AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

På torsdag startar elitserien

På torsdag startar elitserien och då är det slut på försäsongen och istället skarpt läge för Sollentuna och alla andra lagen i damernas elitserie. Det är dags att inleda resan mot slutspelet i mars-april med en grundserie som denna säsong utökats från 18 till 26 omgångar. Men vad är Sollentunas damlag för lag säsongen 14-15 och vad möter man för motstånd?

 

 

Spelformatet är annorlunda i årets grundserie och borta är tidigare säsongers Svenska Cupen och Ligacupen på elitklubbarnas begäran. Ligacupen togs inte riktigt på allvar och prioriterades ner men samtidigt ville elitlagen ha mer än 18 matcher. Lösningen blev att elitserien delas in i en norra och en södra poolgrupp där respektive pool möter varandra en gång extra hemma/borta under säsongen. Eftersom varje pool består av 5 lag så betyder det 4+4 fler matcher, dvs antalet omgångar i grundserien ökar från 18 till 26. Fördelen med detta är fler matcher som gäller och ett högre tempo i elitserien. Nackdelen är att de extra matcherna ligger som veckomatcher vilket ställer tuffa krav på spelarna som studerar eller arbetar på dagtid.

En ytterligare konsekvens av det ökade antalet matcher är att det kommer slita på spelare och att ha en stor bred trupp är därför något som Sollentunas damlag satsat på denna säsong. Träningsgruppen består faktiskt av hela 19 spelare men där 2 st rehabar för skador över en längre tid. Ska ett lag kunna genomföra bra träningar och inte hamna i den situationen att en redan tunn trupp drabbas av småskador efter ett par månaders matchning så är detta ett måste. Det gäller också att ha alternativ i truppen då livet vid sidan av elitserien ibland knackar på och spelare ofrånkomligt kommer behöva avstå matcher.

Intressant fakta i årets lag är att 15 av de 19 spelarna är från Sollentuna eller dess närområde och laget har en medelålder på 21,5 år samt består av endast ett proffs – Whitney Turner från USA. Sollentunas idé är inte bara att satsa på egna unga spelare utan att faktiskt även ge dem speltid i elitserien. Försäsongen är kantad av andra lag som påstår sig göra likadant, men faktum visar annat där hela 6 av 10 lag har tagit in maximalt antal proffs, dvs 3 st. Två av de 6 lagen har dessutom fler än de max tillåtna 3 spelarna i truppen. Eftersom RIG Falköping inte kan ta in proffs så betyder det att 2/3-delar av klubbarna gör precis tvärt om mot vad Sollentuna gör. Det är en intressant utveckling eftersom man knappast tar in proffs för att ha dem på bänken.

Hur ser truppen ut säsongen 14-15?

Passare – Frida Kindbom, Sophie Ågren och Anna Harlin

Centrar – Isabelle Falck, Anita Nolsjö, Sandra Wiman och Tanja Sjöblom

Vä/höger – Whitney Turner, Carolina Ljung, Elina Olsson, Sofia Täcktor, Madelene Green, Caroline Werner

Liberos – Camilla Hörnqvist, Nina Enocsson

Allround – Sandra Hallström, Annie Löfqvist, Susanna Thurin och Kristina Thurin

 

Nytillskotten i truppen:

– Frida Kindbom, Elina Olsson och Sandra Wiman är spelare som tagit steget från Vallentuna till Sollentuna denna säsong.

– Tanja Sjöblom, center från Åland med ett förflutet i Lund, USA och Tyskland

– Whitney Turner som är en respekterad anfallare i svenska elitserien. Hon kommer bli en attraktion i Arena Satelliten

– Madelene Green som är en av Sveriges mest lovande unga spelare men som just nu rehabbar sitt opererade knä

– Susanna & Kristina Thurin är årets genombrott i svensk seniorbeachvolley. De kommer även fortsättningsvis primärt satsa på beachvolley men bidrar med den tid de kan i truppen. En mycket spännande kombo

 

Hur går det då i säsongens elitserie? Gissningsvis blir det en jämnare serie än föregående säsonger och det är riktigt svårt att hitta någon solklar favorit på förhand. Sollentuna öppnar borta mot Lindesberg och Lindesberg har ett bra facit i sitt matchande på försäsongen. Med andra ord blir det en tuff öppning för Sollentuna men med en bra inramning. Lindesbergs Arena är en av landets bättre och de har alltid mycket publik. En hemmapremiär då lokalpressen deras har haussat upp dem gör säkert att det blir nära utsålt. Det passar Sollentuna perfekt.

Omgång 1 av 26

Lindesberg – Sollentuna, torsdagen 16/10 kl 19:00 i Lindesbergs Arena.

Omgång 2 av 26

RIG Falköping – Sollentuna, söndagen 19/10 kl 16:30 i Frejahallen, Falköping.

Omgång 3 av 26

Sollentuna – Svedala, lördagen 25/10 kl 17:00 i Arena Satelliten.

 

Första tillfälle att se årets damlag är alltså lördagen 25 oktober. Välkomna till Satelliten!!

Christer Ljung
sportchef damer