Sollentunas damer drar längsta stickan i Örebro

Sollentunas damer vann bortamatchen mot Örebro på söndagseftermiddagen i elitseriens femte omgång. Efter de två första seten såg det ut som om det skulle bli en snabb hemfärd i triumf, men hemmalaget ville annorlunda och visade från mitten av tredje set upp ett helt nytt spel och förlängde matchen till fem set. Sollentuna drog tillslut den längsta stickan då man kunde ta hem skiljeset och matchen med 3-2 (25-14, 25-19, 17-25, 20-25, 8-15).

Örebros matchinsats mot Falköping senast gjorde att Sollentuna reste till bortamatchen med en hel del respekt. Örebro var bättre än den nuvarande tabellplaceringen. Därför var därför ett mycket fokuserat damlag som inledde första set – och som man gjorde det! Ledning 7-0, 8-1 och 12-2. Hemmalaget såg här inte speciellt bekväma ut i sina matchkläder och publiken skruvade nog även den på sig och undrade vad som hände. Vid 14-6 planar Sollentunas offensiv ut något men närmare än 18-12 kom inte hemmalaget. Det som skiljde i första set var att det Sollentuna gjorde bra hanterade Örebro inte så bra. Bra servande möttes med sviktande mottag och Sollentunas hårda anfall fick inte hemmalaget styr på alls i försvarsspelet.

I inledningen av andra ges hemmapubliken lite hopp och Örebro leder 3-5 innan Emmy Blouin show börjar. Emmy har en period då allt lyckas och man går ifrån till 17-10 och 19-12. Kanske går det lite för lätt i slutbollarna på andra set. Damerna börjar mana på varandra och kommunicera om att inte gå i tredjesets fällan.

Sollentunas damer tackar för matchen

Till att börja med stämmer handling med ord. I tredje set leder man 8-6 vid första tekniska timeouten men därefter vaknar hemmalagets Louise Alrö och tar tre viktiga anfallspoäng på rad. Hon visar vägen för Örebro och Sollentuna fastnar hårt i en rotation där 8-6 vänds till underläge 8-14. Från ingenstans exploderade Örebro och plockade fram ett spel och anfallsvilja som överraskade Sollentuna stort. Sollentuna vaknar och via ett dubbelbyte där Kristiina Raap och Emily Turner kommer in så tänds lite hopp, men man kommer inte närmare än 15-19.

I det fjärde setet är det jämt hela vägen men det är hela tiden Örebro som har någon poängs övertag. 5-7, 8-9, 11-13, 13-17. Örebro har fått kontroll på servemottaget, blockar stort och bättre samt går på ordentligt i diagonala anfall. Sara Mild vinner en viktig poäng till 19-20 och det känns här som om Sollentuna är på väg att få grepp om matchen. Tyvärr pressar Örebro på och setet förloras via två anfallsmisstag.

För tredje gången denna säsong ställs Sollentuna i ett femte och avgörande set. Kanske var det vanan av det som gjorde att man vänder 0-2 till 8-4 ledning i sidbytet. Maggie Persson Kjessel gör här tre viktiga poäng, två på anfall och ett block. Anna Westerlund gör ett mycket viktigt servess till 6-3. Efter sidbytet tar Johanna Falk ytterligare ett viktigt blockpoäng samt därefter ett anfallspoäng till 10-6. Vid 11-6 ledning hävdar hemmalaget touch, utan stöd från domaren, med sådan påstridighet att det blir gult kort. Istället för 11-7 står det 13-6 och matchen är i praktiken slut.

Emmy Blouin – bäst i Sollentuna denna afton

Sollentunas damer gör en gedigen laginsats och visar att man är ett lag att räkna med i årets elitserie. Det är inte sex individer på banan utan ett lag – och ett lag som vågar vinna. Örebro blixtrar till ordentligt utan förvarning i tredje set och skall ha credit för det sätt man kom tillbaka i matchen. Tyvärr, för Sollentunas del, så lyckades man inte ta hem fjärde set och missar därmed chansen till att åka hem med 3 poäng. Ett positivt tecken var att det var begränsat med segerjubel efter matchen.

Nästa helg är det slutspelet i Svenska Cupen för damerna och helgen därpå väntar Gislaved hemma.