Sollentunas damer föll i skiljeset mot RIG Falköping

Sollentuna volleys damer spelade sin tredje femsetsmatch denna säsong där man hade möjligheter till seger men föll i skiljeset. Bortamatchen mot RIG Falköping är inte Sollentunas inledningsvis och man får kriga sig tillbaka och leder matchen först i femte och avgörande set, men man förlorar till slut med minsta möjliga marginal. Slutresultatet blev 2-3 (9-25, 25-21, 18-25, 25-22, 13-15).

Det var en bortamatch där mycket kan beskrivas med ordet borta. Matchen skedde på naturligtvis på bortaplan men borta var även värmen i hallen, där den ovanligt sena matchtstarterna skedde inför en mer än lovligt kallt Frejahallen där publik och ledare satt i vinterjackor inomhus. Borta var även konsekvensen i bedömningen hos domarparet och tyvärr var gästande Sollentuna ett bortalag i dubbel bemärkelse i första set då man i de sena timmarna och den kalla hallen knappast visar upp sig från sin bästa sida inledningsvis.

I första set blir Sollentuna överkörda med en 9-25 förlust där det finns många faktorer i det egna spelet som inte fungerar som på träning. Men en förklaring är även att Sollentuna möte ett inspirerat RIG Falköping som spelar inför sina föräldrar på läktaren på föräldrabesöksdagen. Från en dålig inledning i matchen med 1-6 underläge blir det bara värre där egen frustration och passivitet gör att man bara skrapar ihop 5 egna poäng i första set.

Andra set startar med ett 0-3 underläge och risken för en total kollapps är överhängande då lagkapten Anna Harlin visar vägen och vinner ett anfall och följer upp det med ett servess. Efter 10 så är det Sollentuna som har initiativet beroende på att man nu fått igång det egna anfallsspelet samt att felprocenten återgått till det normala hos RIG Falköping. Caroline Werner som har haft lite känningar i en axel, kliver in i andra set och tar två viktiga poäng som get Sollentuna ledning 17-14. Det är även Caroline Werner som sätter setbollen till 25-21.

Tredje set är fyllt av egna misstag inledningsvis där Sollentuna vill förmycket och det resulterar i hela 13 egna misstag. I slutet på setet har Isabelle Falck en bra serverunda vilket hyfsar siffrorna till lite mer anständiga. Fjärde set startar illa med 6-10 underläge men därefter presterar Sollentuna ett parti av bra volleyboll som gör att man är ikapp vid 13-13, bara för att sedan hamna under till 14-17 på två egna misstag, låt vara ett av dem är ett oförklarligt domslut där Anna Harlin döms för baklinjeblock då hon försöker passa på bollen. Sollentuna ger sig inte och vid 20-20 är det faktiskt så att bortalaget som har den starkare viljan att vinna.

Skiljeset börjar bra med ledning 3-1 och 5-3 men sedan tar det stopp och Falköping vänder till 5-9. Sollentuna ger inte upp utan kämpar sig tillbaka och reducerar till 11-12. Vid 12-13 har Sollentuna en chans att bryta tillbaka till 13 lika men Caroline Werners anfall stoppas i block. På matchbollen vid 13-14 har Sollentuna ytterligare ett läge att kvittera till 14 lika, men bra försvarsarbete av hemmalaget gör att de tillslut kan vända och vinna bollen, setet och matchen med 13-15.

Lars Göran Eriksson, huvudtränare för damlaget, kommenterar förlusten så här:

– Vi kommer in fel i matchen och presterar under för många stunder inte på den nivån vi kan. Första och tredje set är tyvärr bra exempel på det. RIG Falköping får fram bollen till sin passare bättre och har därmed lättare att anfalla medan vi bara får försvara oss långa stunder. Vi hade en bra chans att åka hem med 3 poäng i denna matchen som vi inte tar och nu måste vi lära oss snabbt av det som skett, för vi ligger näst sist i serietabellen och har inte råd att slarva bort chanser som denna.