Elitherrarna vinner på bortaplan över Habo

Sollentunas herrar gör som damerna denna gråmulna novemerhelg. De sätter sig på bussen och åker iväg och kommer hem med en skön bortavinst.

Matchen börjar väldigt skakigt för Sollentunas del. Efter fem bollar står det 0-5 och vi tvingas ta en time-out.  Habo fortsätter spela stabilt och lyckas öka försprånget till 7-15. Sean Anthony servar nu för Sollentuna och vi tar några raka poäng till 10-15. Nu först känns det som vi kommit in i matchen.  Lagen turas om att vinna bollarna fram till 13-18. Nu har Sollentuna en starkare period och hämtar in 4 poäng till 17-18. Äntligen kontakt och en oviss avslutning på setet. Habo gör ett litet ryck och går ifrån till 19-22. Följande boll blir ett långt rally som Sollentuna till slut kan vinna.  Bollen efter gör Andreas Eriksson ett serveess och det följs av ett block från Sean Anthony och ställningen är 22 lika. Habo tar nu en time-out. Efter time-outen vinner Istvan Schultz ett anfall innan Andreas Grundstedt vinner anfallet efter och ställningen är 23 lika.  Väldigt ovisst läge i det viktiga första setet. Nästa boll hittar andredomaren en nätberöring på en Habospelare och det blir högljudda protester. 24-23 till Sollentuna och setboll. Bollen efter är Habos anfall ut, men nu är det Sollentunas tur (eller otur) att vara i nät och istället för setvinst blir det 24 lika. Bollen efter missar Sollentuna sitt anfall och setbollen avgör Habo genom ett serveess via nätvajern. Habo tar hem setet med 24-26.

Det andra setet börjar bättre för Sollentunas del. Vi drar ifrån ganska tidigt och får en ledning med 13-7 innan Habo lyckas knapra in några poäng till 13-11. Sollentuna håller ett par poängs försprång hela setet och vinner det med 25-22.

Efter 10-minuterspausen börjar det tredje setet. Sollentuna har nu bytt in Mikolaj Borko på högerkanten från start.  Sollentuna får en bra start på setet och leder med 4-0 efter två Habomisstag (bl a ett rotationsfel)och två bra egna prestationer. Habo får igång sitt spel och närmar sig boll för boll och vid 8-7 är de nästan ikapp. Nu har istället Sollentuna en bra period med bl a två block av Andreas Eriksson och så är ställningen 12-7 och Habo tar en time-out. Sollentuna lyckas hålla en ledning med två till fyra poäng resten av setet och vinner setet till slut med 25-21.

Det fjärde setet får en oväntad vändning. Habo börjar bäst och går upp i en 1-5-ledning när Sollentuna tvingas till en tidig time-out. Istvan Schultz vinner nästa boll och Habo leder med 1-6. Sju bollar senare är ställningen 7 lika. Det är en helt annan skärpa i Sollentunas spel nu. Lagen vinner varsin boll och det står 8 lika. Efter det ändrar matchen karaktär helt och hållet. Sollentuna gör en bra insats och går ifrån till 17-14 innan Sollentuna vinner 7 (!) raka bollar och plötsligt leder med 24-14. Till slut blir det 25-16 till Sollentuna och 3-1 i set.

Det som är positivt för Sollentunas del (som lag) är liksom i matchen mot Tierp i torsdags vårt block- och försvarsspel. Idag noteras vi för 14 block, men vi har också en hel del bromsblock. Vi lyckas med att hålla motståndarnas bästa anfallsspelare på en blygsam effektivitet: Istvan Schultz hade 14 % och Jens Persson hade 20 % i dagens match, vilket är ett mycket bra betyg till vårt blockeringsspel.

Servemottagningen är bättre än i torsdags, men behöver bli ännu bättre. Anfallet är inte på den nivå som vi vill ännu, utan det måste vi fortsätta träna på. Den som imponerar stort i anfall i dag är Mikolaj Borko som har fantastiska 58 % i effektivitet på de dryga två set (totalt 19 pass) som han spelar.

I Habo har man idag stora svårigheter med servemottagningen, vilket gör att man stundtals har svårt att döda bollen i anfall.

Habo – Sollentuna 1-3 (26-24, 22-25, 21-25, 16-25)

Bäste poängplockare i Sollentuna
Mikolaj Borko 13p
Sean Anthony 13p

Bäste poängplockare i Habo:
Istvan Schultz 24p
Axel Qvarnström 14p:

I den haltande tabellen (alla lag har inte spelat 5 matcher) ligger Sollentuna just nu på femte plats med sina 7 poäng. Nästa seriematch är mot tabelltrean Hylte/Halmstad söndagen den 16/11 kl. 14.30 i Satelliten.