Grundserien avslutad – nu börjar slutspelet

I sista grundspelsomgången möttes Sollentuna och Habo i Satelliten. Inför matchen var det redan klarat att Habo slutar på åttonde och sista slutspelsplatsen. Sollentuna hade en möjlighet att gå om Tierp och sluta femma, men då lag 1-4 får välja slutspelsmotståndare bland lag 5-8 hade det i praktiken ingen större betydelse.

Sollentuna valde att vila Kosma Smiechowski och spelade istället med Johan Lindström på högerkanten. Sollentuna fick en bra start och tog ledningen med 4-1. Habo kontrade och var ikapp redan vid 4 lika. Lagen spelade jämnt fram till 7 lika när Habo hade en bra period och gick ifrån till 9-15 genom bl a väldigt bra blockeringsspel. Sollentuna spelade upp sig och kom så nära som 16-17 och 19-20, men Habo avgjorde setet genom att proffsen steg fram på slutet och proffsen tog 5 av de 6 sista poängen och Habo vann första set med 20-25.

I andra set började Habo bra och hade 1-3. Vid 9 lika gjorde hemmalaget ett litet ryck och gick ifrån till 11-9. Habo kom ikapp genom bra anfallsspel av Stefan Stolic. Lagen spelade sedan jämnt fram till 21 lika. Sollentuna gick ifrån till 23-21. Stolic vinner nästa anfall och det står 23-22. Habo gör ett servebyte, men missar serven och Sollentuna har 2 setbollar vid 24-22. Joren Zeeman vinner sitt anfall och räddar den första setbollen. Nästa boll kan dock Sollentuna vinna och det är kvitterat, 1-1 i set.

Det tredje setet börjar bra för Sollentuna som går upp i ledningen med 12-4 efter bl a 4 serveess när Habo tvingas ta sin andra time-out. Habos anfallsspel fungerar inte alls, bl a p g a bra servar från Sollentuna och man har bara två anfallspoäng i setet som enkelt vinns av Sollentuna med hela 25-12. I Sollentuna gör Staffan Blomgren ett bra set i både serve och anfall.

I fjärde set tappar Sollentuna sin uppgjorda taktik, kanske för att man så enkelt vann det tredje setet. Habo får fram servemottagningen och då har man ett bra anfallsspel. Habo tar ledningen med 3-7. Nu är det Sollentuna som har svårt att få igång sitt anfallsspel och i setet gör Sollentuna bara 4 egna anfallspoäng. Habo kan utan större problem vinna setet med 21-25 och det blir ett femte set.

Det femte setet ser ut ungefär som det fjärde, d v s att Sollentuna inte fick sitt anfallsspel att fungera. Habo var klart bättre i setet och kunde enkelt vinna det med 5-15 och matchen med 2-3.

Poängbäst i Sollentuna:
Staffan Blomgren 14 poäng
Johan Lindström 11 poäng

Poängbäst i Habo:
Joren Zeeman 18 poäng
Stefan Stolic 14 poäng

I kväll (söndag) efter att alla grundseriematcher spelats klart är det val av kvartsfinalmotståndare för de lag som placerat sig på plats 1-3 i serien. De får i turordning välja bland de lag som placerat sig 5-8. Örkelljunga som blir fyra i serien får sedan ta det lag som blir över. Snart vet vi alltså vilka som blir Sollentunas motståndare i kvartsfinalen och vilka dagar matcherna kommer att spelas.