AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Miraklet i Helenelund

Sollentuna Draget kom till match i söndags som serieledare. Visserligen bara efter en spelad match, men ändå! Bromma stod för motståndet. Ett lag som vi kan ganska väl. Undertecknad som tränat och spelat med detta lag, varnade för Brommas centrar som är vassa. Dessutom har dom två bra passare. 

Och i första set fick Bromma till framspelen perfekt och centerspelet tog också många poäng. Dragets spelare verkade ha huvudet kvar i kudden denna kyliga söndagsmorgon. Det rann iväg till 19-25 på ganska kort tid.

I andra började Draget streta emot lite bättre, men den riktiga udden fanns inte där. Passare Göran fick inga vidare framspel att arbeta med och avsluten saknade ackuratess. 23-25 slutade setet, men spelkvaliteten hade höjts och underhållningsvärdet för publiken, som visserligen bara bestod av två personer – varav en var domarkontrollant och en var sekreterare – var högt. Det luktade dock 0-3 lång väg.

Men…Draget reste sig i tredje set och fick till det där lilla extra som saknats. Ekans och Fransson blytunga smashar vräktes ner över Brommas försvar som missilattacker. Hjälm och skyddsväst på! Och Draget som brukade få övertala spelare att lira center, har plötsligt fyra stycken. Vi roterade på tre centrar och fick sätta en på högerkanten! Betydligt bättre skärpa i framspel gav Göran valmöjligheter och vårt anfallsspel kunde varieras över hela nätet. Övertygande setvinst med 25-16. Inget snack!

Helt plötsligt var det energi i Sollentunalaget. Brommaspelarna började hänga lite med huvudena och till och med gnälla på domarna. Inget bra tecken. Rollerna var ombytta. Sämre framspel i Bromma tappade bort centrarna och vi kunder försvara oss enklare. Fortfarande var det överraskande bra försvarsspel i bägge lagen trots hårda smashar, vilket ledde till långa bollar som oftare och oftare slutade med poäng till Draget. Vår junior Svesse (bara 31 år) på kanten fick mer och mer betalt för sin enorma spänst. Ekans och Franssons brutala eldkraft malde ner Brommas försvar till träflis. Martin och Fredrik var sylvassa i mitten och tog hela tiden poäng och var täta i block. Massi som högerspiker var utmärkt hela matchen och Göran passade som vanligt lysande. Tredje set var hårt, men Draget var i ledning hela tiden. 25-19.

Skulle det gå att vända 0-2 till seger? Var det möjligt? Dragets mentala coach präntade in Björn Borgs gamla devis: “Det handlar om att vinna tre set. Det spelar ingen roll i vilken ordning de tas.” Publiken tänkte tillbaka på idrottshistoriska ögonblick som t.ex. Tre Kronor mot Finland 2005 eller 1986. Skulle det gå? Jorå, Draget satte press direkt och var fyra bollar upp i avgörande set redan från start. När sedan Bromma mitt i setet blev bortdömda för en överblockering och bråkade och surade över det, var saken klar. 15-7 i femte set och miraklet var ett faktum.