AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sanna & Tina – sommarens Sollentunaprofiler!

Vad kan vara mer lämpligt nu när sommaren har kommit än två Sollentunaspelare som även satsar på beachvolley och inomhus volley och som är duktiga på bägge delarna. Nya Sollentunaprofiler är tvillingsystrarna Sanna och Tina Thurin.

 

 

 

 

Namn/smeknamn:
Kristina Thurin/ Tina / T! – om man frågar Sanna
Susanna Thurin, smeknamn Sanna
 
Födda:1992
 
Syskon: Storasystrar Sofia och Åsa
 
Fem ord som beskriver mig själv:
[Tina] Sportig, glad, slarvig, tävlingsinriktad, motiverad
[Sanna] Glad, tävlingsinriktad, otålig, sportig och ser lätt på livet  
 
Största framgång hittills i volleyboll och beachvolley?
Beach: 9:a i senior SM, Guld och silver i U19 SM och guld i U17 SM, silver i U21 SM
Volleyboll: Silver i U21 SM två gånger och silver i U19 SM
 
Alla som känner till familjen Thurin lite vet att idrotten har en stor del i livet. Finns det någon idrott/sport som är tråkig eller ointressant?
[Tina] Dom man inte blir fysiskt trött av och inte behöver mycket teknik, om det finns någon sån sport.. ?
[Sanna] Tycker att vissa sporter låter tråkiga men när man väl testar dom så är dom för det mesta kul. Eftersom vi har gått idrottsklasser 7-9 och idrottsledarprogrammet på gymnasiet har vi testat på många ovanliga sporter som vi inte testat med familjen. En sport som jag inte har testat och inte tycker om är motorsport (förutom om jag åker vanlig bil till träningen). Det är nog roligt att köra motorsport, men att kolla är väldigt tråkigt och det är väldigt miljöovänligt.
 
När började du/ni spela volleyboll och hur kom det sig?
Ca 10 år sen, Äldre syskona spelade och då tyckte mamma och pappa att vi också borde testa, vilket jag är väldigt glad att vi gjorde!
 
Hur kom beachvolley in i bilden?
[Tina] Åsa och Sofia började spela beach när de var i Australien och tyckte att det var superkul, då ville vi också börja.
[Sanna] Åsa började sen träna i beachhallen i Södertälje efter hon kom hem från Australien och vi tyckte att det såg väldigt roligt ut och började spela några juniorturneringar och sen har det bara blivit mer och mer.

Är det lätt eller svårt att kombinera volleyboll och beachvolley? Hur stor omställning är det att gå till beach respektive att gå tillbaka inomhus?
[Tina] Eftersom det är ungefär samma slag så är det ganska lätt. Det som kan vara lite klurigt ibland är att fingerslagen. I beachvolleyboll måste vara väldigt rena, så vi spelar bagger istället, men det kommer av reflex från inomhusen att ta mycket fingerslag, speciellt eftersom jag är passare, men det vänjer man sig av med.
[Sanna] Det är ganska svårt måste jag säga, det är så olika med vädret, antalet personer på planen, bollen osv. Omställningen är inte så svår i jämförelse med t.ex. fotboll till handboll eftersom både beachvolley och volleyboll har i princip samma slag och spelstil (tre slag och anfall på det tredje). Det är trots att det är en omställning från beachvolley till inomhus volleyboll så är det ett väldigt bra sätt att hålla igång bollkontakten och slagen under sommaren.  Beroende på hur långe man varit ifrån volleybollen och spelat beachvolley tar det såklart olika tid att komma tillbaka in i tänket. Som vi spelar nu är det beachvolleyturneringar varje helg och volleybollträningar i veckan, då tar det bara några bollar att komma tillbaka. Efter en sommar när vi spelat beachvolley hela tiden tar det däremot lite längre tid, men det är lite roligt så man ställs inför en utmaning att komma tillbaka så snabbt som möjligt. 
 
Finns det nått i beachvolley som du saknar i volleyboll och vice versa?
[Tina] Det är väldigt roligt båda två, Beachvolleybollen har atmosfären och inomhus har lagsammanhållningen.
[Sanna] Ja, man saknar lite olika saker hos beachvolleybollen och volleybollen.  I volleybollen saknar jag att vara ute i solen och att hela tiden få vara delaktig i spelet som man får i beachvolleyboll.  I beachvolleybollen kan jag ibland sakna att kunna gömma mig lite bakom de andra i laget om det inte går så bra, även lagkänslan som blir annorlunda när man spelar volleyboll . 
 
