AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Seger i Svenska Cupen för Sollentunas herrar

Sollentunas Herrar besegrar Falkenberg i finalen av Svenska Cupen och står därmed som slutsegrare i cupen år 2011. Finalen blir en svängig historia men där Sollentuna är det hetare laget set över hela matchen. Det var ingen promenadseger och det var bara i första och femte setet som Sollentuna inte hamnade i stora underlägen. Däremot var Sollentuna mycket nära att ta en 2-0 ledning. Slutresultatet blev 3-2 (25-20, 25-27, 13-25, 25-23, 15-13).

 

Sollentuna vinner finalen men vinner faktiskt en annan match i matchen med 4-0. På plan som starters i varje set har Sollentuna 4 egna produkter medan Falkenberg har 0. Nu har Sollentuna bättre förutsättningar att klara detta då 7 av 11 spelare i finalen är egna produkter medan motsvarande siffra hos Falkenberg bara är 2 av 12. Sollentuna har alltid värdesatt sin ungdomsverksamhet och frukterna av det arbete som alla ungdomsledare bidragit med genom alla år är faktiskt en stor del i denna segern. Men nu till finalmatchen.

Herrlaget var taggat inför finalen och Falkenbergs självsäkerhet hjälpte till att få laget på tårna. Man öppnar första set inspirerat, bla med en vacker pipe av Martin Yngerskog samt ett takblock av Staffan Blomgren på Kyle Gramit. 8-6, 16-13 samt 21-17 och vem som har initiativet behöver inte publiken funera så länge på. Grunden till spelövertaget för Sollentuna är ett klart bättre servemottag än Falkenberg, men 4+4 rena misstag hos motståndarna i serve och anfall förklarar övertaget också.

Andra börjar bra, men kring 8 så ramlar poängen på för fort åt fel håll till 10-16. I en rotation har sedan Falkenberg riktigt svårt att bryta Sollentunass serve och Simon Bitch kommer ingen vart och blir utbytt. Sollentuna är ifatt och leder 21-20 och skaffar sig sånär setboll vid 23-23 då vad som ser ut att bli ett servess blir till en Falkenbergpoäng via ett cirkusslag som blir till en olustig nätrullare. Sollentuna kämpar men får ge sig i setet.

Reaktionen på att nästan haft 2-0 kommer i tredje set som kortfattat blir en svag insats. Fjärde set kantas av bollar och poäng som inte trillar Sollentunas väg och vid 6-11 känns det tungt. Här vänder setet i Andreas Erikssons serverunda där Sollentuna tar ikapp. Martin Yngerskog har också här utvecklats till finalens gigant och manar på sitt lag trots motståndarnas psykningar. Med 24-20 har Sollentuna massor med setbollar, men det är inte förens vid 24-23 som man sätter den.

Skiljeset är jämnt men svänger ändå lite. 5-2 ledning till Sollentuna blir till 8-10 underläge. Skiljeset bjuder som vanligt inte på den bästa volleybollen, men i denna match så dök det upp ett par spektakulära bollar i 5:e set. Matchbollar skaffar sig Sollentuna vid 14-11 men det är matchbollen vid 14-13 som nog är dagens längsta. Båda lagen tycks ha vunnit den flera gånger men det tillslut Sollentuna som verkligen vinner den. Ett vilt men ändå behärskat segerjubel bryter ut. Falkenberg är besegrade i en final!

En spännande sidostory är hur olika man kan uppfatta en match. Den officiella matchstatistiken stämmer inte speciellt bra med Sollentunas egna. Det understryker kanske bara devisen, lögn, förbannad lögn och statistik.


Svenska Cup mästare 2011 – Sollentuna Volleybollklubb
övre fr v: Christer Ljung (scoutman), Martin Yngerskog, Staffan Blomgren, Sebastian Thylander, Peter Wallman, Victor Pettersson, Lars-Göran Eriksson (tränare), Liliana Eriksson (fystränare), Jphan Lindström (2:e tränare)
unde fr v: Tobias Ericsson, Diego da Gama felicissimo, Andreas Eriksson, Ludvig von Sydow, Andreas Grundstedt, Calle Ljung

 

Lars-Göran “Snillet” Eriksson kommenterar segern i Svenska Cupen så här:

– Skönt med en seger i en final, ja riktigt skönt! Det är två lag som lite letar efter att hitta sitt spel i årets elitserie, vilket syntes. Vi vill mer under hela matchen och jobbar oss tillbaka i underlägen i 2:a och 4:e set där Falkenberg nog tycker de har en säker ledning. Det är ingen slump att ett lag som lyckas fajta sig tillbaka på det sättet också står som slutsegrare. Detta var en viktig seger för det nya, unga Sollentuna!