Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Herrarna provar Tierps nya hemmaarena

Det var en tunn SVK-trupp som idag begav sig till Tierps nya hemmaarena, Centralhallen. 7 spelare och en coach innebar få möjligheter till byten och därmed var alla tvungna att prestera på en hög nivå för att vi skulle komma hem med poäng i dagens match.

Tierp har ändrat sin startuppställning efter förra helgens förlust mot Södertälje. I dagens match spelade man med Patrik Ödvall på högerkanten och Colton DeMan på vänsterkanten. I och med det fick Tierp både bättre servemottagning och bättre anfall.

Första set började skakigt för Sollentunas del. Tierp gick snabbt upp till en ledning med 6-2. Sollentuna kommer efter det in i matchen och redan vid 9 lika är man ikapp. Vi visste det inte då, men detta skulle komma att genomsyra hela matchen. Lagen turades om att spela bra och det var mycket berg- och dalbana under större delen av matchen. Vid 12-13 var Sollentuna uppe i ledningen för första gången. Sollentuna hade sedan en 3-poängsledning vid 12-15 och 15-18, men bägge gångerna vann Tierp 3 raka poäng och kom ikapp. Lagen följdes efter det åt till 23 lika, då Patrik Ödvall vann ett anfall och Tierp hade setboll. Lagen har haft två setbollar var utan att kunna förvalta dem när Sollentuna får sin tredje och tar vara på den och vinner första set med 27-29.
Bäst anfallsmässigt i första set är Patrik Ödvall och Colton DeMan i Tierp och Staffan Blomgren i Sollentuna.

Även andra set börjar dåligt för Sollentuna. Bra servar av Tierps passare Jarron Mueller ger en ledning med 6-0 till hemmalaget. Lite senare står det 11-3 när Sollentuna tar tre raka poäng och Tierp tar sin första time-out. Efter time-outen spelar lagen ganska jämnt, men Tierp utökar försprånget lite grann och vinner setet utan större problem med 25-18. Anfallsmässigt var det samma spelare som i första set som plockade poäng till respektive lag, men nu visade även Tierps center Lee Hamilton att han är en tillgång. Lee hade hög effektivitet i andra set.

I 10-minuterspausen mellan andra och tredje set bestämde vi oss för att starta tredje set starkt och första delmålet var att vara först till 5 poäng. Det lyckades vi med och vi ledde med 4-5 efter att ha legat under med 2-4. Resten av setet lyckades vi väldigt bra med att få stopp på Tierps anfall. Alla spelare i Tierp som fick flera pass hölls nu på en negativ effektivitet, vilket gjorde att Sollentuna enkelt kunde vinna setet med hela 11-25. Starkt av killarna att hålla fokus och energin uppe hela setet! I Sollentuna hade Kosma Smiechowski bra effektivitet i tredje set när han vann många anfall samtidigt som han inte hade några anfallsmisstag.

Fjärde set började jämnt och lagen höll ihop fram till fem lika. Sen kom ett ryck från Tierp och man gick upp till en fyrapoängsledning vid 10-6. Sollentuna tar en time-out för att bryta trenden, men Tierp spelar bättre än Sollentuna och utökar istället sin ledning till 17-10 när det är dags för time-out nummer två. Inte heller den lyckas bryta trenden, utan Tierp kan enkelt vinna setet med hela 25-14.

Dags för ett ovisst femte set. Hittills har matchen varit en berg- och dalbana, så jag tror inte någon var säker på vinst när femte setet började. Efter ledning med 0-2 för Sollentuna tar Tierp fyra raka poäng och Sollentuna tvingas till en time-out. Vid sju lika är Sollentuna ikapp. Tierp vinner två bollar fram till 9-7 och sedan gör Sollentuna detsamma och det står nio lika. Efter tio lika och elva lika vinner Tierp tre raka poäng fram till 14-11. Sollentuna tar ett blockpoäng och Tierp tar time-out. Vid 14-12 tar Sollentuna ytterligare ett blockpoäng och vid 14-13 vinner Kosma Smiechowski ett anfall och det är kvitterat till 14-14. Patrik Ödvall vinner nästa boll i anfall och vid 15-14 blockerar Tierp ner Sollentunas anfall och Tierp vinner den svängiga matchen med 3-2 (27-29, 25-18, 11-25, 25-14, 16-14)

Även om bägge lagen stundtals spelade riktigt bra försvarsspel så var det här en match där anfallsspelet inte höll yppersta elitserieklass. Tierps effektivitet som lag var strax under 20% och Sollentunas strax över 20%. Det räcker inte om lagen vill vara med och slåss på den övre halvan av tabellen. I matchen fick Colton DeMan 57 pass, Patrik Ödvall 47 pass och Kosma Smiechowski 43 pass. Tobias Ericsson i Sollentuna utmärkte sig med hela 10 (!) blockpoäng. Nytt personbästa i en match för Tobias. Sollentuna hade totalt 16 block mot Tierps 6.

Enter 2 spelade omgångar ligger Sollentuna på en tredje plats och Tierp på åttonde plats. Sollentuna behöver dock höja sig några nivåer om man ska hålla sig kvar på den platsen. 17/12 är det dags för match mot Falkenberg i Satelliten. Falkenberg har vunnit sina två första matcher och blir en utmaning för Sollentuna.