att döda bollen i anfall. I första set hade Sollentuna 13 anfallspoäng, i andra set blir det bara 7 stycken. Efter bra spel av bl a Sergej Engström kommer Sollentuna i alla fall närmare, men det blir inte jämnare än 19-21, utan Södertelge kan ganska komfortabelt vinna setet med 19-25 och det är kvitterat till 1 lika i set.

Det tredje setet påminde om det andra. Södertelge tog ledningen tidigt och leder med hela 7 poäng vid 6-13. Vid 14-20 kommer Sollentuna igång och knaprar in till 18-20, men det räcker inte och Södertelge kan vinna även det tredje setet. Siffrorna skrivs till 22-25. Sollentuna har 11-8 i anfallspoäng i setet, men man gör även 10 (!) egna misstag i setet, vilket är alldeles för mycket för att kunna vinna setet. Noterbart är även att Danny Wemmes stukar foten i samband med en servemottagning strax efter mitten av setet och tvingas utgå.

Det fjärde setet bliv en riktig rysare. Lagen spelad jämnt fram till 6 lika. Sollentuna gör ett ryck och leder med 11-7 efter 3 serveess, två av Sergej Engström och ett av Fredric Gewers. Södertelge vinner tre raka bollar och är nästan ikapp. Vid 14 lika är man ikapp efter att Ashur Ibrahim tagit ett blockpoäng. Södertelge tar ledningen med 19-22 efter bl a två anfallspoäng av Albert Johansson. Lagen vinner varsitt anfall och det står 20-23. Sollentuna tar en time-out och vinner nästa boll genom sett block. Bollen efter räddar Sollentuna upp i försvar, men är strax efter i nät och Södertelge har 21-24 och tre matchbollar. Kosma Smiechowski räddar den första genom att vinna sitt anfall, Henrik Norrby räddar den andra även han genom att vinna sitt anfall och på den tredje matchbollen gör Dan Groenveld övertramp när han anfaller på en ”pipe”. Det står 24 lika och Södertelge missar nästa anfall och hemmalaget har sin första setboll. Hampus Randén vinner nästa anfall och kvitterar. Sollentuna missar ett anfall och Södertelge har sin fjärde matchboll. Man missar dock serven och bollen efter missar Södertelge i anfallet och det står 27-26. Kosma Smiechowski blir avblåst för övertramp på en backspike och bollen efter servar Södertelge i nät. En servemiss från Sollentuna och det är kvitterat till 28 lika. Henrik Norrby vinner nästa boll i anfall, men Dan Groenveld gör detsamma och kvitterar till 29 lika. Robin Andersson Franke vinner ett anfall och Sollentuna byter in Jacob Zachrisson för att serva och säger åt honom att gå för serven. Zackes serve är dock strax ut och det är kvitterat igen. Bollen efter är det nätberöring av Sollentuna och Södertelge har sin femte matchboll. Södertelge missar dock serven och det är kvitterat igen. Hampus Randén slår nästa anfall genom Sollentunablocket och den sjätte matchbollen för Södertelge är ett faktum. Peter Blomgren vinner nästa boll genom ett anfall från position fyra. Ashur Ibrahim slår ut nästa boll och det står 33-32 till Sollentuna. Hampus Randén reducerar till 33 lika genom ett parreslag från position två. Södertelge gör ett servebyte och Sergej Engström slår in en kortis. Det står nu 34-33 och bollen efter blockar Sollentuna ner Hampus Randén och man kan vinna setet med 35-33 och kvittera till 2 lika i set.

I det femte setet tog Sollentuna kommandot direkt och tog ledningen med 7-3 och strax efter med 9-4. Södertelge byter in Joachim Sahlin istället för Hampus Randén, men det hjälper inte. Inget lag vinner mer än två bollar i rad och lagen spelar jämnt med varandra setet ut. Till slut vinner Sollentuna med 15-9 och matchen med 3-2. Noterbart är att Södertelge bara har tre anfallspoäng i sista set.

Totalt sett så hade Södertelge bra servetryck matchen igenom. I anfall var Dan Groenveld och Danny Weeemes de största hoten. Dans effektivitet var dock inte särskilt bra, medan Danny hade riktigt bra effektivitet. I hemmalaget var Henrik Norrby det största utropstecknet och även Sergej Engström förtjänar beröm.