AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Dubbla SM-Guld till Sollentuna i U17 SM

Sollentuna  vann dubbla SM-Guld under söndagen då finalspelet i SM i U17 klassen spelades i Göteborg. Först vann tjejerna en rungande seger med 2-0 över Södertälje och knappa 10 minuter senare slog killarna in matchbollen till 2-0 mot Lund.

 

Det blev ett SM-slutspel i U17 klassen som slutade på allra bästa sättet, för det blev inte bara ett SM-guld utan två. Detta har visserligen hänt förut i klubbens historia, men det är nog få aktiva idag som minns det.

SM-Guld #1 – Flickor U17

Tjejerna tillhörde kanske några av favoriterna på förhand och nog märktes det inledningsvis att favoritskapet var en liten börda då man öppnade lördagens gruppspel med en rysare mot Engelholm. Sollentuna var riktigt illa ute och spelet flöt inte på något vidare. Resultatet 2-1 (28-30, 26-24, 15-10) är rätt beskrivande då det var två nagelbitare de första två seten. Det var först i skiljeset som Sollentuna fick fart på spelet och säkra första segern.

Därpå följde stabilt spel och säkra 2-0 segrar mot Orion och Norsjö samt kvartsfinal seger mot Smålandsstenar. Men i semifinalen mot Veddige var det dags för att sätta publiken på nålar igen. Tjejerna vinner enkelt första set med 25-14 men därefter börjar säkert tankarna snurra lite förmycket. Andra sets ledning krymper och mot slutet är det Veddige som vill mer och tar hem setet med 27-25. I skiljeset är det jämnt hela vägen till 7-7 och inget lag tycks vilja få grepp om matchen. Sollentuna lyckas få ett par break och rycker åt sig en ledning som räcker för vinst.


 
Finalen mot Södertälje blev en rent uppvisning då Sollentuna satte högsta fart och tog ledningen med 6-1. Därefter var det en mycket starkt spel som ledde till en 22-5 ledning. Coachtrion Olga, Peter och Ulf kunde konstatera att Sollentunas grundspel fungerade i princip prickfritt och anfallspelet likaså. Första set vinns storstilat med hela 25-7. I finalens andra set så tar Sollentuna en ledning direkt, men Södertälje hakar sig trots allt på. Ju längre setet går desto mer drar Sollentuna ifrån och andra set slutar 25-17.

Vilken skillnad det var på Sollentunas U17 tjejer mellan semin och finalen! SM-Guld, SM-Guld, SM-Guld och dansen började…


övre: Peter Wilhelmsson (coach), Ann Wilhelmsson, Camilla Hörnqvist, Ulf Remme-Larsen (coach), Hanna Remme-Larsen, Natalija Zivanovic, Olga Mena Lundvall
undre: Tove Kauppi, Sofia Linderoth, Elin Törnlid, Anna Lundberg, Diana Lundvall, Alice Eriksson
liggande: Lucie Pocinkova, Jenny Lindqvist

SM-Guld #2 – Pojkar U17

Hur killarna stod sig i startfältet visste man inte innan turneringen, men känslan var att man borde tillhöra toppen. Inledningsmatchen i gruppspelet mot Habo flöt på bra och 2-0 (25-11, 25-14) gav det styrkebeskedet som coach Anders “Bengan” Häglund ville ha. Hela laget kunde luftas och ändå hölls spelet uppe. Andra gruppspelsmatchen gick mot Vindrarp och i första setet så kom turneringens egentligen enda set där motståndarna hade övertaget. Sollentuna var efter lunch lite trögstartade och så fort man gick ikapp drog Vindrarp ifrån. Vindrarp hade setbollar vid 24-23 och 25-24 men Sollentuna vänder och vinner med 28-26.
I andra set hittar man det egna spelet mer, minskar ner på misstagen och vinner med hela 25-12.

Gruppspelsmatchem mot Tuve genomförs även den mycket bra med 2-0 (25-12, 25-20). Här inträffar två possitiva saker som klart påverkar turneringens utgång. Det första är att laget klarar av att hålla spelet uppe trots att man spelar i princip med andra starters. Det andra är att tryggheten nu syns hos spelarna och laget vilket gör att man känner sig komfortabel med det man gör.

Gruppspelets avslutningsmatch kl 19:00 mot Falkenberg och Sollentunakillarna laddar ordentligt för att gå för gruppsegern. Från första bollen till sista så visar Sollentuna att man inte vill göra matchen mer spännande än den behöver bli. Segern blir 2-0 (25-20, 25-16) och matchen genomförs återigen med att hela laget varit på banan.

I och med gruppsegern var Sollentuna direkt klara för semifinal på söndagen. Falkenberg kämpade sig tillbaka och blev återigen motståndare, men denna gång var Sollentuna om möjligt än mer laddade. Man servade mycket bra och hade dessutom turneringens bästa blockspel vilket gjorde att Falkenberg hade det svårt att hitta några utvägar. Segern skrevs till 2-0 (25-15, 25-17).

Andra gruppen hade dominerats av Lund som på samma sätt tagit sig fram till final utan att släppa set. Finalen inleddes med ett 2-5 underläge men Sollentuna var ikapp och förbi vid 9-8 och därefter drog man så sakterliga ifrån. Vid 24-18 åkte man på ett rotationsfel och det blev lite rörigt innan man stängde setet med 25-20. Andra set följer samma mönster men Sollentuna har bara 1-2 poängs ledning innan man drar ifrån till 21-16 och sen skaffar sig massor med matchbollar vid 24-20. Tyvärr gör man några mindra lyckade aktioner och slarvar att döda matchen och vips är det 24-24. Däreter har Lund aldrig setboll utan Sollentuna skaffar sig bara nya matchbollar innan man tar hem segern med 29-27.


övre: Martin Forsén, Victor Nielsen, Oskar von Sydow, coach Anders “Bengan” Häglund, Jakob Zachrisson, Fredrik Ljung, ass coach Fredrik Molin, Miguel de Pereira
undre: Ludvig von Sydow, Erik Hällgren, Peter Blomgren, Jakob Molin, Gustav Kullman

Sollentunas U17 killar går alltså igenom hela SM-slutspelet utan att ha förlorat ett enda set, vilket bara ökar storheten i insatsen. Ett SM-Guld vunnet på finaste sätt!