AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Intensiv första dag på Steg 1 tränarkursen

Steg 1 tränarkursen som Sollentuna anordnar tillsammans med Stockholm-Gotlands distrikt visade sig bli en välbesökt tillställning. Anmälningarna bara strömmade in och när de närmade sig 30-strecket insåg SVK att det var dags att bryta ut Steg 1 kursen till två separata tillfällen. Anmälningsantalet har passerat 40 och fortsätter öka. De första 25 deltagarna fick en heldag med instruktör Fredrik Ahlengärd i Satelliten under lördagen.

 

Steg 1 kursen heter att den är inriktat på Volley 2000 men sanningen är att den egentligen tar upp grunderna för hur man lär ut volleyboll. Det handlar om teknik i grundslagen samt hur man som tränare planerar träning och får träningspass och övningar att fungera. Seeing is believing, vilket betyder att det ingår en hel del prova på.

Fredrik Ahlengärd, som hållit tränarkurser i volleyboll flitigt de senaste 5-6 åren, fick ta sig an 25 deltagare under första tillfället lördagen 3 september. Blandningen är som vanligt lite äldre ungdomsspelare som vill träna yngre samt föräldrar/vuxna som tränar eller ska börja träna barn och vill lära sig mer om metodiken. En del har redan varit igång någon säsong medans andra går på kursen för att kliva in på arenan nu.

Trots att en hel dag låter mycket så försvinner timmarna fort. Diskussioner kring värderingar, hantering av besvärliga situationer, m m, gör att klockan i raskt tempo närmar sig 17:00. Det finns så mycket att lära ut till dagens och morgondagens tränare.

Fredrik Ahlengärd reflekterar dagen:

– Lämpligt deltagarantal är upp till 16 st och vanligtvis ligger deltagarantalen på en Steg 1 kurs på 10-12 st. Här har jag 25 deltagare och sen minst 15 st till nästa lördag. Det är skitroligt, för att använda starka ord. Naturligtvis är det enklare att instruera 10 deltagare än 25, men 25 st på en kurs ger inspiration och det räcker långt.

Lördagen den 10 september fortsätter tränarkursen i Satelliten med nästa omgång. Chansen att anmäla sig till det tillfället finns fortfarande.