AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

JSM-brons till Sollentunas damjuniorer

Sollentunas damjuniorer vann i helgens Svenska Juniormästerskap i Volleyboll brons efter ett slutspel som bjudit på ömsom vin men ömsom vatten vid fel tillfälle. Man gick in i turneringen som förstarankade, men kvalet i januari är ju inte helt rättvist, och man gjorde en bra insats fram till semifinal dag 2 då det tog stopp. I bronsmatchen laddade man om batterierna och såg till att man åkte hem med någonting om halsen i alla fall.

 

 

Eftersom Engelholms (EVS) elitserielag består av unga talangen Isabelle Haak och JSM-kvalet gick en helg då EVS hade elituppdrag, så blev utkomsten av kvalet i södra poolgruppen – vilket är rankinggrundande för JSM-slutspelet – kanske inte blev helt rättvist i alla pooler. Lottningen i JSM-slutspelet, som numer styrs av tävlingsbestämmelserna (tack och lov) gjorde att Sollentuna, som var förstarankade i turneringen, hamnade i grupp 1 med just EVS och Hylte/Halmstad. Att det ur denna grupp av 4 i slutspelet skulle innehålla 3/4 av semifinallagen vittnar om vad gruppspelet handlade om.

Första matchen mot Hylte/Halmstad vinns med 2-0 (25-13, 25-15) och Sollentuna kan låta hela 12-mannatruppen vara med på banan.

Andra matchen, och gruppfinalen, blev troligen hela JSM:s mest välspelade match. SVK-EVS 1-2 (25-21, 20-25, 15-17). Engelholm, nyblivna senior SM-guld vinnare och med två starters från seniorlaget i juniorlaget, däribland just Isabelle Haak. Få trodde nog att Sollentuna, utan korsbandsskadade Carolina Ljung, skulle kunna matcha upp mot EVS, men det blev en tidig godisbit i detta mästerskap. Det är jämt i första setet hela vägen och vid 24-21 och i EVS serve gör Sollentunas passare och tillika lagkapten, Frida Kindbom, ett överraskande passaröverlägg och Sollentuna leder 1-0 i set. Elitstjärnorna i EVS är än mer överraskade när det står 9-3 till Sollentuna i andra set, men setet glider sakta över till skånelaget som vinner med 25-20. Skiljeset ser ut att förloras vid underläge 7-10 men där visa Sollentuna härlig moral och går ifatt till 13-13. Vid 15-15 och egen serve har Sollentuna ett litet psykologiskt övertag men serven går ut och nästföljande boll vinns av EVS. skillnaden mellan vinst och förlust summeras alltså till de sista två bollarna. EVS gick sedan och vann finalen överlägset. Sport är ibland grymt men det är samtidigt tjusningen.

Iom att Sollentuna blev grupptvåa så kastades man in i det nya JSM-slutspelets baksidor och spelar många matcher utan paus till 21:30 – en riktig mardröm. Strax innan 17:00 ställs man i åttondelsfinal mot Örebro. Örebro vållar inga problem, men tär på lagets redan nötta batterier. 19:45 – 10 timmar efter start – spelar laget kvartsfinal mot Norsjö. Tyvärr för Norsjös skull så visar Sollentuna upp en inställning där man skulle kört skallen genom betong om det behövs. Första set är lagets bästa i turneringen och lagets MVP, passaren Frida Kindbom, visar i den sena timmen upp ett spel som är som glass en het sommardag – det smälter i mun. Norsjö, som förtjänade ett långt bättre öde i turneringen än att åka ut i kvarten, försvinner med 25-15, 25-19.

Semifinalen dag 2 kl 10:30 mot Svedala blir turneringens plattmatch och det betyder ju stopp när det gäller slutspel. Svedala inleder med stor energi i första set och leder ett par poäng i första set som Sollentuna med list och styrka kan vända till vinst 25-23. I andra set leder SVK med 16-13 och energin har runnit av Svedala, men Sollentuna missar här så pass mycket i anfall och serve att man bjuder in Svedala i matchen. Förlusten blir 20-25. Skiljeset börjar bra men Svedala leder 8-7 i sidbyte. Vid 9-11 servar Svedala ut och Sollentunas libero, Hanna Remme-Larsen, duckar undan bollen. En rutinerad elitdomare visar tyvärr auktoritetsproblem med juniorer då domaren först utan grund anar en touch (i vad vet bara gudarna) och därefter delar ut ett rött kort (vilket nog är det första i JSM på 20 år minst). I stället för 10-11 står det 9-13 och matchen är naturligtvis slut. Regler och bestämmelser i all ära, men juniorer spelar inte JSM för att bli upptuktade av en elitdomare som inte kan känna av läget. Mycket tråkigt slut på semifinalen. Fast matchen skulle förstås vunnits redan i andra set och man ska inte förta Svedalas seger med bortförklaringar.

Bronsmatchen blir mest en formsak och nästintill hela laget är på banan då man igen besegrar Hylte/Halmstad, nu med 25-15, 25-17.

Sollentuna hade ett stort spel i sig när man kom till turneringen. I allt förutom de sista två seten mot Svedala visade man det också. Lagets spel byggde mycket på passaren Frida Kindboms skickligheter och framför allt första set mot Norsjö, med övriga laget som stöd, snurrar hon upp motståndarna på läktaren med sina pass. Om turneringen hade utsett en spelare som MVP skulle kampen stå mellan Frida Kindbom och Isabelle Haak i EVS.

Isabelle Falck blir även hon rättvist uttagen till All Star och hennes samarbete med Frida Kindbom är en njutning för volleybollälskare att få se. I jämn kamp med EVS-libero tar även Hanna Remme-Larsen en All-Star plats. I övrigt är det lagets “Ny-På-Jobbet”, Filippa Ström (yngst i laget), som kvitterar ut flest utropstecken i förhållande till vad vi visste innan. I sitt inhopp mot EVS i gruppspelet var hon 100% i anfall. Som starter i bronsmatchen förlorar hon inte ett anfall. Det är sånt man vill se.


JSM-bronslaget
övre fr v: Sofia Nacksten, Sofia Linderoth, Camilla Hörnqvist, Carolina Ljung (ass coach), Amanda Teir, Sandra Wiman, Frida Kindbom
undre fr v: Filippa Ström, Matilda Bouveng, Tove Kauppi, Diana Lundvall, Isabelle Falck
liggande: Hanna Remme-Larsen

Sollentunas damjuniorer är nu uppe i en svit av 5 raka mästerskapsmedaljer under åren 2011-2015. Fyra av dessa gånger har man varit i final och en gång har man vunnit. Detta har man klarat av trots att det handlar om lag som innehållit spelare i åtta olika ålderskullar. Den som skriver om att andra klubbar i Svergie har bästa ungdomsverksamheten missar nog detta faktum, för detta är en svit som är imponerande och som Sollentuna Volleybollklubb kan vara stolt över.