AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Blixtar och dunder men inga magiska under när Sollentunas herrar besegrade Habo

Det var spridda skurar när Sollentuna bjöd Habo upp till dans elitseriens artonde omgång. Sollentunas herrlag skulle på lördagen den 24e januari spela sin fjärde match under en och en halv veckas tid. Ett tufft spelschema som i sig självt var ett test. Som tur var har Sollentuna en bred trupp med många spelare som aspirerar på speltid. Sollentuna kom till spel återigen med full laguppställning, men lyckades trots detta aldrig briljera. Habo som hittills haft en tung säsong spelade emellanåt bra och fick Sollentuna i rejält blåsväder i matchens mittskede, men kunde inte rida ut stockholmsstormen. Slutsiffrorna blev SVK-Habo 3-1 genom 25-21, 25-22, 23-25 samt 25-21.

Sollentuna startade första set med Staffan och Sean på vänsterkant, Tobias och Peter i mitten, Andreas som passare, Kosma på högerkant samt Axel som libero. Det var ett par veckor sedan denna uppställning spelat tillsammans på grund av skador och övriga vakanser. Detta påverkade säkerligen Sollentuna i inledningen och andra delar av matchen. Habo hade möblerat om lite i sin uppställning och kunde i och med detta utnyttja deras bulgariske stjärnspelare Schulcz till fullo från högerkanten. Habo tog en tidig ledning och såg i inledningen av matchen riktigt starka ut. Vid underläge 11-13 dånade det till rejält i hallen när bollen gick från smash av Schulcz till Tobias Ericssons blockhand och rätt ned i golvet. Sollentuna tog i och med detta sitt första blockpoäng för dagen. Sollentuna spelade vidare starkt block- och försvarsspel fram till en betryggande ledning vid 17-13. Med denna ledning rodde hemmalaget setet i hamn. 1-0 till Sollentuna genom 25-21.

I andra set startade båda lagen med samma uppställningar. Habo blixtrade till rejält i början av andra set med fantastiskt försvarspel och svårstoppade spelvändningar. Anförda av Robert Blomkvist och Istvan Schulcz tog gästerna direkt ledning genom 0-5 och 2-7. Habo hade med detta på allvar visat att man inte skulle lägga sig platt. Sollentunas anfallsspel klickade inte som publiken vant sig att se och vid ställningen 3-9 byter huvudtränare Martin Yngerskog spelfördelare. Fredrik Gewers tackade direkt för visat förtroende genom att framgångsrikt spela ett snabbt mittenspel med Tobias Ericsson. Sollentuna fick en nytändning och tar på allvar över taktpinnen. Sollentuna spelade vilt satsande volleyboll när de tog och gav bort varannan poäng fram till ställningen 9-16 då spelet äntligen gav högre avkastning. Tre anfallspoäng av Staffan Blomgren och ett block av Fredrik Gewers utjämnade matchen något till 13-16. När Sean Anthony sedan i slutet på setet kom igång likt en kastvind, försökte Habo förgäves hålla sig på benen. Setet slutade 25-22 och 2-0 i set till hemmalaget.

Sollentuna behöll inför tredje set samma lag på plan som avslutade det andra. Setet blev mycket jämnt och spännande. Lagen skiljdes som mest åt med två poäng hela vägen in i mål. Trots emellanåt häftig och publikfriande volleyboll var det möjligtvis vid ställning 23-24, det vill säga setboll för Habo, som mest dramatiskt. Habos bulgariske anfallsbombare trampade på tremeterslinjen, något som i vanliga fall är förbjudet vid anfall från bakplan, men som denna gång tilläts av förstedomaren. Protester utbröt från både publik, spelare och huvudtränare Martin Yngerskog. Huvuddomare Magnus Hagström valdedå att lufta det gula kortet för Sollentunas tränare, men nuförtiden betyder det ingen poängförlust.

Huvudtränare Martin Yngerskog kommenterar:

– Man får tydligen göra så om man inte kan vinna på annat sätt. Det var hur som helst väldigt onödigt av mig att protestera på det där sättet då jag vet hur känslig denna domare är när det gäller mig. Jag eftersträvar alltid att inte påverka spelet på detta sätt, men misslyckades idag med detta. Habo hade spelat bättre än oss i det setet, så de var värda att vinna setet ändå.

Sollentuna lyckades i setpausen göra om frustrationen till ren bestämdhet och tog i fjärde set direkt en ledning fram till 10-5. Vid ställning 13-8 gjorde Sollentuna ett mycket lyckat servebyte med Kosma Smiechowski. Hemmalaget kunde i denna serverunda ”stäng igen butiken totalt” då man gång på gång stängde ute Habos anfall med fantastiskt blockeringsspel. Fram till ställning 21-11 var det ren utklassning, men vid matchboll 24-17 började Sollet slarva oerhört och hamnade i oroväckande motvind. Habosympatisörer fick ett litet hopp om magiskt under när vändningen kom så nära som 24-21. Dock hade lagkapten Kosma Smiechowski andra planer och stänkte in matchbollen till 25-21 och 3-1 i set.

Huvudtränare Martin Yngerskog kommenterar matchen:

– Det var en härlig avslutning på denna tuffa vecka. Jag konstaterar att vi emellanåt spelar mycket snålt, något som sätter hög press på Habo. Tyvärr lyckas Habo bitvis allt för ofta hitta igenom vårt block- och försvarsspel, vilket i dessa stunder gör det svårt för oss att dra ifrån poängmässigt. Det ska bli skönt med en lugnare vecka så vi till fullo kan fokusera på att utvecklas som spelare och lag.

Nästa match:

Sollentuna spelar hemma mot Tierp den 5e januari klockan 19:00. Då spelar lagen om femteplatsen i ligan och vem som ska få chans att jaga ikapp Örkelljunga med deras fjärdeplacering. Sollentunas herrlag behöver då allt hejande och jubel de kan få. Alla är välkomna!

foto: Robert Engström / Roben.se