Seger för Sollentunas C damer när Vårtvåan startade

Sollentunas C damer vann premiärmatchen i Vårtvåan Nordöstra mot Stjärnfall och matchen kom tillslut att handla om konsten att inte blocka. När laget lärt sig vilka bollar man inte skulle blocka blev matchbilden en annan och segern blev tillslut komfortabel. Slutresultatet blev 3-1 (25-21, 20-25, 25-11, 25-16).

Vårtvåan är en ren Stockholmsserie där alla lag utom Sollentunas C damer har Forsgrenska som hemmaplan. Matchen innan är en match där bägge lagen har hemmaplan då Stockholms Vingar A möter B och där Vingar A vinner med 3-2. Sollentunas C damer börjar mot Stjärnfall borta strax efter 18:00 på söndagskvällen. Man är inte mer än sju spelare pga lite förkylning och skador och även under match finns snytpappret med på bänken.

Block när det behövs och Sophie går loss på högerkanten

Första set inleds med en 6-1 ledning som tvingar som tvingar Stjärnfall till en tidig timeout. De rutinerade hemmalaget som har en osviklig förmåga att alltid stå rätt i försvar har i matchinledningen svårt att få grepp och C damernas servar. Efter timeouten rycker Sollentuna vidare och leder med 15-9 innan spelet jämnas ut. Flera gånger låter Sollentuna Stjärnfall ta flera poäng i rad och trots 23-17 ledning så avslutas setet med onödig spänning.

I andra set gör C damerna mer egna misstag och ligger under med 5-7, 7-10 innan man är ikapp till 14-14. I en timeout lägger Sollentuna om blocktaktiken men det blir lite förvirring och kaos som leder till motsatt effekt och helt plötsligt står det 15-19 och setet rinner i från Sollentunatjejerna.

Amanda och Gabbi i mitten samt Petra på vänsterkanten

Setförlusten var klart onödig och besvikelsen av den ger energi till 3:e setet. Här fungerar blocktaktiken, som mest går ut på att välja vilka bollar man ska blocka och framför allt när man inte ska blocka alls, och den taktiken skördar framgång. Blockspelet tillsammans med starkt eget servande ger en 17-6 ledning och 3:e set vinns stort med hela 25-11. Med ett lugnare försvarsspel plockar man det mesta som motståndarna förmår vilket också omvandlas till ett långt mer effektivt eget anfall. Fjärde set följer samma mönster och ledningen 18-8 är en logisk följd av det mer organiserade försvarsspelet. C damerna slappnar av lite väl mycket på slutet och släpper iväg lite enkla poäng men vinner ändå tryggt med 25-16.

Konsten att inte blocka blev nyckeln till en tillslut ganska säker seger och C damerna gör det mycket bra när de vågar spela försvar på fler anfall. Många bollar räddas med markkontakt men även det visar sig inte vara något bekymmer. Resultatet blev ökad anfallseffektivitet och det i kombination med bra servetryck var segerreceptet denna söndagsafton.

Nästa match:

Sollentuna C – Stockholms Vingar A, söndagen 22 januari kl 17:00 i Sollentuna Sporthall B-hallen