AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentunas herrar betraktar säsongen som gått samt ger sina tankar inför slutspelet

Grundserien för herrarnas elitserie i volleyboll tog slut i och med 18:e omgången förra helgen. Nu på lördag inleds det 6 veckor långa slutspelet, där 8 lag skall göra upp om två finalplatser. De tre senaste säsongernas slutspelsfacit för herrarna har varit final 07/08, kvartsfinal 08/09 och semifinal 09/10. Efter denna säsongs 17-1 i matcher i grundserien finns naturligtvis förhoppningar om att gå långt i slutspelet. Läs andretränaren Johan Lindströms betraktelse över säsongen som varit samt tankar inför stundande slutspel.


 

Vi hade hoppats redan förra säsongen att vi skulle vara ungefär där vi är idag, men en skada på Martin Yngerskog ställde till det. Martin spelade en grundseriematch innan han skadade sig och var borta resten av säsongen. Förra säsongen gick bra med tanke på förutsättningarna, vi slutade trea efter att ha förlorat femte semifinalenborta mot Falkenberg.


Under årets säsong har vi haft kvar samma stomme i laget som förra säsongen och vi har således kunnat fortsätta att utveckla vårt spel. Några nya spelare fick vi inför säsongen: Phil Tully från USA som kom till Stockholm för att studera och Patrik Rumin kom från Tierp.  Under säsongen har dessutom Daniel Karlsson kommit tillbaka till Sollentuna efter en sejour i Tierp. Då Phil åkte till Skottland innan jul fick vi Kanadensaren Ben Raymond istället för att ha den bredd på truppen som behövs om man ska kunna nå hela vägen. Totalt har vi en trupp på 13 spelare och ibland har vi lånat in ytterligare en spelare på träningarna så vi varit 14 personer.  Konkurrensen i kombination med den breda truppen gör att vi kan ha träningar med hög kvalitét och ett högt tempo där det alltid går att använda matchliknande övningar. Jämför man Sollentuna med de andra lagen i serien så har vi gott om rutin, vilket brukar visa sig vara värdefullt när man summerar säsongen.



Sollentunas herrar inför sista matchen i grundserien
övre raden: Lars-Göran Eriksson, Liliana Eriksson, Johan Lindström, Benoit Raymond, Peter Hodor, Sebastian Thylander, Carl Ljung, Martin Yngerskog, Dave Egan, Christer Ljung
undre raden: Peter Wallman, Patrik Rumin, Daniel Karlsson, Peter Jonsson, Diego da Gama Felicissimo, Mattias Andersson
foto: Tage Olsin, Olsin Sportfoto


Grunden i vårt spel har vi jobbat på under flera säsonger nu, att ha det snabbaste anfallsspelet i serien. För att detta ska vara möjligt krävs en mycket bra servmottagning och den står våra mottagare Peter Hodor, Martin Yngerskog, Patrik Rumin och Ben Raymond för. Så länge de gör ett bra jobb blir Daves jobb som passare betydligt enklare. Daves största styrka som passare är ju att läsa vad centern gör på andra sidan nätet och sedan leverera passet till rätt anfallsutväg. Rätt anfallsutväg finns det gott om. Både Martin och Diego är vassa anfallare och alla tre av våra centrar, Peter, Mattias och Daniel, har en hög procent kills när de får möjligheten att anfalla.


Säsongen 2010/2011 har laget visat sin styrka vid flera tillfällen, då vi legat under, men vägrat att förlora. Senast hände det i sista grundspelsmatchen då Örkelljunga ledde med 24-21 i första set, men då vi vände och vann setet med 28-26. Den enda gången laget inte mäktat med detta är bortamatchen i Falköping i den tredje omgången då vi förlorade med 2-3. Efter det har vi vunnit 15 raka grundseriematcher och det är klart att vi går in i slutspelet med ett stort självförtroende.  Att komma upp i 50 poäng i grundserien är vi stolta över!


På vår slutspelshalva är det Sollentuna mot Habo och Örkelljunga mot RIG Falköping. RIG Falköping är säsongens stora positiva överraskning. De unga spelarna har visat på ett moget spel och tagit poäng av alla andra lag. Till deras nackdel i slutspelet är att de är bättre på hemmaplan än bortaplan, men deras femteplacering i serien gör att de kommer att ha fler bortamatcher än hemmamatcher. 


Vår målsättning är självklart att gå hela vägen.  Diego är tillbaka i god form efter sin fotskada för några veckor sedan och Martin har genomgått en lång rehabiliteringsträning och mer och mer av ”den gamle Martin” har synts ju längre säsongen gått. Vi ser fram emot det kommande slutspelet. Hos våra kvartsfinalmotståndare Habo finns det en spelare att hålla extra koll på. Adnan Herco vann från sin högerkant årets poängliga med bred marginal och han gör i snitt 5.11 poäng/set. Lyckas vi stoppa honom blir det tungt för Habo. På andra halvan spelar Falkenberg mot Hylte och Linköping möter Tierp. Ett troligt senario här är att Falkenberg möter Linköping i semifinal. Blir det så tror jag att Falkenberg har stor fördel av hemmaplansfavören och att man åter kan ta sig till en SM-final.