Viktig seger i elitseriekvalet för Sollentunas herrlag

Sollentunas herrlag tog en mycket viktig seger i kvalspelet till elitserien inför nästa säsong då man bortaslog Lund med 3-0. Kvalspel är mycket nerver och även en stor dos matematik, där en bortaseger i tre raka set är värd sin vikt i guld. Slutresultatet blev 3-0 (25-22, 25-18, 25-21).

Tack vare sin 9:e plats i elitseriens grundserie så tvingades Sollentuna spela elitseriekval för att ta en plats i nästa säsongs elitserie i volleyboll. De två översta lagen i Allsvenskan, Uppsala och Helsingborg, valde att inte kvala av olika skäl, som ekonomi och trupp, men 3:an Lund ville däremot kvala till elitserien. Därmed avgörs platsen i elitserien 13/14 i ett dubbelmöte mellan Lund och Sollentuna, där första matchen spelades idag, lördagen 9 mars. Sistaplacerade RIG Falköping lyder under speciella regler och behöver inte delta i kvalet, trots att man kom sist i elitserien.

Det var inget skönspel från Sollentuna och inledningsvis var nervositeten påtaglig. Man låg under genom hela första setet med 3-4 poäng och det var först kring 20 som man kopplade greppet i setet och tog hem det mycket viktiga första set med 25-22.

I andra set spelar man som bäst och lyckas framför allt i blockspelet, där skillnaden mellan elitserielaget Sollentuna och Allsvenskalaget Lund kanske syntes som mest. Sollentuna leder 21-16 och har inga problem att ta ledningen med 2-0.

Som vanligt är det svårt för det spelförande laget att hantera det tredje setet och så blev det även i denna match. Sollentuna är lojja och hamnar under men kämpar sig tillbaka till ledning 14-11. Lund tar timeout och vänter till 15-16 ledning och här var kanske Sollentuna som mest illa ute, men Sollentuna får god hjälp av flertalet anfallsmisstag från Lund som ger Sollentuna 23-21 och därefter matchboll som man förvaltar.

Lars-Göran “Snillet” Eriksson kommenterar segern så här:

– Naturligtvis en skön seger som skapar lugn och arbetsro i laget. Vi är lite som Bambi på hal is i inledningen på matchen och är märkbart tagna av stundens allvar. Det som fäller avgörandet är att vi nog är långt bättre som lag att förvalta försvarsbollar till att komma till anfall. Ingen spelare sticker ut direkt utan sättet som vi vinner på är att vi har en högre lägsta nivå än Lund. Alla i laget kan väldigt mycket bättre och egentligen är det inte någon på plan som kvitterar ut något högre betyg. Returmatchen spelas nästa lördag och det finns egentligen ingen anledning att vi skulle vara nöjda med ett annat resultat än en ny 3-0 seger.

Kvalmatch 2:2 till elitserien:

Sollentuna – Lund, lördagen 16 mars kl 15:00 i Arena Satelliten

Om Sollentuna vinner ett set eller tar 62 bollar i matchen så är platsen i elitserien nästa säsong säkrad.