AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Varför erfaren rutin alltid slår ungdomlig entusiasm

Nu börjar våra motståndare bli unga! Pojkarna i Södertälje är födda i ett annat ÅRTUSENDE än Dragets Dragoner. Deras headspiker är född 1999 men passaren är född 2000! Och vi som tycker vår junior Svesse är ung – född så sent som 1984! (Förresten samma år som jag slutade spela volleyboll och började läsa på universitetet.)

Nåväl, Dragonerna var ovanligt svårstartade denna första vintermorgon. Likt en gammal Volvo som stått ute hela vinternatten, hostade motorn igång – men väldigt motvilligt. Södertäljes spänstiga gossar var mer på tårna, anförda den evige tränaren Lasse Broström. Grabbarna ledde och gubbarna lufsade efter. Men så småningom lyckades Draget få upp varvtalet på motorn och vid 15-15 var vi förbi. Enligt de fysiska lagarna så är en stor kropp i rörelse svår att stoppa. Och mycket riktigt rullade det iväg till 25-23.

Starten i andra set var dock likadan som det första. Södertälje surrade som en myggsvärm och Draget drällde omkring. Även denna gång segade sig gubbarna ifatt till 15-15. Men vi vet ju hur det är med unga killar när hormonerna hoppar och adrenalinet attackerar. Några riktiga kanonsmashar, några urtidsvrål och medgången är ett faktum. Full attack på alla bollar och allt går in. Medgång i Södertälje. 

Robocop Fransson är stel i den stora starka kroppen efter den kyliga morgonen och att sitta första setet å bänken hjälpte inte. När han får rens i mitten på en halvhög och drar den i nät, vet Södertälje-glädjen inga gränser. 23-25.
När nu ungdomarna hade medflyt var de ostoppbara – och då skickade vi ändå in våra yngsta: beachlirarna Tobbe (-79) och Svesse. Men inte ens det hjälpte. Dragonerna var nu visserligen uppvärmda, men gjorde rena nybörjarmisstagen – servmissar, övertramp och nätberöringar. Slarvigt och energifattigt. Tja, förutom då vår hetlevrade italienare, Massi. Han gjorde sitt bästa för att få igång Draget med både glada och mindre glada tillrop från bänken. Vi återkommer till det.
Även tredje set till Södertälje som i medgången också spelade bra. 19-25

Inför fjärde set byter Martin ut sig själv och går in som mental coach istället. Vad han sa i paus lämpar sig inte i tryck, men kan sammanfattas med att sämre än så här kan det inte bli. ”Men se positivt på det – det kan bara bli bättre, även om ni säkert kommer att råka ut för återfall”. Killen är antagligen ett oupptäckt geni, för bättre blev det. Marcus var tillbaka med servarna, 7 i rad, och Fransson dräpte ner några brutala bollar. Massi var heltaggad (vi återkommer till det) och beachkillarna både smashade och rullade förnedrande bollar precis över/bakom block. Men spelet böljar ändå fram och tillbaka med roliga bollar och mycket adrenalin. I avgörande läge blåser domaren av spelet och rotar i fickorna. Det gula kortet kommer fram och Massi blir varnad för osportsligt uppträdande! Det var verkligen ingen enskild händelse som utlöste det, utan snarare hade han jobbat ihop till ett kort. Men detta bekom inte Dragonerna det minsta, utan tack vare Görans stabila spelfördelning kunde setet spelas hem. 25-18

Dags för avgörande set och Södertälje får just den start som unga killar inte behöver. 0-3 innan de ens får bollen förbi block. Frustration och tvekan som följd, men nu hade besten vaknat och gjorde processen kort med skönheterna: 15-10.

Ett rättvist resultat med 3-2 i set och två säkrade poäng.