AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentunas herrlag snubblade över inspirerat Vingåker som nästan flög iväg

Sollentuna Volleybollklubbs herrlag gästade i onsdagen den 21 januari Vingåker Volleybollklubb. Det såg långt in i andra set ut som om det skulle bli andra promenadsegern på två försök i Vidåkershallen denna säsong, men plötsligt rasar ”Sollet” och släpper iväg Vingåker totalt. Stockholmslaget reser sig, plockar i farten upp spillrorna och spurtar om lagom till slutet. Slutsiffrorna blir: VVK-SVK 2-3, genom 20-25, 28-26, 25-19, 24-26, 13-15.

Vingåker, som efter juluppehållet skaffat sig ytterligare ett proffs och på så vis förstärkt sin förstasexa, har haft en tung säsong hittills. De som för ett par år sedan såg det forna Vingåker spela volleyboll på hemmaplan kan vittna om ett krigande, vilt chanstagande, svårslaget medgångsgäng. Att spela mot detta lag brukade vara som att få en geting och två humlor innanför tröjan, man visste att man borde kunna platta till dem rejält – men man blev alltid rejält bränd på kuppen. Dagens Vingåker har haft svårt att ens komma nära den statusen… förrän just i denna match. Det visade sig redan på uppvärmningen att något var på gång att hända. Sollentuna ställde i första set upp med Mikolaj Borko och Sean Anthony på vänsterkanten, Tobias Ericsson och Andreas Grundstedt i mitten, Andreas Eriksson som passare och Kosma Smiechowski på högerkanten. Liberorollen delade Staffan Blomgren och Axel Hermansson på.

Med ett taggat Vingåker på andra sidan nät var det ett mycket fokuserat Sollentuna som gick in på banan. Hårt kämpande i försvar, noggrant taktiskt utförande och väl avvägda beslut i anfall, gav Sollentuna en tidig ledning som man drygade ut genom hela setet. Första set slutade i seger för gästerna 20-25. Sollentuna gjorde inga ändringar i uppställningen inför andra set och det fortsatte i samma trend som i slutet på första. Sollentuna drog mer och mer ifrån, framför allt genom starkt blockspel och väldigt få misstag. Som mest ledde Sollentuna med 8-17. Sollentuna gjorde därefter två enkla misstag och fortsatte spela svagt fram till 13-19, då tränare Martin Yngerskog bytte ut passare Andreas Eriksson mot Fredrik Gewers och högerkant Kosma Smiechowski mot Phil Tully. Detta vände dock inte trenden och vid ställning 18-22 återkallades bytet. Sollentuna spelar sig fram till 20-24 och setboll, men med svag servemottagning snubblade Sollet på mållinjen och förlorade sedermera setet 28-26 efter att ha haft ytterligare en setboll. Det var ett besviket och frustrerat lag som samlades till efterkommande setpaus. Negativ energi började sprida sig genom laget.

Förstetränare Martin Yngerskogs kommentar:

– ”Det var en av de kortaste setpauserna under min tid som tränare. Jag fick prioritera punkterna i mitt anteckningsblock för att få med det viktigaste. Det var konstgjord andning i denna stund!”

Sollentuna börjar tredje setet som i första och andra. Vingåker hade knockat till gästerna rejält som för stunden låg nere för räkning. Det skulle bli en lång resa ikapp ett heltänt Vingåker. I mitten av tredje, vid ställning 15-9, gjorde tränare Martin Yngerskog två spelarbyten i Calle Ljung mot Mikolaj Borko och Phil Tully mot Kosma Smiechowski. Calle förstärkte lagets servemottagning avsevärt och Phil höjde lagets anfallseffektivitet helt på egen hand. Dessvärre kunde Sollentuna efter bytena enbart hålla jämna steg med hemmalaget fram till 25-19. Vingåker surfade genom tredje set vidare på sin framgångsvåg precis som i fornstora dagar. Vågen seglades hela vägen in i mål och Vingåker knep således det otroligt viktiga tredje setet. Ett Vingåker i trans ledde nu med 2-1 i set.

Sollentuna startar fjärde set som de slutade tredje, med Calle, Sean, Andreas E., Phil, Andreas G. och Tobias. Flera speldelar hade åter fallit på plats i stockholmsgänget, men faktum kvarstod att motståndaren spelade oerhört bra och inspirerat. Det var dock för dessa spelare precis den utmaning som krävdes för att hämta ikapp underläget. Precis när Vingåker såg ut att återigen gå ifrån poängmässigt kom samspelet mellan Phil Tully och Andreas Eriksson igång på allvar, mycket tack vare den nya servemottagningsuppställningen med Calle, Sean och Staffan. Sollentuna vinner fjärde set med 24-26.

Femte set skulle komma att bli mycket likt det fjärde. Båda lagen startade som i fjärde. Sollentuna tog sin första ledning vid 5-6 och släppte den sedan aldrig. Vid setboll 13-14 var det inget snack om vem som skulle få sista passningen och hur resultatet skulle bli. Phil Tully hamrade säkert in sista spiken i kistan till 13-15 och Sollentuna flög ihop i ett efterlängtat glädjefnatt.

Huvudtränare Martin Yngerskog sammanfattar matchen:

– ”Jag varnade mina spelare för att vi skulle få se ett annorlunda Vingåker idag, vilket så blev. Vi höll oss imponerande fokuserade genom första och andra set, men förlorade oss själva när vi snubblar totalt i andra och tillåter dem att byta om till rödblå trikåer och mantel i en telefonkiosk. Vingåker spelar dessutom imponerande genom sin breda spelfördelning, mycket tack vare en rutinerad spelfördelare i Matthias Gustavsson. Vidare är jag väldigt glad över att vi lyckas hitta ett vinnande spår när vi är så illa ute någonstans vid tredje och fjärde set. Vi har nu Habo kvar att spela mot denna vecka. Det kommer bli en stor utmaning att lyckas hålla fokus uppe genom HELA matchen. Vi har vad som krävs för att lyckas, nu gäller det bara att få ihop pusselbitarna till på lördag.”

Nästa match

Spelas mot Habo Wolley på lördagen den 24 januari kl 14:30.

Matchen spelas på neutral mark i Tellushallen, Vallentuna. Kom och heja fram Sollentuna till ytterligare en viktig seger.