AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Historiskt UGP guld för Sollentunas damjuniorer

Sollentunas damjuniorer stod för en första klassens praktsensation då man överraskande vann UGP Guld under trettondagen i Duveholmshallen i Katrineholm. Med tanke på att JEM-kvalet spelades samtidigt och att Sollentuna hade spelare borta på landslagsuppdrag, medan andra klubbar inte var i samma situation, var segern inget annat än en överprestation. Finalsegern 2-0 (25-14, 25-21) mot favoriterna Engelholm var ett klimax av tvådagarsturneringen som de ditresta nog inte glömmer i första taget. UGP Guldet är dessutom historiskt då det är första gången i klubbens och Grand Prixs historia som Sollentuna vinner på damsidan.

 

Ungdoms Grand Prix är de 6 bäst placerade från vårens U19 SM och dit hade Sollentuna på damsidan kvalificerat sig via en bronspeng. Men från det laget hade en spelare slutat, en annan var borta långtidsskadad och 2 spelare var även borta på landslagsuppdrag med JEM-kval. Därmed behövde i princip ett nytt lag formas och tankeprocessen om hur lagbygget skulle utformas pågick under senare delen av hösten.

Laget formades kring juniorerna Carolina Ljung, Isabelle Falck och Camilla Hörnqvist från Sollentunas elitlag. Därifrån fylldes spelare på från B- och C-lagen med vetskap om att de två spelarna på juniorlandslagsuppdrag, Diana Lundvall och Hanna Remme-Larsen, skulle bli tillgängliga dag 2, dvs under ett eventuellt finalpass.

Med ett fåtal träningar tillsammans i ryggen öppnar Sollentuna gruppspelet mot Gislaved och möter ett lag som spelat tillsammans i Superettan under hela hösten som Gislaved B. Sollentuna förlorar första set med 21-25 och det är små detaljer i försvarsspelet som inte fungerar som de ska, vilket naturligtvis beror på att laget inte gjort en tävlingsmatch tillsammans. I andra set ligger Sollentuna under men kämpar sig förbi och har setbollar vid 24-22 och vinner setet med 26-24. I skiljeset har laget börjat hitta sig jag och kan vinna med 15-10. En kämpaseger och inget annat.

Andra gruppspelsmatchen spelas mot Norsjö, dvs de som slog ut Sollentuna med 2-1 i U19 SM senast. Nu spelar damjuniorerna mer samspelt och framförallt imponerande taktiskt och man vinner första set stort med 25-16. I andra set ligger man under men man kommer tillbaka till 22-24 men förlorar med minsta möjliga marginal med 23-25. I skiljesetet är man dock helt i förarsätet och spelar ut sitt register och vinner med hela 15-7.

Semifinalen mot Värnamo kl 19:00 på kvällen dag 1 blir en uppvisning av hög klass, då man trots trötthet lyckas mobilisera ett spel som under långa stunder inte lämnar något att anmärka från sidlinjen. Seger 2-0 (25-10, 25-11).

I gruppspelet i andra gruppen hade Engelholm, vilka hållit sina landslagsaktuella spelare hemma i klubben, gjort mos av motståndet. Få på plats skulle satsat sitt livs besparingar på annat än en Engelholmsseger, men Sollentunas damjuniorer ville annorlunda. Första set startar med underläge men där Sollentuna tar ledningen vid 10-9. Därefter lyckas Sollentuna med allt medan Engelholm gör raka motsatsen och första set vinns rättvist och stort med 25-14. Andra set utspelas i underläge som 4-8, 10-16, men där Sollentuna lyckas täta från 15-19 till 19-19. I slutbollarna inser damjuniorerna att de har allt att vinna medan förmodligen motståndarna EVS känner att de med det tunga favoritskapet har allt att förlora. Sollentuna servar och spelar bra block/försvar och är klar starkare på slutbollarna och vinner andra set med 25-21.


övre fr v: Ann Wilhelmsson, Sofia Linderoth, Hanna Remme-Larsen, Camilla Hörnqvist, Alice Erikson, Sofia Nacksten
undre fr v: Lola Doderovic, Tove Kauppi, Linnea Bouveng, Carolina Ljung, Diana Lundvall, Isabelle Falck

Sollentunas UGP tjejer har en formkurva över turneringen som skulle göra en börsmäklare avundsjuk, för den pekar stadigt uppåt. Från bristen på samspelhet i början så utvecklas laget set för set och höjer sig hela tiden. Finalen vinns mot tre kantspikers från svenska juniorlandslaget där man neutraliserar motståndet tillräckligt effektivt för att tillslut vinna välförtjänt med 2-0. Att genomföra UGP turneringen med energi och egentligen utan svackor visar på lagmoral och en hel del volleybollkunnande.

Kommentar från coachparet Calle och Christer Ljung:

– En turneringsseger kommer via blod, svett och tårar samt även att man ger sitt hjärta i matcher när så behövs. Från att ha lika gärna kunnat åka ut i gruppspelet står Sollentuna som UGP segrare, men på det sätt laget genomför turneringen så är det inget annat än välförtjänt att man står som segrare. Grattis tjejer!

förbundets artikel som segern
http://iof3.idrottonline.se/SvenskaVolleybollforbundet/barnungdom/Nyheter/ForstaUGP-guldetforSollentunatjejer/

 

foto: Magnus Lilja (matchbilderna)