Sollentunas herrlag skakade om Falkenberg, men lyckades inte skrälla

I den nionde och sista omgången innan juluppehållet åkte Sollentunas herrar till Falkenberg för svårast tänkbara uppgift. Falkenberg hade spelat fyra hemmamatcher (mot Örkelljunga, Linköping, Tierp och Rig) i säsongens elitserie och vunnit alla matcher med 3-0. Sollentuna överraskar och tar ledning 2-0 i set men faller till slut och slutresultatet blir 2-3 (25-23, 25-22, 20-25, 22-25, 9-15).

Matchen började bra för Sollentuna som gick till en 8-4-ledning när Falkenberg tog timeout. Efter det knaprade Falkenberg sakta men säkert ikapp och vid 13-13 var försprånget utraderat. Falkenberg fortsatte med att sätta press på Sollentuna och när man gick till en ledning med 18-15 trodde hemmapubliken att setet skulle vinnas av Falkenberg. En som dock ville annat var Sean Anthony som vann en boll i ett tungt läge vid 16-19 och som efter det vann ytterligare 3 anfall, vilket var en starkt bidragande orsak till att Sollentuna lyckades vända underläget. Vid ställningen 23-23 lyckas Sollentuna vinna två raka bollar och setet med 25-23. Falkenberg hade två misstag i slutet av setet, något som är lite ovanligt för dem (en nätberöring och ett anfall i nät). Första set präglades av ganska många misstag. Falkenberg hade sex servemissar samt de två avgörande misstagen på slutet och Sollentuna hade lika många misstag som Falkenberg, varav hälften var servemissar.

Det andra setet började poängmässigt identiskt som det första. Sollentuna fick en bra start och gick till en 8-4-ledning efter bl a två serveess från Oskar Söderlund när Falkenberg tog timeout. Falkenberg fick utdelning av sin timeout och kom närmare och närmare och var ikapp vid 11 lika. Lagen spelade jämt fram till 14-15, då Falkenberg var i ledningen för första gången efter att inbytte Arno Slipac vunnit sitt tredje anfallsförsök på samma boll. Falkenbergs ledning replikerades omedelbart när Sollentuna först blockade ner en pipe och strax därefter blockade ner ett anfall av Slipac. Sollentuna gjorde ett ryck och fick en 3-poängsledning vid 19-16 när Falkenberg tog sin andra timeout. Falkenberg kämpar för att komma tillbaka, men lyckas inte komma närmare än två poäng och när Patrick Tunnell gör ett överlägg vinner Sollentuna setet med 25-22. I andra set hade Sollentuna riktigt bra servar och bägge lagen höll nere misstagen jämfört med det första setet.

Efter andra setet var det en paus på hela 15 minuter, något som var välbehövligt för hemmalaget som nu låg under med 0-2 i set.

I tredje set hade Falkenberg möblerat om i laguppställningen och flyttat över Linus Tholse på högerkanten samt bytt libero.  Förändringen gav utdelning direkt när Falkenberg gick till en ledning med 5-2 när Sollentuna tog timeout. Sollentuna lyckades inte förändra matchbilden, utan istället var det Linus Tholse som hade en riktigt bra period när Falkenberg ökade försprånget till 16-8. Falkenberg såg ostoppbara ut och fortsatte fram till 21-11 innan Sollentuna fick igång sitt spel igen. Man tog 4 raka poäng och ställningen var 15-21. Man var dock aldrig nära att hota Falkenberg i setet som slutade 20-25 och reducering till 2-1 i set.

Det fjärde setet började även det dåligt för Sollentunas del med underläge 1-5. Sollentuna tar några poäng och kommer till 4-5 innan Falkenberg gör detsamma och ställningen är 4-7. Från det och fram till slutet av setet har Falkenberg en ledning på 3-4 poäng hela vägen och setet slutar 22-25. Falkenberg varierar sitt anfallsspel på ett bra sätt och Sollentuna har svårt att få stopp på det varierade anfallet. Kvitterat till 2-2 i set.

Det femte setet står 2-2 när Falkenberg gör ett ryck till 2-5. Sollentuna kämpar sig tillbaka till 5-6. Vid ställningen 6-7 gör Sollentuna två misstag som blir dyrbara. Först missar man en serve och bollen efter ger man en gratisboll i onödan till Falkenberg som tackar och tar emot. Med en 3-poängsledning kan Falkenberg slappna av och avsluta setet starkt och man vinner setet med 15-9 och matchen med 3-2.

För Sollentunas del var det flera steg framåt jämfört med matchen mot Örkelljunga en vecka tidigare, så trots förlusten så är det skönt att se att det finns kapacitet i det här laget. Bäste spelare i Sollentuna för dagen var passaren Patrick Tunnell. Axel Hermansson spelade riktigt bra i försvar och hade dessutom ett antal spektakulära räddningar och våra centrar hade en riktigt bra match anfallsmässigt med 15 vunna anfall på 20 anfallsförsök.

Bäste poängplockare i Sollentuna:

Sean Anthony, 20p.

I Falkenberg var Pedro Mendes riktigt bra med 22 poäng totalt, vara 8 blockpoäng och Linus Tholse var den som fick alla viktiga bollar i tunga lägen och som gjorde det bra. Linus slutade på 22 poäng.

Nu blir det ett juluppehåll innan serien drar igång igen den 11 januari då Linköping kommer på besök. Den matchen börjar kl 14:30.