AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Silver och brons i DistriktsSlaget för Stockholm-Gotland

Det blev silver för killarna och brons för tjejerna i DistriktsSlaget för Stockholm-Gotlands distriktslag där 7 pojkar respektive 7 flickor från Sollentuna deltog. För bägge lagen varvades något lättare matcher med lite svårare, men gemensamt var att bägge spelade knallhårda semifinaler. Killarnas final var även den en match som avgjordes i skiljeset.

I killklassen inledde Stockholm-Gotland med en klar förlust mot Syd-Svenska (Halland och Småland) med spelare från Falkenberg, Hylte och Värnamo. Men här hade laget just kommit med tåget och såg inte riktigt ut att ha hunnit med matchförberedelserna ordentligt för siffrorna 0-2 (21-25, 20-25) är egentligen snällare än vad det såg ut. Matchen efter gick mot Östsvenska (Östergötland, Vingåker) blev en tämligen enkel och snabb affär där segern skrevs till 2-0 (25-9, 25-15).

Att allt inte gick som på räls efter tågresan första dagen märktes tydligt då Nordsvenska (Vännäs, Norsjö och IKSU) fullständigt spelade ut killarna i första set med 10-25. Nervositeten släppte till andra set men det blev inget skönspel utan istället en arbetsseger med 25-13 och 15-10. Till söndagen var sista matchen mot Skåne (mestadels spelare från Lund) direkt avgörande för om det skulle bli final eller inte. Här började man känna igen spelet men Lundapågarna visade också prov på fint volleybollkunnande matchen blev väldigt jämn. Stockholm-Gotland ledde hela första set och kunde vinna det med minsta möjliga marginal 25-23. I andra set hade man matchboll vid 24-23 men Skånde vände till 24-26. Skiljeset var jämnt där Stockholm-Gotland skaffade sig två matchbollar vid 14-12. Återigen kvitterade Skåne innan jublet kunde bryta ut efter ett block som gav 16-14.

I finalen väntade Syd-svenska igen men nu hade Stockholm-Gotland kommit upp i varv och tog en stor ledning 13-6 i första set som vanns med 28-26 efter en rejäl svacka där man nästan tappade hela ledningen. Vid 22-22 i andra set känns det som om nu var segern nära, men två ganska slarviga bollar till följt av lite finalnerver gav Syd-svenska setbollar 22-24 och med 23-25 skulle matchen avgöras i skiljeset. Stockholm-Gotland hamnar under med 3-6 och är så nära som 8-10 innan finalen rinner ifrån dem och setet slutar 9-15.


Sollentunakillar
övre fv: Jesper Ullberg (8), Oskar von Sydow (9), Kaveh Rahimi Hansson(4)
undre fr v: Niklas Fredstam (10), Fredrik Ljung (14), David Ryan (13)
saknas på bild: Anton Cakste

övriga spelare från Södertelge VBK och Team Gotland.

Lagledare och coach för andra året i rad var Adnan Ciric som gör ett strålande arbete med träningar innan samt coachning under turnering.

 

Stockholm-Gotlands tjejlag besegrade Västsvenska utan några större problem med 2-0 (25-9, 25-12). Därefter fick Värmland-Örebro gå samma öde till mötes med 2-0 (25-13, 25-16) och i detta läge såg tjejerna väldigt starka ut. Men i semifinalen mot Syd-svenska, som mestadels hade spelare från Gislaved, så blev det tuffare tag och en helt annan matchbild. Stockholm-Gotland vann visserligen första set med marginal, 25-19, men i andra set var det mestadels underläge med någon poäng och setet förloras med 24-26. Skiljeset börjar också i underläge innan upphämtningen börjar. Syd-svenska skaffar sig första matchbollen vid 13-14 och andra vid 14-15, men bägge räddas av ett tappert kämpande Stockholm-Gotland. Men den tredje matchbollen sitter och Stockholm-Gotland blir utslagna med 15-17 och den bittra förlusten leder naturligtvis till en hel del tårar hos förtvivlade spelare.

Fast beslutna att inte lämna turneringen utan medalj tar sig tjejerna samman och presterar mycket bra spel i bronsmatchen mot Nordsvenska. Utan några egentliga svackor i matchen vinner man matchen med 2-0 (25-18, 25-17) och får tillsammans med killarna ta del i prisutdelningen.


Sollentunatjejer
övre fr v: Kajsa Österman (4, tvåa från vä), Emma Lundberg (5), Sussane Cueva (2)
undre fr v: Hanna Peric (10), Filippa Ström (9), Johanna Molin (13), Sandra Kallvikbacka (11)

övriga spelare från Södertelge VBK och Vallentuna VBK

Ronny Öberg och Rickard Viklund, understödda av sjukgymnast Kenneth Ericsson, gör gör sin 6:e raka turnering som ledare, men har förmodligen svenskt rekord i laglederi i Distriktslagssammanhang. Ronny gjorde debut med -80:orna för 18 år sedan. Ett imponerande engagemang!

 

En intressant notering från turneringen kommer från elitseriedomarna som var med och dömde slutspelet i Distriktsslaget där man var imponerad över nivån på spelet som dessa 14-åringar presterade. Positivt från ungdomsledarsidan var även att många av dessa domare tog seriöst på uppgiften, gjorde research innan om slagbedömningsnivå, m m, i syfte att göra en så bra domarinsats som möjligt. Proffesionellt!