AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Seger för Sollentunas herrar i elitseriepremiären mot Habo

Sollentuna Volleys herrlag inleder elitseriesäsongen 13/14 med en seger mot gästande Habo och inkasserar därmed 3 sköna poäng direkt. Efter föregående säsong, som slutade med kvalspel för att hålla sig kvar i elitserien, var naturligtvis en bra start i elitserien något som stod högt upp på önskelistan för att skapa arbetsro. Slutresultatet i matchen blev 3-1 (25-17, 29-31, 25-16, 32-30).

Efter en lång försäsong och två tuffa veckor av träningsläger, blandat med ligacupmatcher, var det då dags för Sollentuna Volleybollklubbs herrlag att starta serien mot gästande Habo Wolley. Det skulle visa sig bli en lika tuff match som tränare Yngerskog och Lindström förväntat sig.

Sollentuna startar första set med Patrick Tunnel, Phil Tully, Andreas Grundstedt, Tobias Ericsson, Sean Anthony, Victor Pettersson och Stefano Coccolo som libero. Efter en vek start tas en tidig timeout och Sollentuna tar igen underläge 5-8 och är lika vid 10-10. Stark serve och servemottagning är nyckeln till framgång. Habo kommer aldrig nära Sollentuna i första setet som slutar 25-17 (och 1-0).

Andra set startar Sollentuna med samma uppställning. Samma fantastiska spel som skördade framgång i större delen av första set, fortsätter nästan hela vägen genom andra set. Sollentuna tar tidigt en klar ledning 8-3. Ledningen utökas ytterligare fram till 24-17 och ingenting ser ut att kunna rubba hemmalaget. Försvarsspelet är emellanåt ogenomträngligt och är den stora skillnaden mellan de båda lagen. Därefter händer något sällan skådat i modern volleyboll. Habo lyckas vända underläge 24-17 till seger vid 29-31 (och 1-1), efter total kollaps i Sollentunas servemottagning. Med panik i blicken och fokus på fel saker tillåter man således Habo att hämta igen ett tillsynes redan avgjort set. Vändningen kan möjligtvis vara det största underläget som inhämtats vid setboll i svensk volleybolls historia. Med svansen mellan benen får Sollentuna byta sida och invänta en avhyvling av huvudtränare Yngerskog.

Sollentuna startar tredje set med samma lag. I pausen bestämmer sig spelarna för att vara mycket tuffare och gå för de lägen som ges. Habo spelar inledningsvis inspirerat, men får allt eftersom större problem att ta sig förbi Sollentunas block.  Likt första set hänger dock inte Habo med när hemmalaget spelar så lysande volleyboll. Setsiffrorna skrivs 25-16 (och 2-1) till Sollentuna.

Sollentuna startar fjärde set med samma spelare. Fjärde setet blir oerhört jämnt. Fram och tillbaks turas de båda lagen om att ha ledningen. Habo inleder bäst och Sollentuna tvingas göra ett par spelarbyten. Kosma byter ut Sean, Oskar in istället för Andreas och libero Axel tar över för Stefano. Bytena ger effekt och Sollentuna kravlar sig tillbaks i setet till ledning vid 16-14. Då passar Habo på att ta fram ett par av matchens tuffaste servar och tar tillbaks ledningen. Från 20-20 är det jämnt hela vägen upp tills Sollentuna äntligen lyckas blocka ner matchbollen till 32-30 (och 3-1).

Sollentuna visar tidvis prov på ett briljant anfallsspel, inte sällan genom samspel av lagets amerikaner Phil Tully och Patrick Tunnell. Dessa spelare får även anses bäst för dagen hos de grönklädda. Trots ojämn kvalitet på spelet är lagets toppar längre än dalarna. Något som bådar väl inför framtiden.

– Servemottagningen var för dagen på tok för ojämn för att kunna besegra Habo i tre raka set, säger Martin Yngerskog och forsätter; de stunder av matchen som servemottagningen stämmer har vi full kontroll på matchen. Vi ligger bra i fas och med lite mer tid kommer vi knappa igen ytterligare på konkurrenterna.

 

Bästa poängplockare i Sollentuna:

Phil Tully 20 p
Sean Anthony 13p

Bästa poängplockare i Habo:

Riteris Remigijus 24 p
Hans Qvarnström 14 p

 

Nästa match:

Linköping – Sollentuna, lördagen 19/10 kl 16:00 i Linköpings sporthall

foto: Anders Harlin