AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentuna tittade passivt på när Linköpingståget gick

Sollentuna Volleybollklubbs herrlag begav sig i söndags till Linköping för att spela om tre för ligaläget viktiga poäng. Linköping jagar förstaplatsen och ett bra utgångsläge till slutspelet medan Sollentuna jagar en avgörande hemmalottning till slutspelet. Slutresultatet blev 0-3 (17-25, 19-25, 21-25).

 

Resultat i siffror har dock för Sollentuna varit högst sekundärt i jämförelse med resultat i kvalitet på spelet som presterats. Matchen mot Linköping, som i skrivande stund bör anses vara Sveriges starkaste lag på pappret, skulle bli en bra värdemätare. Det skulle bli ett bra mått på hur väl laget utvecklats under säsongen. Dessvärre kunde redan en vecka innan match konstateras att vi skulle få komma till spel utan Staffan Blomgren på sin vanliga position på vänsterkanten och Peter Jonsson i mitten. Dessa två spelare har i all högsta grad varit delaktiga i det fina spel Sollentuna presterat under slutet av 2014. Skulle Sollentuna trots detta lyckas hänga på snabbtåget från Linköping?

Sollentuna startade första och andra set med Mikolaj Borko och Sean Anthony på vänsterkanten, Tobias Ericsson och Andreas Grundstedt i mitten, Andreas Eriksson som passare och Kosma Smiechowski på högerkanten. Liberorollen delade Staffan Blomgren och Axel Hermansson på. Första och andra set var för Sollentuna en enda lång ”kännapåperiod”. Linköping tog tidigt kommandot i båda seten och Sollentuna kunde inte utmana Linköping spelmässigt förrän i slutet av seten. 25-17 och 25-19 var ett faktum. Framför allt har Sollentuna problem med Linköpings mitten- och pipespel. Sollentuna såg besegrade ut redan i inledningen av båda seten, men lyckades trots detta klämma sig fast och spela jämna steg med Linköping delar av seten.

Demoraliserade av Linköpings powervolleyboll hade Sollentuna emellanåt av oförklarlig anledning försökt spela samma typ av volleyboll, men helt utan lycka. I setpausen mellan andra och tredje set försäkrade tränare Martin Yngerskog sina spelare att deras snabba och smarta poäng är precis lika mycket värda som Linköpings stenhårda anfallspoäng. Sollentuna hade bestämt sig att hitta andra vägar att vinna och var redo att revansch i tredje set. Sollentuna startade tredje set med Andreas Grundstedt utflyttad på kanten istället för Mikolaj Borko och unge Erik Hällgren istället för Grundstedt i mitten.

Linköpings tränare drabbades dock av hybris och ställde in fyra nya spelare på planen, men behöll rutinerade landslagsspelaren Martin Larsson, libero Albin Eriksson och Australienska proffset Benjamin Bell. Det gick inte vägen och Sollentuna kunde ta en komfortabel ledning. Som mest ledde Sollentuna med 7-13 och 8-14. Linköping tvingades byta tillbaka stjärnspelaren Erik Sundberg och detta gav snabbt resultat. Linköping blev i och med detta lugnare och effektivare i alla moment. I Martin Larssons serverunda tog Linköping tillbaka hela sex poäng och klättrade förbi Sollentuna i setets slutskede. Sollentuna kom tyvärr inte närmre än 24-23 och förlorade även det tredje och sista setet. Anmärkningsvärt var dock att förstedomaren för dagen, som gjort en klart godkänd insats genom matchen, precis i slutskedet valde att blåsa av ett fingerslag av Sollentunas unge center och sedan tillåta Linköping spela fyra slag för att få bollen över nät. Tråkigt var att det blev så i dessa avgörande lägen och hade Sollentuna fått en av dessa bedömningar med sig hade de istället haft setboll. Allt hade kunnat hända.

Förstetränare Martin Yngerskog konstaterade efter matchen

– Jag ser tydliga men förhållandevis små svagheter i Linköpings spel, dock lyckades vi inte dra nytta av dessa på något avgörande vis. Linköping är som ett blå tåg som bara går och går, följer man inte med från start är det kört. Linköping spelade bättre och jämnare i alla moment. Om vi skulle haft chans att följa efter det blå tåget skulle vi nog behövt ett fullt och friskt lag. Linköping var klart värdiga vinnare. Nu ska vi hem och titta på vad som gick fel och vad vilka bra saker vi kan bygga vidare på. Vi kommer med fördel lära oss av denna match. Jag ser fram emot nästa match mot Linköping.

Bäst i Sollentuna
För dagen var föga överraskande Kosma Smiechowski som utvecklats enormt under höst och vinter. Tyvärr blev Kosma allt för ensam i Sollentuna.

Nästa match
Spelas på onsdagen den 21a i Vingåker. Ännu en tuff match. Vingåker har förstärkt sitt lag ytterligare medan Sollentuna sedan senaste mötet har fått spelare skadade. Sollentuna behöver därför dina tummar hårt klämda. Heja Sollentuna!