AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentuna försvarar SM-guld i pojkarnas U17-klass

Sollentunas U17-killar tog SM-guld i helgen och försvarade därmed titeln från förra säsongen. Att vinna SM-guld är stort, men att även försvara det året därpå är en större bedrift men som även visar att de två raka SM-gulden är välförtjänta. Laget genomför turneringen på ett mycket bra sätt och har egentligen bara en svacka, vilket leder till att finalen mot Falkenberg gick till ett skiljeset.

Sollentuna var regerande Svenska Mästare i killarnas U17-klass och från guldlaget 2012 så fanns 6 spelare kvar. Kombinationen av det gjorde att det fanns ett favoritskap på mångas läppar att Sollentuna nog skulle ta hem det även i år. Men i ett mästerskap så finns inga givna vinnare och skulle man lyckas upprepa guldet så skulle det behövas blod, svett och tårar.

Turneringen genomfördes med en spelplan som gick ut på att ta sig vidare i varje match men samtidigt inte nöta förmycket på ett par av startspelarna. Läget i laget var nämligen så att 3 av 6 startspelare hade sina små krämpor och risken fanns att med för mycket hopp så skulle man inte kunna prestera max mot slutet av turneringen. Under lördagens gruppspel fick därmed passare Victor Nielsen direktiv att så mycket av offensiven som möjligt skulle gå via Jacob Zachrisson i mitten och Fredrik Ljung på högerkanten. Vänsterkanten var en sista utväg om så behövdes.

Med bra servande, stabilt eget mottag samt bra block/försvar gick de flesta anfallen till Zacke och Fredrik som tackade för förtroendet och öste in poäng. Dalarö besegras med 2-0 (25-6, 25-7) och sent på eftermiddagen likaså Hylte/Halmstad med 2-0 (25-12, 25-18). Första set mot Hylte/Halmstad innehåller dagens hittills bästa volleyboll. I andra set åker autopiloten på lite för mycket då man känner sig trygga och motståndarna får lite för enkla poäng. I bägge matcherna gör Jesper Ullberg och Adam Duvede debut i SM-sammanhang och bidrar till vinsterna. Från och med Hyltematchen så övergick också Oskar von Sydow till att spela libero i resten av matcherna.

Kvartsfinalen spelades mot Vindrarp 18:45, vilka slog ut Vingåker i en nagelbitare med 18-16 i skilje. Även här var taktiken densamma, dvs att utnyttja de friska spelarna till max. Sollentuna sätter press via serven och är ett fysiskt större lag vilket ger en klar 14-6 ledning. Vindrarp har svårt med blocket och får lita på sitt försvar istället. Första set vinns med 25-7. Även denna match får ett inslag av 2:a setssyndromet och det är inte samma skärpa på varje boll vilket gör att setet slutar med 25-15. Återigen matchas hela laget.

Semifinal Sollentuna – Lund 2-0 (25-22, 25-15)

Semifinalen spelades kl 11:00 på söndagen. Lunds spel bygger mycket på anfall från högerspelaren och Sollentuna väljer här en matchup för att få bästa blocket mot den spelaren. Inledningen på semin sker med mest energi från Lund som tar ledningen 2-4 och 5-7 men även med en serie misstag från Sollentuna. Därefter trampar Sollentuna igång och anförda av Victor Nielsen så börjar serve- och anfallsspelet ge utdelning. Jakob Molin och Peter Blomgren börjar få mer boll på sin vänsterkant och man vänder till ledning 10-7 som blir till 17-10. Men första set blir spännande igen och Lund har kontakt vid 22-20 samt 23-21. Setbollen till 25-22 är ett redigt takblock signerat Jacob Zachrisson på Lunds högerspelare. Semifinalen visade sig innehålla ett 1:a setssyndrom, för andra set startar med ledning 6-2 och 15-6 mycket tack vare bra blockspel. Därefter mattas matchen av då båda lagen vet hur det ska sluta.

Med finalplatsen säkrad så påbörjades laddningen inför finalen med ännu en promenad mellan Valhalla Sporthall och Hvidfeldtska Gymnasiet genom centrala Göteborg. Lunch och två timmars vila innan det var dags för samling igen 14:00. 

Final Sollentuna – Falkenberg 2-1 (25-18, 25-21, 15-12)

Finalen startade 15:15 inför ett så gott som fullsatt Valhalla. Matchen inleds med ett takblock signerat Anton Cakste och ett blockutanfall av Peter Blomgren. Peter räddar därefter en boll nästa uppe på läktaren och visar viljan att vinna. Sollentuna drar ifrån till 12-7 innan Falkenberg tar timeout och i resten av setet har killarna greppet om matchen. Falkenbergs hot kommer från vänsterkanten och där är Sollentuna med blocket och man tar nog mer blockpoäng i första set än man gjort hittills i turneringen. Andra set fortsätter där första slutar och Sollentuna tar ledning 7-3. Men sen går det grus i maskineriet där man blir alldeles för passiva och överarbetar situationer som uppstår. Falkenberg sluggar sig fram till ledning 14-21. Man kommer igång igen och är så när på väg att vända setet, men andra förloras. I skiljeset tar man en tidig 4 poängsledning som håller sig fram till 14-10. De två första matchbollarna räddar Falkenberg men sen är det klart och Sollentuna vinner finalen.

 

 

 

Att vinna ett Svensk Mästerskap är stort då mästerskapsturneringar är svårspelade och det inte finns några givna vinnare. Att följa upp det med att försvara ett SM-guld är snäppet större och U17-killarnas bedrift att klara av det trots ett skadeläge, som var allt annat än till deras fördel, är imponerande.


Svenska Mästare i Volleyboll säsongen 12/13 i Pojkar U17
övre fr v: Jakob Molin, Victor Nielsen, Peter Blomgren, Jacob Zachrisson, Jesper Ullberg, Calle Ljung (coach)
undre fr v: Anton Cakste, Oskar von Sydow, Adam Duvede, Fredrik Ljung

 

Fler bilder från U17-SM finns på http://www.facebook.com/pages/Sollentuna-VK/326015621768