Vad har ni individuellt och som beachpar utvecklat mest de senaste åren och vad fattas i spelet idag för att ta nästa steg?
[Tina] Alla beachvolleybolläger vi har gått på har gjort att vi har utvecklats jättemycket vilket är superskoj! Det är alltid bra att spela mycket själv, men när man får en tränare som säger hur man sak göra saker bättre så förbättras man mer. ?
[Sanna] Nu spelar vi ett spel som vi trivs väldigt bra med, mycket spike och defense. Vi har kollat in och även spelat mot många tourlag och då har vi sett att vi har en del att förbättra. Det som jag vill utveckla under sommaren är att få en säkerhet i mina shotts och jobba upp fler shottbollar.  Jag tror att det är en grej som fattas i vårt spel och jag tror att vi kommer få det lättare om jag lyckas med det.
 
Finns det några speciella fördelen att ha en tvilling som beachpartner?
[Tina] Vi känner varandra så bra så man vet vad vi ska säga/inte säga för att peppa varandra
[Sanna] Ja, man vet alltid var man har den andra och man vet hur den andra personen reagerar vid olika situationer. Man kan lätt förstå hur den andra personen reagerar vid olika situationer och räcker oftast med någon blick för att fatta hur den andra tänker.  

 
Hur ser sommarplanerna ut? Är det spel varje helg eller hinner ni ha semester? Vilket är målet för sommaren med beachvolleyn?
[Tina] Vi kommer att spela turnering varje helg, men eftersom det är så kul så ser ja det som semester det med. Eftersom vi nu bygger en beachvolleybollplan på vårt landställe så kommer det bli mycket spel på den såklart.
[Sanna] Sommarplanerna ser ut så att vi ska spela turneringar varje helg, med undantag för midsommarhelgen som blir vår helgsemester. Under veckodagarna ska vi under en vecka åka på beachläger med Beachcamp, annars ska vi träna beach på landet där vi håller på att bygga en beachplan och även spela hemma där det finns beachplaner. Målet med sommaren är att spela som bra som möjligt i varje turnering så att vi får ihop mycket poäng så vi kvalar in till senior SM i år igen. Vi satsar även såklart på att vinna U21 SM! Ett annat mål som vi strävar efter är att bli uttagna till JVM eller JEM i sommar. 

Till sist, du/ni tar studenten i vår. Vilka är framtidsplanerna?
[Tina] Svår fråga. Vi ska åka på träningsläger på Öland och direkt efter det tränare på sommarlägret i Sollentuna volley. Sen ska vi ha sommarlov fram till i höst när vi ska börja jobba på City mail. Så vi tänkte ta ett år ledigt och fundera ut vad vi ska göra med våra liv. 
[Sanna] Nu när jag har slutat skolan så har jag tänkt satsa på att bli en riktigt duktig volleybollspelare. I sommar kommer jag spela massor med beach sen i höst ska jag jobba på City mail och förhoppningsvis spela volleyboll inomhus . Till nästa höst hade jag tänkt börja plugga, men vet inte vad så jag får ett år på mig att fundera ut det. Det är synd att inte Sollentunavolley satsar mer på beachvolleyboll eftersom det växter snabbt i intresse och det är ett bra sätt att hålla igång bollkänslan under sommaren. Mina framtidsplaner är att bli så bra på volleboll och beachvolleyboll som möjligt!

 
Följ vår sommar på www.thurin.se, där kommer vi försöka uppdatera efter varje helg. 

Avslutningsvis vill vi tacka de sponsorer som vi har fått genom vår beachsatsning, beachstore, beachcamp, proderm, sunseeker, casall och shock absorber. De har gjort att vi har blivit ännu mer taggade för att spela i sommar och det känns verkligen jättekul att de vill satsa på oss. Om ni vill veta mer om dom och om oss så är det som sagt bara gå in på vår blogg och läsa, där vi försöker skriva efter varje turnering eller om något annat spännande händer.