AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentunas damjuniorer fyra i Ungdoms Grandprix

Sollentunas damjuniorer gjorde en stark insats i Ungdoms GrandPrix i Katrineholm och vann gruppen före Hylte och Södertelge. I slutspelet gick det lite tyngre och det blev till slut en fjärdeplats.

 


Sollentuna-Hylte 2-1 (22-25, 26-24, 15-11)
Det här var sett på pappret den viktigaste matchen för att ta sig till semifinal, som var målet för laget. Vi hade inte stor koll på spelarna och hur bra de var som lag och blev kanske lite överraskade i första set. Setet var jämt hela vägen och blandades med bra och dåliga handlingar från båda lagen, som en typisk förmiddagsmatch brukar starta. Mot slutet var Hylte kyligast och lyckades hålla nere antalet misstag och det ledde till en setvinst.


Andra set var lite bättre för Sollentuna som spelade bättre men inte riktigt lyckades skaka av sig Hylte. Men även i det här setet kommer det lite för mycket misstag, främst i anfall, och Hylte kan faktiskt gå upp till matchbollar vid 24-22. Då kliver Linnea ner på servplats och pressar Hylte till en gratisboll på första serven och gör därefter ett serveess till 24-24. Nu är Hylte lite skakat och Sollentuna känner segervittring och fortsätter pressa på. De två sista bollarna i setet har båda lagen chans att avgöra men Sollentuna är det lag som vågar mest i anfall och vinner med 26-24. En mycket stark upphämtning som gav viktigt självförtroende inför avgörande setet.


Det avgörande setet börjar direkt med några bollars ledning för Sollentuna. Den ledningen lyckas man hålla hela vägen och vinner matchen med 2-1.


Södertelge-Sollentuna 1-2 (22-25, 25-12, 13-15)
Så var det dags för gruppfinal efter att Södertelge rätt enkelt slagit Hylte i två raka set. Dessa lag har möts två gånger den senaste tiden och båda mötena har slutat med Sollentunaseger. Man möttes senast i serien, div 2 östra dam, där Sollentuna lyckades slå det då obesegrade Södertelge efter en jämn 5-setare.


I första set så var det en riktigt bra match. Båda lagen bjöd på ett bra anfalls- och försvarsspel och poängmässigt var det jämnt hela setet fram till de sista 7 bollarna då Sollentuna fick tag i en liten ledning som de kunde hålla hela setet ut. Sollentunatjejerna fick genast lite glada miner och kanske glömde att man måste vinna två set. Södertelge på andra sidan hade däremot bestämt sig för att man absolut inte ville möta Vallentuna i semifinalen och började andra set i ett hårt tempo. De pressade Sollentunas servmottagning stenhårt och grävde upp försvarsbollar som de direkt vände till poänggivande anfall. I det här setet var Sollentuna ett slaget lag spelmässigt men man höll ändå humöret uppe och kämpade genom hela setet trots uppförsbacken.


Avgörande setet började på bästa möjliga sätt. 7-0 stod det innan Södertelge kunde ta sin första poäng. Man bytte sida vid 8-3 och sen började det jämna ut sig både spelmässigt och poängmässigt. Vid 12 poäng var Södertelge ikapp och lyckades även ta den 13:e poängen innan Sollentuna bröt tillbaka. De två sista bollarna lyckades Sollentuna vända Södertelges anfall till eget anfall och båda gångerna var det Sanna som slog in bollarna från sin vänsterkant. Gruppseger till Sollentuna och man skulle nu möta Svedala i semifinal.



Daniel och Peter har genomgång med laget efter semifinal mot Svedala


Sollentuna-Svedala 0-2 (13-25, 19-25)
Att slippa Vallentuna i semifinalen var något som alla i laget såg som något positivt. Speciellt efter att man sett Vallentunas överlägsna seger mot Svedala i den andra gruppfinalen med siffrorna 9-25 och 19-25. Svedala hade dock laddat om ordentligt efter den förlusten och kom ut riktigt taggade på planen. Svedala leddes fram av sina stora spikers på både vänster och högerkanten och centerspelet från deras sida var näst intill obefintligt. Sollentuna hade däremot inte riktigt lyckats ladda om efter urladdningen mot Södertelge och var inte alls med i första set som slutade hela 25-9 efter en enorm servpress från Svedala. Man fick lägga över mycket gratisboll och de anfall man kom till fastnade ofta i det stora block Svedala satte upp på kanterna.


Det andra setet så började Sollentuna stå upp mot sina motståndare och man fick fram servemottagningen bättre och kunde anfalla både mer varierat och även lite smartare. Dock fanns det stora blocket fortfarande kvar på andra sidan nät och man kom inte åt Svedalas anfallare i varken block eller försvar tillräckligt ofta för. Setet blev lite jämnare men Sollentuna hade ingen högre växel att lägga i utan förlorade även andra set.


Södertelge-Sollentuna (23-25, 12-25)
Återigen så mötte man Södertelge, denna gång om bronsmedaljen. Efter 3 raka segrar mot de regerande svenska mästarna så blev man kanske lite för optimistiska och glömde bort att alla matcherna har varit tuffa bataljer som oftast avgjorts i först i ett avgörande set. Sollentuna börjar ändå rätt bra och spelar ett jämt första set där tyvärr Södertelge lyckas knipa de sista poängen och vinna med minsta möjliga marginal, 23-25. Andra set blir inte heller det en roligt upplevelse sett med Sollentunaögon. Södertelge går ifrån direkt och tar en psykiskt jobbig 5 poängsledning som de därefter utökar genom hela setet. Sollentuna lyckas inte tillföra mer energi till matchen och Södertelge kan gå ifrån och vinna matchen ganska ohotat med 25-12.


Sammanfattningsvis så har Sollentuna visat att man har ett stort spel i sig vissa stunder men även att man är lite för ojämna i sitt spel än så länge. Årets trupp är bred och det finns mycket potential och vilja som kommer kunna omvandlas till något riktigt bra. I den här turneringen så lyckades man inte riktigt ladda om efter det tuffa gruppspelet och man orkade inte hela vägen. Insatsen spelmässigt var godkänt men man hoppades på lite mer för det har sett riktigt bra ut på förberedelserna.


Det moment som inte fungerat fullt ut i matcherna är vår egen serve. Vi brukar, och måste fortsättningsvis, pressa mer i den för att på så sätt få motståndarna till tuffare anfallsutvägar som är lättare att försvara sig emot.


Det som varit roligast att se under turneringen är hur mycket båda våra passare, Tina och Amanda, har vuxit på de 2-3 veckor som vi har kört lite extra träning med dem. De börjar båda ge stabila bågar till spikers, hitta centrarna bättre och framför allt så väljer de smartare anfallsutvägar och styr spelet på ett bättre sätt.