AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Landslagsspelare kommer hem efter EM-kval

Efter ett genomfört EM-kval var Sollentunas två landslagsspelare Anna Harlin och Caroline Werner tillbaka i Sollentuna i måndags. Anna och Caroline har varit på resande fot i blå-gult ända sedan slutet på augusti och hunnit genomföra träningsläger i Engelholm, träningsmatcher i Polen samt dubbla möten i EM-kvalet mot Spanien, Slovakien och Israel.

 

I början på september matchade damlandslaget i Polen mot polska lag som Jedynka, Pszczyna och Wisla Krakow samt tjeckiska Ostrawa. Därefter genomfördes EM-kvalet i gruppspel mot Spanien, Slovakien och Israel i två omgångar där första omgången spelades i Slovakien 6-8 september. Laget återvände till Polen för att ladda inför andra omgången som gick 13-16 september i Tel Aviv, Israel.

Damlandslaget fick se sig besegrade av de tre konkurrenterna och drömmen om EM försvann därmed, men för Anna och Caroline samt de övriga i landlaget har veckorna med internationellt motstånd varit lärorika. Många drömmer om att få spela i blå-gult och få sjunga med i Du gamla du fria, men ganska få av alla som spelar volleyboll får känna glädjen att representera sitt land i seniorsammanhang. Sollentuna Volley är naturligtvis mycket stolta och glada över det Anna och Caroline presterat.


Anna Harlin i #2 och Caroline Werner i #17.

Kommentar från Peter Hodor, sportchef för Sollentunas elitserielag på damsidan:

– Kul för både Anna och Carro att få åka med landslaget på detta äventyr. Självklart är det mycket lärorikt för dem att få matcha mot ett så pass tufft motstånd vilket gör att de troligtvis tagit ett steg till i sin utveckling. Nu får vi hem två spelare med bra tempo i kroppen som vi hoppas ska kunna smitta av sig på resten av laget. Vi är också stolta och glada över att två Sollentunaspelare får chansen att representera Sverige och vårt mål är att vi i framtiden ska kunna ha ännu fler spelare som får detta ärofyllda uppdrag.

 

Fyra frågor till Caroline Werner:

Vilka förväntningar hade du innan du åkte?
De mål som jag satt upp inför denna sommaren var att bygga upp min kropp, både med styrka och explosivitet, så att jag skulle kunna utvecklas och prestera bättre på volleybollplanen när den nya säsongen skulle dra igång. Detta året fick jag möjlighet att åka och träna med landslaget och få känna på tuffare träningsmotstånd. Att sedan ha fått vara med i EMkval-truppen och matcha mot några av europas top-lag har varit en riktig häftig resa. Innan flyget bar iväg till Polen hade jag ingen aning om vad jag skulle förvänta mig. Trupper med stora hämningslösa Gamova-tjejer som dundrar på var första skräckbilden som dök upp. Sen hade jag fått höra att vi troligtvis skulle få korv och kål till frukost.
 
Vad är skillnaden på den internationella volleybollen?
Det var en ordentlig omställning att spela mot internationellt motstånd, spelet är väldigt annorlunda från vår elitserie. Det är dels ett högre tempo, större block och hårdare anfall men framförallt så använder de ett större spel. Anfallarna går för djupa spikes och blocktouch för att vinna poäng istället för att branta mot 3 m.

Vad kommer du ta med dig till elitseriespelet från EM-kvalet?  
Efter att ha spelat mot topplag i Polen och under EM-kvalet hoppas jag på att kunna läsa motståndarnas anfall bättre i defence och att kunna utnyttja ett bredare anfallsspel. Uttrycket “kämpa för varje poäng” har fått en större betydelse för mig efter denna resan och är något som jag avsolut kommer hålla fast vid. Att inte tänka så mycket utan att bara gå för alla bollar.

Till sist, vad saknade du mest från Sverige/hemma?
Min fantastiska havregrynsgröt, fruset lösgodis och att kunna dricka kranvattnet.

 

 

Samma fyra frågor till Anna Harlin:

Vilka förväntningar hade du innan du åkte?
När jag åkte iväg på kvalet förväntade jag mig givetvis riktigt tufft motstånd, men såg också en rolig utmaning i att kunna störa de mer etablerade nationerna.

Vad är skillnaden på den internationella volleybollen?
Framför allt att det är tempot i anfall som är den stora skillnaden internationellt. På grund av bra teknik och spelförståelse ger de sig själva fler än ett alternativ i anfall.

Vad kommer du ta med dig till elitseriespelet från EM-kvalet?
En riktigt lärorik försäsong med ett tiotal matcher i bagaget. Det är trots allt på match man utvecklas som mest och förhoppningsvis har jag tagit ytterligare ett steg i min utveckling.

Till sist, vad saknade du mest från Sverige/hemma?
Jag saknade självklart mest Victor (sambo, reds anm), vår hund och ett kallt glas rent svenskt prima vatten var också med på önskelistan.