Förlust mot Linköping för Sollentunas Herrar

Vintervilan var så förbi och Sollentuna Volleybollklubbs herrelitlag körde åter igång sina träningar på vanliga tider. Träningarna i sig har varit i hårdaste laget och det märktes i blicken på ett par spelare fredag kväll innan första matchen hemma mot Linköping VC. Det var ett nedtränat gäng som gick in på banan denna lördag. Matchen blev jämn trots förlust 0-3 (23-25, 21-25, 20-25).

Tränarduon Yngerskog/Lindström har inte varit nöjda med den övergripande träningsmängden över julen och således oroliga för vilken nivå laget skulle ligga på tidigt på säsongens vårhalva.

– Vi har tränat för lite. De andra lagen har i och med detta tagit igen viktig mark, speciellt i striden om ligans undre halva som är benhård. Vi ska kämpa hårt för att ta ikapp detta och fortsätta resan mot vårat mål att utvecklas mest av alla lag i serien, kommenterar förstetränare Martin Yngerskog.

Sollentuna saknar även för dagen en av lagets viktigaste spelare i Phil Tully, som fått tillåtelse till ett längre jullov. Linköping VC, som tränat stenhårt under jullovet, kommer som färska segrare ur GrandPrix-slutspelet i Katrineholm tidigare i veckan. De har måhända seriens bästa svenskar på flera positioner, varav fyra aktiva landslagsspelare och ett antal spelare som inte längre spelar för blågult. Linköping såg, inför säsongen, nästan oslagbart starka ut. Detta har dock inte varit fallet då de förlorade två matcher under hösten.

Sollentuna VK startar första set med Patrick Tunnell, Kosma Smiechowski, Victor Pettersson, Sean Anthony, Tobias Ericsson, Andreas Grundstedt och libero Axel Hermansson. Första set inleds mycket jämnt. Fram och tillbaka slår lagen in poäng. Vid ställning 4 – 4 tar LVC ett gäng viktiga blockpoäng fram till ledning 9-16. Efter time-out är det ett annat Sollentuna som kommer in på banan. Nyckelordet är att våga satsa. Friskt satsande lönar sig och hemmalaget är ikapp vid 23 – 23 och har efter ett fantastiskt försvar chansen att ta ledning och setboll. Dessvärre fastnar anfallet i ett stort LVC-block. SVK missar med nästföljande anfall planen och tappar således lite snöpligt första set. (0-1 genom 23 – 25).

Andra set startar Sollentuna VK på samma sätt som i första. Detta set blir förhållandevis likt första då LVC tidigt fattar grepp om spelet för att sedan åter släppa in hemmalaget. Ledning 5 – 12 blir 16 – 19 och matchen är åter jämn. Båda lagen spelar bra försvarsspel och det blir ofta långa rallyn till publikens förtjusning. Två spelarbyten görs i Sollentuna, Oskar Söderlund mot Tobias Ericsson och Tobias Svensson får chansen i ett servebyte. Det är tillfälligheter som avgör i slutet på andra och dessvärre lyckas vi inte, trots chanser, styra över dessa. Linköping håller på så vis ledningen hela vägen in i mål. (0 – 2 genom 23 – 25, 21 – 25)
Sollentuna VK startar som i första set förutom att Oskar Söderlund byter ut Andreas Grundstedt.

Tredje set blir aningen svängigt och lagen delar på ledningen setet igenom. Sollentuna spelar starkast första halvan och ser ut att få ännu en chans i avgörandet av setet. Linköping vill dock annorlunda och lyckas spela som bäst när det gäller. 19 – 21 blir 20 – 25 och LVC får åter igen sjunga sin segersång om stolek och styrka.
LVC vann dagens match genom ett starkt centerspel och förhållandevis snålt spel över lag. Erik Knutsson var nästan omöjlig att få stopp på, men extra kul att se Peter Jonsson visa vägen med fina blockpoäng och en otrolig anfallshöjd.

Dagens utropstecken var Victors servemottagning, Seans tidvisa briljans i anfall och lagets serve- & försvarsspel. Herrlaget har dock en bit kvar om man på allvar vill hota dessa lag i ett framtida slutspel.

Martin Yngerskog kommenterar matchen så här:

– Än finns det tid och det tycks mig att vi ändå utvecklats mer än LVC sedan vårat senaste möte. Vi kommer fortsätta kämpa hårt för att utvecklas på alla plan. Fortsätter vi bara så kommer vi förr eller senare vara ikapp och vi kommer aldrig ge upp.

Sollentuna ska ändå vara nöjda med dagens insats. Med tillfälligheterna på sin sida och lite mer kyla i avgörande lägen, kanske det blivit en skräll. Herrlaget blickar framåt och var i omklädningsrummet efter matchen sugna på ännu en hård träningsvecka.