AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentunas herrar vänder och vinner mot Habo i elitseriepremiären

Efter att Sollentunas damer besegrat Örebro med 3-0 i sin premiärmatch var det dags för herrlaget att försöka vinna mot Habo i Arena Satelliten på sena lördagseftermiddagen. Habo stod för kvartsfinalmotståndet i förra säsongens slutspel och visst kändes en viss extra spänning i matchen lagen emellan av typen lite “unfinished business”. Habo började bäst och ledde 2-0 men därefter vaknade Sollentuna med spelglädje, vilja och vände 0-2 till seger 3-2 (21-25, 21-25, 25-18, 25-22, 15-12).

 

Habos spelare kom rätt sent till matchen, men hann ändå med en ordentlig uppvärmning, så det måste inte ha varit något negativt. Hemmalaget ställde upp med Sebastian Tylander som passare, Tobias Eriksson och Andreas Grundstedt som centrar, Martin Yngerskog och Staffan Blomgren som vänsterspikers, Diego Da Gama Felicissimo som högerspiker och Calle Ljung som Libero. Jämfört med laget förra säsongen så var det bara Martin och Diego som var kvar på samma positioner och Sebbe som nu bytt tillbaka till passarpositionen efter att ha spelat Libero förrra säsongen. Ett i stort sett helt nytt lag på planen alltså. Väldigt kul att fem av dessa sju spelare är egna produkter. Habo därimot var i princip intakt sånär som på en ny libero.
 
När matchen började så märktes det tydligt att SVK inte var samspelta. Sollentuna har 2 träningsmatcher och en kvartsfinal i Svenska Cupen på försäsongen och i ingen av matcherna har man kunnat mönstra full trupp. Det fanns en tveksamhet i samspelet och det dröjde inte länge innan var och en spelade för sig själv istället för som ett lag.

Habo har också tappat spelare, bl a sin duktige libero Almir Ljutovac, men det märktes att man har en stomme som spelat tillsammans tidigare. Man har också spelat bra på försäsongen och bl a vunnit ganska enkelt mot Linköping i Svenska cupen. Habo vinner de två första seten med 25-21, 25-21, där Sollentuna leder första set men slarvar bort det lite onödigt.  Det finns inte mycket som talar för Sollentuna i det här läget.

Efter 10-minuterspausen ändrar Sollentuna sin servetaktik och får bättre utdelning på serven, vilket gör att resten av spelet också höjer sig ett snäpp. Det är dock fortfarande ett ojämnt spel som hemmalaget presterar. I tredje set går man ifrån till en 8-1 ledning som man sedan snabbt tappar till 12-13. Ju längre matchen lider, desto mer jobbar hemmalaget som ett lag istället för som individer och man lyckas till slut vända 0-2 underläget till en seger med 3-2 (21-25,21-25,25-18, 25-22,15-12).

I Habo var det som väntat Adnan Herco som var poängbäst med 25 poäng. Hans anfallsspel borde locka publik över hela Sverige då det är klart sevärt och det är bara att hoppas att så många som möjligt tar chansen att se denna artist innan han lägger skorna på hyllan. Men även centern Matthew Fugard var framgångsrik och tog 18 poäng. Noterbart är att Habo endast hade en spelare med sig utöver de sju som startade matchen.

Johan Lindström, assisterande coach, kommenterar segern så här:

– Överlägset bäst i hemmalaget var samspelet mellan passaren Sebastian Thylander och högerspikern Diego da Gama Felicissimo som resulterade i att Diego tog 33 poäng i den officella statistiken (men i den interna hade han yttterligare några poäng). Det var en fröjd att se hur Diego kunde spela ut och göra så många poäng tack vare Sebbes närvaro. Martin Yngerskogs 4 serveess i rad i tredje set var en annan minnesvärd händelse. Centerspelet fick laget inte riktigt till den här matchen och är något som vi får jobba med på träningarna framöver. Andreas Erikssson gjorde ett mycket bra inhopp i slutet av 4:e set och Calle Ljung gör en klart godkänd insats i sin första match som Libero i Elitserien. 

Johan Lindström fortsätter analysen:
 
– Med tanke på att vi spelat få matcher under försäsongen var det här en godkänd insats från laget. Det finns en hel del moment som behöver förbättras om vi ska vara med och slåss om att ta oss till Grand Prix, men det är skönt att matcherna nu dragit igång. Nästa helg åker laget till Linköping där vi hoppas att spelet fortsätter utvecklas i rätt riktning!

Det som ett tag såg ut som en mardrömsstart på elitseriesäsongen vändes i stormens öga till något positivt och Sollentunas herrlag är fortfarande obesegrat i elitseriens grundserie sen november förra året. Däremot kan man undra vem som kom på idén med 10 minuters paus inför tredje set. Vem gillar egentligen detta? Ingen i Arena Satelliten denna dag i alla fall.

Nästa match:

Linköping – Sollentuna, söndag 23 oktober kl 16:00 i Linköpings sporthall

 

foto: Anders Harlin