AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentunas B damer avslutar Vårettan med bortavinst mot Jomala

Sollentunas B damer avslutar vårserien med en bortaseger mot Jomala och slutar därmed troligen på en andraplats i Vårettan Norra. Bortamatchen spelas samtidigt som U19 SM-kval vilket gjorde att tjejerna födda -94 och äldre fick åka och spela matchen. Positionerna blev därmed lite ovanliga, men B damerna löser uppgiften och vinner med 3-1 (25-16, 25-27, 25-21, 25-22).

Spelarmaterialet bestod egentligen av 5 spikers och en passare, men det löser sig via att centerpositionerna axlas av Annie Löfqvist och Sara von Sydow. Jomala har dessutom en uppställning där deras starkaste offentiv kommer ifrån deras mitten, vilket gör att mycket av händelserna i matchen sker just centralt längs nätet. SM-kval på två orter samma lördag innebar även lite ledarbrist, så dagens coach och reseledare för B damerna var Calle Ljung från herrlaget.

I första set leder Sollentuna 12-9, 14-10 och 19-11 och man vinner det betryggande med 25-16. Stabiliteten kommer från bra försvarsspel och att man står rätt i banan. Andra set jagar Sollentuna ur ett 2-3 poängsunderläge som man tätar vid 22 lika, men Jomala lyckas vinna slutbollarna och kvitterar till 1-1 i set. B damernas plan var att inte spela för många set, framför allt om man hade ambitionen att hinna med färjan tillbaka som gick 3,5 timme efter matchstart. Förlusten i andra set spetsade till läget en smula, mao.

I det tredje setet är det poängmässigt jämnt upp till 14-14 innan Sollentuna rycker till 19-15. Denna 4 poängsledning håller man setet igenom. Inför det sista setet så gällde det att vinna dels mot Jomala och dels mot klockan, och initialt ser det ut att gå vägen med 18-12 ledning. Kanske stod B damerna mentalt redan i duschen lite för tidigt, för i slutbollarna kommer Jomala onödigt nära. Matchen avslutas kl 16:53, dvs en dryg timme innan man ska ha checkat in för återresan.

Det är den individuella spelarskickligheten hos var och en av dagens 6 spelare som gör att man vinner 3-1 mot Jomala. Man lyckas göra individuellt bra aktioner trots att flera av spelarna hamnar på positioner som de naturligt inte spelar på. Om inte Katrineholm B och Rissne delar på poängen i seriens avslutande match så slutar Sollentuns B damer på en andraplats i Vårettan Norra. Placeringen kvalificerar den att återigen spela i Superettan nästa säsong. B damern har genomfört en vårsäsong där man kvitterar ut ett klart godkänt betyg. Att komma tvåa och vinna flera svåra matcher med varierande trupp är en styrka som pekar på just individuell spelarskicklighet. I dagens match var försvarsarbetet den avgörande punkten.