AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Två vinster av två i Ligacupen för Sollentuna Volleys damer

Det blev en lyckad första runda i Ligacupen för Sollentuna Volleys första damer då man besegrade både Katrineholm och Örebro under söndagen i Duveholmshallen i Katrineholm. Utan att egentligen veta var man stod formmässigt och utan att ha spelat någon tidigare träningsmatch klev man in och presterade 8 mycket bra set inom loppet av 4,5 timmar. Tack vare resultatet i matchen Katrineholm-Örebro, där man delade på poängen via 3-2, är Sollentuna redan efter första rundan klara för andra gruppspelsomgången.

 

Försäsongen har innehållit träning på olika moment och inte så mycket på matchspel. Inte heller har laget spelat en enda träningsmatch innan det blev dags för skarpt läge i Ligacupen. De tre lagen, Sollentuna, Katrineholm och Örebro har kommit överrens om spel i Ligacupen i sammandragsform där lagen träffas i Katrineholm resp Örebro och spelar alla mot alla i två rundor. Formatet ger mer matcher per resande men sliter däremot på spelarna.

Matchdagen till ära får Sollentuna börja med att lämna vinnaren av blockligan föregående säsong hemma. Anita Nolsjö hade feber och tvingades kasta in handuken. Istället fick Hanna Lönnqvist kliva in och spela center i startformationen.

Sollentuna – Katrineholm 3-1 (25-14, 25-22, 23-25, 27-25)

Första matchen gick mot Katrineholm och Sollentuna öppnar med en rejäl offensiv som ger en 18-9 ledning. Första set vinns storstilat med 25-14. Andra set set ut att bli en upprepning av första med ledning 13-6, men KVK minskar misstagen och är ikapp vid 16-16. Därefter lyckas Sollentuna dra ifrån till 21-17 och hålla undan till setseger. I tredje set leder man 17-12 och borde avgjort där, men blir satt under press och KVK vänder till 19-20. Vid 19-21 kommer dagens enda domarmiss, från i övrigt helt perfekta domarinsatser, då en solklar touch på en backspike från Sollentuna missas. trots att man räddar 3 setbollar vid 20-24 så förlorar man setet med 23-25. I fjärdeset är det jämnt men KVK skaffar övertaget vid 14-17 och 16-20. Skiljeset står på lut, men Sollentunatjejerna visar styrka och går ifatt till 21-21 och skaffar sig sedan matchboll 24-23. KVK har sedan setboll vid 24-25 innan Sollentuna via ett servess och ett högeranfall vinner setet och matchen med 27-25.

Sollentuna – Örebro 3-1 (21-25, 25-19, 25-13, 27-25)

40 minuter efter inslagen matchboll är det matchstart igen, vilket naturligtvis är tufft. Det bra spelet fortsätter, men Sollentuna myser lite förmycket över segern mot KVK och är inte vaksamma nog vid 17-17 när tåget går för första set. Örebro spelar ett bra försvarsspel och Sollentuna får inte lika mycket utdelning på sitt anfallsspel. I andra set är det jämnt upp till 10-10 innan Sollentuna skaffar sig ett par poängs övertag och drar ifrån till 20-17 som blir 24-17. Tredje set går som i trans och från 3-3 så marscherar tjejerna fram till 18-4 under en period då man spelar i princip felfri volleyboll. Det är endast egen oskärpa som gör att det inte blir större siffror. I fjärde och sista set börjar tröttheten efter 4 timmars non-stop spel ta ut sin rätt och men 9 spelare, varav 2 liberos, börjar tröttheten skina igenom hos Sollentuna.  Man startar illa med 1-6 underläge, tätar till och hänger med men ligger lite under med några poäng tills 17-17. Örebro rycker till 20-23 innan Sollentuna samlar sista energin, räddar två setbollar vid 23-24 och 24-25, och förvaltar sedan den första matchbollen man får till seger med 27-25.

Det finns mycket att skriva positivt om, som att Isabelle Falck i sin elitpremiär som center är dagens poängbästa center av alla 3 lagen i Duveholmshallen, eller som att Sollentunas effektivitet på kanterna når procentsatser som är klart över godkänt. Men det är en spelare som gör 8 set i rad på 4,5 timme som är den störst lysande stjärnan och det är Sollentunas passare, Anna Harlin, som visar upp ett mycket stort spel. Anna leder sitt lag till bägge segrarna och är Sollentunas bästa spelare i alla seten.

Tack vare att Katrineholm och Örebro spelare 3-2 och delade på poängen är Sollentuna faktiskt redan klara för avancemang i Ligacupen. Nästa omgång spelas som ett sammandrag i Örebro kommande söndag 29/9 där Sollentuna 14:00 först möter Katrineholm och därefter 16:30 Örebro.

Säsongen har börjat!