AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Klasskillnad när Sollentunas killar tog guld i U19 SM i överlägsen stil

För två år sedan tog Sollentunas killar födda 1996 guld vid U17 SM i Göteborg genom att finalslå Lund, och det utan att förlora ett enda set i hela turneringen. När sedan Sollentuna tog Guld i Ungdoms-GP för killar födda 1995 tidigt i våras så var laget och coacherna väl medvetna om att favoritskapet till U19-SM i småländska Gislaved låg hus just Sollentuna. 

 

Då hela 5 killar i Sollentunas lag studerar och tränar vid Riksidrottsgymnasiet i Falköping så hade laget inga gemensamma träningar inför helgens drabbning. Men då killarna är ett sammansvetsat gäng med många ungdomsår tillsammans bakom sig så var detta faktum inget som oroade coacherna nämnvärt, utan självförtroendet var på topp redan från start i turneringen.

Helgen inleddes med två komfortabla segrar mot Habo Wolley respektive Floby/Falköping, där inget av lagen lyckades få mer än 14 poäng i något av seten vilket i Volleyboll får räknas som rena utklassningssiffror. Sollentuna spelade runt på samtliga spelare och de unga spelarna Oskar von Sydow, Jesper Ullberg och framförallt duktiga centern Anton Cakste tog för sig ordentligt. I gruppfinalen mot Hylte/Halmstad valde Sollentunas coacher att ställa upp en tänkt startsexa i inledningen av båda seten, och detta bar frukt. SVKs killar dominerade motståndarna totalt genom hela matchen, och återigen byttes samtliga Sollentunas killar in och presterade bra volleyboll. Matchen vanns enkelt med 25-12, 25-16 och likaså gruppen.

I semifinalen som spelades på söndag förmiddag stod Falkenberg för motståndet. Ett lag som vid förra årets final enkelt finalslog Sollentuna, och vilka Sollentuna sedan utkrävde hämnd på genom att nästan lika enkelt besegra i finalen vid Ungdoms-GP tidigare i år. Det var alltså två taggade lag som möttes och som har viss historik tillsammans gällande medaljmatcher i SM-sammanhang. Sollentuna ställde åter startsexan på banan från start i matchen, i en förhoppning om att dominera motståndet på samma sätt som mot Hylte. Matchen inleddes dock svagt med Sollentunaögon sett, då Falkenberg med inledningsvis tuffa servrar snabbt drog ifrån till både 4-0 och 5-1. SVK behöll dock lugnet och via en mycket bra serveserie av Ludvig von Sydow drog Sollentuna ifrån till hela 18-7, efter fullkomligt dominerande spel. Liksom i finalen vid Ungdoms-GP i vintras så spelade Falkenberg inte alls dåligt men Sollentuna dominerade motståndet med ett stundtals fantastiskt block- och försvarsspel och även ett överlägset anfallsspel. Semifinalen till Sollentuna med siffrorna 25-15, 25-15.

Då Lund mycket överraskande förlorade i semifinalen, så stod Hylte/Halmstad för motståndet i söndagens final. Självförtroendet hos Sollentuna var mycket stort inför finalen, även om Hylte under semifinalen presterade avsevärt bättre än vad man hade mäktat med i gruppspelet. Sollentuna spelade i denna match med samma startuppställning som i semifinalen och tidigare drabbning mot Hylte/Halmstad: Victor Nielsen och Ludvig von Sydow som passare/spiker, Erik Hällgren och Anton Cakste som centrar, Jakob Molin och Peter Blomgren som spikers och slutligen Jacob Zachrisson som Libero. Återigen inledde Sollentuna med dominant spel och motståndarna kunde inte rucka på SVK som fullkomligt pulveriserade minsta försök av motståndarna att spela bra volleyboll. Dessvärre kunde Sollentuna inte fortsätta i samma stil i andra set, utan bjöd in motståndarna till dans efter mycket enkla misstag. Frånsett enkla misstag så spelade Sollentuna dock fortsatt stabilt varför det var helt jämt upp till 17-18 poäng när Sollentuna slutligen vaknade till liv och tog en komfortabel set-vinst med 25-21, och därmed även finalen och SM-guldet. Samtliga Sollentunakillar fick spel denna match, liksom alla övriga matcher under helgen.

Jakob Molin utsågs till finalens bästa spelare och spelade mycket bra hela helgen. Peter Blomgren på andra kanten och Ludvig von Sydow som passare/höger gjorde ett kanonjobb genom hela helgen i både anfall och pass. Alla tre var säkerligen med i diskussionerna kring All-Star team men då det inte är kutym att fylla ett All-star team med spelare från ett lag, fick även de andra lagen med spelare på samtliga spikerpositioner.
Till All star team utsågs från Sollentuna: Victor Nilsen som passare, Jacob Zachrisson som libero och Erik Hällgren samt Anton Cakste som centrar.
Hatten av även för övriga spelare i Sollentuna, Tobias Eriksson-Holm, Oscar von Sydow, Jesper Ullberg och Fredrik Ljung som alla presterade mycket bra när de fick chansen.

Lagets coach Anders Häglund sammanfattar helgen så här:

– Vi presterade verkligen denna helg och grabbarna ska ha en eloge för hur de utvecklats som både människor och volleybollspelare de senaste åren. Ett kanongäng att ha och göra med och när de presterar volleyboll såsom denna så är det verkligen ett privilegium att bara få stå vid sidan om och njuta.