AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Ungdoms-SM månaderna inleds

På lördag inleds en tre månader lång period av volleybollsäsongen där kval och slutspel i de olika Ungdoms-SM klasserna pågår. Först ut är som vanligt kvalet till den yngsta SM klassen U17 och perioden avslutas med SM-slutspelet i U19 klassen i Gislaved 11-12 maj. Sollentuna hade ett strålande år förra säsongen och lyckades ta 3 guld, 3 silver och 1 brons. Ett år har gått och nu är det nya lag som ska tävla i Sollentunas färger.

 

U17 (födda 97-98)

Kval 19 januari i Hammarby sjöstad (F) och Södertälje (P) samt SM-slutspel 13-14 april i Valhalla, Göteborg

Förra säsongen slutade U17-SM i Göteborg med dubbla SM-guld till Sollentuna.

På flicksidan är det tränigsgruppen F97 som är äldst i åldersklassen. För två år sedan när de var äldst i U15 i Volley2000-mästerkapen slutade det med guld. Därefter har gruppen hunnit med att vinna Stockholm Volley Cup säsongen 10/11, vinna och vara i final i Trekungaslaget, kommit 4:a i Öppna klassen i U17-SM samt denna säsongen gett sig in i seriespel i Division 2.

Tuffaste kvalmotståndare i Östra poolkvalet brukar traditionellt Vallentuna och Södertälje vara. I slutspelet får nog klassen sägas vara rätt öppen då klubbarna i Småland och Skåne alltid har en förmåga att få fram bra spelare. I norr är Norsjö en klubb på frammarsch, så det är ingen enkel resa att gå långt i årets U17 SM.

Killarnas SM-lag kommer utgöras av en blandning mellan pojkar födda -97 och -98. Från förra årets Svenska Mästare finns 5 killar kvar som har åldern inne och därifrån kommer -98:orna att få fylla ut truppen. 97:orna tog guld i U15 för två säsonger sedan och 98:orna följde upp med ett brons senast i Volley2000 mästerskapen. Under den senaste säsongen så har 97:orna varit del av C herrarna och lyckats avancera till Vårettan. I Trekungaslaget deltog 97:orna med sina äldre lagkamrater och vann PU19 klassen medan 98:orna ställde upp och vann i PU17-klassen. Med andra ord finns det goda förhoppningar på killarna även i år.

Kvalets motståndare utgörs av Södertelge, Team Gotland, Vingåker och Dalarö. I slutspelet kan nog Lund och Falkenberg även detta år förväntas bjuda det tuffaste motståndet. 

Spelschema och resultat för U17-kvalet:
http://www.cupassist.com/resultater/vis.php?turn=u17kval13


U19 (födda 95-96)

Kval 23 mars i Tellushallen, Vallentuna (F) och Vingåker (P) samt SM-slutspel 11-12 maj i Gislaved

På tjejsidan har Sollentuna tre lyckosamma SM-slutspel bakom sig med silver 2010, brons 2011 och silver igen 2012. Tänker man på att Svedala med tvillingarna Lazics varit överst på pallen dessa gånger är det inget dåligt resultat konsekvent tillhöra toppen under dem tre raka gånger. I år är det -95:orna som är äldst i klassen och stommen i Sollentunas lag på flicksidan är kvar från det lag som stod i final i U17 SM för två säsonger sedan. Den gången blev det silver. Laget hämtas ur delar av Sollentunas B damer, några RIG-elever samt även några ur C laget. Rutinen i laget bidrar Carolina Ljung och Diana Lundvall, vilka bägge har hunnit med elitseriespel och matchande i juniorlandslaget.

Kvalets tuffaste motståndare i Östra poolen är som vanligt Vallentuna och Södertälje. I SM-slutspelet kommer lag som Norsjö, Svedala, Engelhom och Hylte/Halmstad att bjuda tufft motstånd.

Killarnas U19 lag kommer i princip att vara det lag som tog U17-guld förra året, vilket är det yngre gardet ur Sollentunas C herrar. Förra SM-slutspelet gick inte riktigt som lagets tänkt sig och man missade en UGP-plats, men istället fick man chansen att resa till Finland och möta internationellt motstånd. I norra poolkvalgruppen är det Vingåker och Södertälje som är tuffaste motståndet och sen i SM-slutspelet tillkommer Falkenberg, Svedala och Lund som största konkurrenter. I denna åldergrupp har Sollentuna inte lyckats besegra något av dessa lag i kval eller SM-slutspel, men utveckling C herrarna haft i seriespelet denna säsong, under Anders “Bengan” Häglunds ledning, gör att det pyr lite förhoppningar på det här gänget.

Medaljer i U19-klassen kommer från 92-93:orna som 2009 tog silvret och 2010 vann SM-guld. 2011 kom Sollentuna 6:a och 2012 slutade man på en 7:e plats.


U21 (födda 93-94)

Kval 2-3 februari i Boländerhallen Uppsala samt SM-slutspel 27-28 april i Katrineholm

Sollentunas damjuniorer har ett starkt facit med 6 medaljer de senaste 8 åren (Guld -05, brons -06 och silver -07, -09, -11, -12). Från föregående finallag tappar man  3 spelare som är för gamla samt en spelare som slutat, men samtidigt fyller man på med spelare som varit med och plockat medaljer i U19-klassen. Kvalet har de senare åren varit en uppgörelse mellan Vallentuna, Södertälje och Sollentuna men i år dyker även Katrineholm upp i östra poolen. Förra kvalet utsågs segraren via bollräkning, vilket vittnar om hur tufft det är. Till slutspelet i Katrineholm dyker i princip samma lag upp som i U19-klassen, dvs det är Norsjö, Svedala, Engelhom och Hylte/Halmstad som vill vara med och fightas om medaljerna.

Även på killsidan har Sollentuna ett fint facit att försvara, med JSM-guld 2009, brons 2010, silver 2011 och JSM-guld igen 2012. Det första JSM-guldet vanns av en lagkombination mellan -89:orna och 92:orna medan de tre senare medaljerna tagits av 92-93:orna själva. Nu är 92:orna för gamla och det är en kombination av 93:orna och U19 laget som kommer att utgöra laget där tongivande spelare är Fredrik Gewers och Sean Anthony från herrlaget, Dimitri Bogdanovitj och Ludvig von Sydow från RIG.

Liksom i U19 kvalet kommer Södertälje och Vingåker att utgöra det svåraste motståndet. I JSM-slutspelet är det Vingåker, Hylte/Halmstad och Falkenberg som tog medaljerna när 93:orna var äldst i klassen senast.

Spelschema och resultat för U21-kvalet:
http://www.profixio.com/resultater/vis.php?turn=u21kval13