AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Snillet spekulerar inför herrarnas slutspel i elitserien

Grundserien i elitserien i volleyboll är slut för herrarna och säsongens slutspel inleds till helgen. Sollentuna ställs mot Tierp i kvartsfinalserien i en serie om bäst av fem matcher där första kvartsfinalen spelas borta i Tierp på söndag 4 mars kl 17:00. Hur herrlagets tränare, Lars-Göran “Snillet” Eriksson, ser på Tierp som motståndare får du veta här.

 

Lottningen av kvartsfinalerna går till så att de som placerar sig topp fyra får välja sim motståndare bland de lagen som placerade sig 5-8. Kvartsfinalvalet styrs av att topplagen lagen vill ha lagom svårt motstånd och samtidigt inte resa för långt. Etta kom Linköping, efter en fantastisk säsong med matchfacit 18-0, och Linköping valde Falköping. Tvåan Falkenberg kunde kanske förväntas välja Hylte för att få en härlig stämning och locka publik i ett lokalderby, men Hyltes starka form på slutet tvingade serietvåan att istället välja Habo. Trean Örkelljunga valde mellan Sollentuna och Hylte och valde då Hylte. Sollentuna blev då laget ingen ville välja och fjärdeplacerade Tierp fick därmed ta sig an Sollentuna. Tierp i kvartsfinal är inget nytt för Sollentuna utan är snarare en motståndare man har mött flera gånger i just kvartsfinal de senaste säsongerna.

Hur ser coach Lars-Göran “Snillet” Eriksson på Tierp i kvartsfinal?

– Att få Tierp i kvartsfinal är bra men ändå tufft. De övriga topp fyra lagen har vi inte gjort så bra matcher emot och tex Örkelljunga lyckades vi bara ta ett enda set på i grundserien. Linköping gjorde vi en stark inledning på hemma men sedan föll vi ganska lätt och Falkenberg fick vi först ordentligt med stryk av borta i december för att sedan spela skilje mot dem senast hemma. Tierp däremot har vi spelat femsetare mot tre gånger av tre denna säsong och vi har faktiskt 2-1 i matcher mot dem, så hittills har vi inte förlorat klart mot dem och därmed bör det vara kvartsfinalmotståndaren vi har bäst chans mot. Men, Tierp har gjort en mycket jämnare säsong än vi lyckats göra och har 11-7 i matcher mot våra 9-9, så Tierp får faktiskt gälla som favoriter och vi som underdogs.  

Hur kommer kvartsfinalerna att gestalta sig?

– Att spela mot Tierp betyder publik, för Tierps hemmapublik har en tradition av att mangrannt sluta upp bakom sitt lag och åka på bortamatcherna mot oss. Jag hoppas naturligtvis att vi kan bjuda tillbaka och få med oss Sollentuna fans till Tierp. Matcherna mot Tierp brukar bli välspelade och inte så mycket tjafs på plan. Slutspelet höjer stämning för publiken men sätter också mer press på spelarna vilket kan inverka på spelkvaliteten ibland till att bli mer kamp och mindre skönspel. Eftersom våra tidigare möten under säsongen alla gått till fem set så finns alla chanser det blir många och långa matcher. Visst kan ett lag vinna kvartsfinalserien med 3-0 men troligen kommer det avgöras i fler matcher än så. Första matchen blir naturligtvis viktig och pressen ligger på Tierp som har hemmaplan och är favoriter.

Vilka spelare ska man hålla ett extra öga på i Tierp?

– Tierp har som de övriga topp fyra lagen utlandsproffs som ligger bakom det mesta i deras spel. Passaren Mathew Young snabb och rörlig och därtill finns Dean Bittner och Josh Riley som höger- respektive vänsterkant. Dessa två gjorde mer än hälften av poängen i senaste mötet med oss. Lägg därtill Dan Fabry som center och Tierp förfogar över ett mer komplett lag än förra säsongen och då slog Tierp ut Linköping lite sensationellt i kvartsfinal.

Vad är nyckeln till framgång för Sollentuna?

– Vi genomgick en generationsväxling och har haft ett ungt lag denna säsong. Det har naturligtvis satt sina spår i resultatet så här långt. För att vi ska lyckas krävs att vi ska kunna hålla en jämn nivå genom hela kvartsfinalserien. Att vi ska överprestera i 3-5 matcher på rad är att förvänta förmycket, men vi får heller inte drabbas av sämre insatser i mer än en match, om ens det. Mer har vi inte råd med. Offensivt är det Martin Yngerskog och Diego da Gama Felicissimo som är lagets ankare. Vi har haft bra servemottag genom säsongen men måste kunna förvalta lägena vi får och vara skarpa i sideoutspelet. Gör vi det har vi chansen.

 

Kvartsfinalerna spelas enligt nedan schema i en serie i bäst av fem matcher

kvartsfinal 1:5   Tierp – Sollentuna, söndagen 4 mars kl 17:00 i Apenhallen, Tierp

kvartsfinal 2:5   Sollentuna – Tierp, onsdagen 7 mars kl 19:00 i Arena Satelliten, Sollentuna

kvartsfinal 3:5   Tierp – Sollentuna, söndagen 11 mars kl 17:00 i Apenhallen, Tierp

kvartsfinal 4:5 Sollentuna – Tierp, tisdagen 13 mars kl 19:00 i Arena Satelliten, Sollentuna

kvartsfinal 5:5 Tierp – Sollentuna, torsdagen 15 mars kl 17:00 i Apenhallen, Tierp

 

foto: Tage Olsin, Olsin Sportfoto