AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentunas herrjuniorer tog SM-GULD i U19

Sollentunas herrjuniorer tog SM-Guld i U19-klassen. Dag 2 i turneringen blev en rysare för laget med två tighta skiljeset, skador och ommöblering i laget i sista minuten, men Sollentuna vandrar ändå hem med titeln Svenska Mästare i Pojkar Under 19.

Gruppspelet innehöll två lättare matcher där laget egentligen inte sattes på prov. Team Gotland besegrades först med 2-0 (25-11, 25-9). Därefter stod Svedala för motståndet, men inte heller här blev det något större problem där siffrorna fastställdes till 2-0 (25-14, 25-10). För att få upp tempot hade Sollentuna valt att gå för fullt i dessa gruppspelsmatcher även om de kändes lite enklare.





Svenska U19 Mästare i Volleyboll 2010
övre raden fr v: Christer (coach), Fredrik, Andreas G, Niclas, Fabian, Andreas E, Staffan, Christoffer (coach)
undre raden fr v: Calle, Ludde, David, Sean, Matteo


I kvartsfinalen skulle det visa sig att tempot ändå inte var helt uppskruvat, för första set mot Vingåker är mer kamp än skönspel. Sollentuna tar ett par poängs ledning tidigt och sen i mitten av setet, men lyckas inte ändå dra ifrån. Vingåker tar för många enkla poäng och Sollentunablocket känns inte helt igen. Setsiffrorna blev bara 25-21. I andra set kommer laget igång bättre och det är faktiskt ett av tre set som Sollentuna spelar riktigt bra i i hela turneringen. Vingåker fick se sig besegrat med 25-14 där en inte helt nöjd Staffan drämmer in matchbollen som om han hade mord i blicken.


Lund slog Hylte enkelt i sin kvartsfinal och därmed skulle semifinalerna stå mellan Sollentuna-Lund och Falkenberg-Södertälje, vilket var helt enligt plan. Lund hade Sollentuna just spelat bronsmatch mot i JSM helgen innan så lite tryggt kändes det och självförtroendet var stort.



Guldglädje


Det blev inte den match Sollentuna hade föreställt sig. Visserligen hade man ett stabilt grepp om förstaset, men Lund spjärnar emot bra och håller nere siffrorna till 25-21. I andra set servar skåningarna bättre och de misstag de gjort är som borttrollade samtidigt som Sollentuna ligger under och börjar spela på gränsen till fegt. Tillråga på allt kolliderar två spelare i jakten på en dropp och Calle får utgå med svåra buksmärtor. Andra set förloras med hela 17-25. I skiljeset leder Sollentuna med 10-7, men Lund kämpar sig förbi till 12-13. Ett kort servess av Calle, som inte har kraft att serva hårt, står det 13-13. Vid 13-13 gör Sollentuna ett inte helt lyckat dropp, men som ändå ställer Lund och man har matchboll vid 14-13. Andreas Grundstedt går ner till servelinjen, tänker allt-eller-inget och drar därefter in ett stenhårt servess och skiljeset är vunnet med 15-13. Lite med andan i halsen har killarna gått till final.


I finalen mot Falkenberg tvingar Calles bukskada coacherna att byta uppställning under inspike. Calle får spela libero, Andreas Eriksson släpper mitten och går ut som spiker och David Lundin går med få sekunders varsel in i startuppställningen i finalen. Inte de förberedelser man önskar inför en final, men det är bara att gilla läget.


Första set startar illa för Sollentuna och underläget är som störst 6-13. Någonting stämmer inte och spelet är lite stressat. Som vanligt kommer laget igång och man har kontakt vid 17-20, men första set slinker ur näven med 21-25. Inför andra set är det gott mod i killarna då man känner att man var ordentlig på gång i slutet. Andra set blir något som Falkenberg nog helst vill glömma, för Sollentuna fullständigt blåser dem av banan med 25-13. Servetrycket är ordentligt tufft och Falkenberg har riktigt svårt för att komma till ett enda vettigt anfall i setet. Samtidigt har turneringens stora spelare i Sollentuna börjat röra på sig. Staffan Blomgren stänker in avslut på avslut och finalen har helt bytt skepnad.



Prisutdelning


I skiljet händer det som tyvärr hänt för många gånger denna säsong. Med små marginaler rullar de första bollarna felväg och man startar i underläge 0-4. Sidbyte vid 5-8 blir till 5-10 och egentligen borde det vara kört, men Sollentunakillarna tittar motståndarna i ögonen och börjar här spela 100% offensivt. I detta läge fanns bara en väg framåt och den valde Sollentunakillarna att gå. För att understryka anfallsviljan satsar Sollentuna på att avgöra vid 13-13 och går på full kraft i serven. Likaväl som det kunde ha varit ett servess blir det nu en servemiss. Falkenberg är nervösa efter upphämtningen och kvitterar med en servemiss till 14-14. En sideout som Sollentuna nästan hade i defence gav Falkenberg ny matchboll vid 14-15, men då drar Sean Anthony in helgens modigaste parrespike då han utan att tveka sätter den i hörnet. Vid 15-15 gör sedan Andreas Grundstedt först ett takblock och därefter avgör han finalen med ett centeranfall efter en gratisboll från Falkenberg. SM-Guldet är bärgat.


Turneringen igenom har killarna kämpat med bördan av ett favorittryck där rädslan att förlora ibland smög sig in i tankarna. När de släppte på handbromsen spelade de härlig volleyboll och var numret för stora för sina motståndare, vilket visade sig via att man fick med inte mindre än fyra spelare i All Star (Fabian som passare, Andreas E & Andreas G centrar, Staffan Höger). All Star brukar leva sitt eget liv med märkliga uttagningsprinciper, men just denna gång klagar vi inte (fast hur man tagit ut tjejernas All Star leder bitvis till eftertanke…).


Nu har Sollentunas herrjuniorer SM-facit enligt nedan, vilket sannerligen inte är nått att skämmas för.


2008 – SM-Guld U17
2009 – SM-Guld U21/JSM, SM-Silver U19
2010 – SM-Guld U19, SM-Brons U21/JSM