AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentunas damer kvitterar i kvartsfinal serien

Sollentunas damer kvitterar till 1-1 i matcher i kvartsfinalen i elitseriens slutspel. Det var nog inte många som tippat att Sollentuna skulle rå på elitseriens tungviktare och GrandPix mästare, Svedala, i kvartsfinalen, men via en väl genomförd match så vinner Sollentuna andra kvartsfinalen och utjämnar till 1-1 i matcher. Slutresultatet i dagens match blir 3-2 (25-23, 19-25, 21-25, 25-16, 15-10).

Skillnaden mellan lagen kan tyckas stor, nästan likt Grand Canyon ibland, vad det gäller antalet proffs och resultat över säsongen hittills. Men elitseriens slutspel är en annan typ av matchspel än grundserien där man möter samma lag i en serie i bäst av 5 matcher. Sollentuna åkte ner i lördags till första kvartsfinalen med viss kunskap om motståndet, förlorade matchen med 0-3, men kunde av det lära sig massor om hur man skulle spela för att optimera sitt egna resultat. Man använder tiden mellan matcherna väl och kommer väl förberedda till andra matchen.

I första set är det jämnt hela vägen där lagen växlar om att leda med udda poängen, men vid underläge 20-21 går Sollentuna om och förbi till setbollar 24-21 vilket slutar med setseger 25-23. Redan här kunde ett fokus synas hos Sollentunatjejerna på vad kvällens uppgift bestod i. Andra set är lika jämnt till en missad serve och en rotation med trilskande servemottag släppte iväg de Skånska gästerna till en för stor ledning. Tredje set är ännu mer jämnt, men det blir motsatsen till första set då det är Svedala som vinner några bollar efter 20 och tar hem setet.

Trots underläge 1-2 i set var det gott mod i Sollentunatjejerna och fjärde set blir en raket av sällan skådat slag då GP-mästarna får finna sig i att bli avklädda med 25-16. En tidig ledning förvaltas efter 10 till ett spel där man kontrollerar och dirigerar GP-mästarna ganska ordentligt. Man har blocket där det skall vara och kan vända många bollar till eget anfall.

Skiljeset är Sollentunas från start till mål och Svedala är det jagande laget. Sollentuna ligger aldrig under utan kan, trots lite nervdaller när man inser att man är på väg mot någonting stort, hålla i sitt spel och avgöra skiljeset med 15-10.

Sollentunas damlag har varit avskrivet, nedskrivet och avfärdat av många under säsongen, inte minst av de meriterade och insiktsfulla skribenterna på Volleybolltidningen, men i andra kvartsfinalen visar man upp sitt kunnande och spelar både inspirerat och taktiskt vilket leder till att man besegrar Grand Prix mästarna.

Lars-Göran Eriksson, damlagets headcoach, kommenterar segern så här:

– Det låter kanske lite drygt, men jag hade det på känn innan matchen. Tjejerna har varit så fokuserade på uppgiften att det kändes som att detta var vår match. Nu gör vi många misstag och det finns mycket jag skulle vilja gå in och peta i, men det glömmer vi nu tills imorgon. Att ha vunnit denna match ska vi suga på veckan ut innan det är dags att åka ner till Svedala för 3:e kvartsfinalen. Men då är det lite annorlunda, för då är det Svedala som har all press på sig att vinna. Gör de inte det riskerar GrandPrix mästarna att bli utslagna redan i kvartsfinal, och det av ett lag som i stora delar saknar proffs. Det är kul att kunna röra om i grytan lite!

Matchens lirare i Sollentuna:
Carolina Ljung

Bästa poängplockare i Sollentuna:
Jasmine Norton, 21p
Carolina Ljung, 16p

Nästa match

kvartsfinal 3:5 Svedala – Sollentuna, lördagen 22 mars, kl 15:00 i Svedala Sporthall
kvartsfinal 4:5 Sollentuna – Svedala, tisdagen 25 mars, kl 19:00 i Arena Satelliten