AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Liten Sollentunajunior har blivit stor

Sollentunas center Peter Jonsson började spela volleyboll i Sollentuna med en kompis. Nu är han starter i elitlaget, spelar i landslaget och mäter 201 cm över havet. Liten har blivit stor. Läs mer om Peter, vår nya Sollentunaprofil!

Namn och smeknamn


Peter Jonsson, Tysken/The German/Jonsson


Född


880105


Hur länge har du spelat volleyboll?


Ca. sex-sju år


Varför började du med volleyboll och var?


Det var en kompis till mig som spelade i mitt gamla lag, även det Sollentuna, och det var på grund av honom som jag testtränade och senare började spela. Detta var någon gång när vi gick i 8:an.


I vilka lag har du spelat?


Enbart Sollentuna


När tog du steget upp i A-laget?


Det måste ha varit hösten 2006 eller våren 2007. Det var tack vare Fredrik Ahlengärd som jag fick provträna och det var säsongen efter jag började spela ordentligt med laget får man säga.


Hur många pass i veckan tränar du?


Under säsong blir det bollträning fyra gånger i veckan, flera gympass på det och match på helgen.


När började du spela center och varför?


Det har jag alltid gjort, ända från början. Det var väl min gamla tränare Sven-Åke Forsgren som ville det. Antagligen behövde laget en center och inte ytterligare en spiker. Dessutom har var jag lång redan på den tiden så det föll väl sig naturligt.


Hur känns det att spela center? Vad är roligt och vad saknar du jämfört med andra positioner?


För det mesta är det kul. Det är skönt under match att kunna komma in och ge järnet, vila en stund för att sedan göra samma sak igen. Nackdelen att vara av planen är de bollar då laget spelar bra eller dåligt och man vill göra en insats.


Har du gått på andra positioner också?


Nej, inte seriöst i alla fall.


Har du någon förebild inom sporten?


Nja, inte direkt. Jag föredrar att utöva istället för att titta på sport. Det finns dock vissa undantag. Jag gillar exempelvis att se på hockey, live eller på tv. När jag var liten tyckte jag Peter Forsberg var cool så det är nog det närmsta jag kan komma.


Vad har du för mål med ditt spel, vad är det som driver dig?


Att bli bättre försöker man hela tiden att bli, det är vad jag kan svara just nu.


Hur lever du så att du ska kunna spela och träna bra? (Sömn, mat mm)


Generellt sett sover jag för lite eftersom jag förutom volleybollen studerar i Uppsala och det tar upp ganska mycket tid. Äter gör jag åtminstone tre mål om dagen och vanligtvis mellanmål mellan dem.


Du är med i landslaget också. Berätta hur det går till att bli uttagen till landslaget.


Först är det en helg på Bosön på Lidingö med fystester men även lite bollträning. Då är vi runt tjugo stycken. Under sommaren är det sedan läger där vi brukar vara runt femton stycken. Till tävling förminskas truppen ytterligare till tolv spelare.


Vad skiljer landslagsspel mot klubbspel?


När man är med landslaget tränar, äter och sover man hela dagarna till skillnad från klubbspel där man faktiskt hinner med andra saker också. Spelmässigt vet jag inte om jag tycker att det är så stor skillnad förutom att kvaliteten vanligtvis är bättre.


Du gjorde militärtjänst under en säsong också (vilken säsong var det?), hur funkade det?


Faktiskt gjorde jag bara det under en månad innan jag fick frisedel tack vara Torbjörn Johansson. Det var det jobbigaste/tråkigaste jag har gjort. Jag var i princip tvungen att åka till och från Enköping varje dag och enkel resa tog runt två och en halv timme! Man var tvungen att inställa sig sju eller åtta på morgonen på regementet har jag för mig så det var inte speciellt roligt.


Nämn en höjdpunkt under din tid med volleyboll!


Säsongen 07/08 då vi gick till final var riktigt rolig. Hela tiden från kvartsfinalerna fram till finalerna var kul.


Vilka är dina styrkor i volleyboll?


Oj, svårt. Jag tycker att jag är taktisk och kan läsa spelet bra. Jag vet vad och hur jag ska göra saker, även fast det är svårare att omsätta det i praktiken, haha.


Svagheter?


Jag är en ganska dålig förlorare och dessutom blir jag förbannad när det inte går som jag har tänkt mig.


Har du hållit på med andra sporter?


Yes! Fotboll, innebandy, handboll, bordtennis, schack, ju-jutsu. Kan ha glömt någon.


Vad är det med volleyboll som gjorde att du valde just det?


Det är en sport med varierande moment. Skulle aldrig vilja träna exempelvis friidrott där man gör samma sak om och om igen.


Spelar du beachvolleyboll också?


Faktiskt har jag aldrig gjort det. Jag vet att många spelar det framförallt på sommaren men själv har jag aldrig testat.


Peter du är ju ganska lång, hur känns det att vara framme vid nät och ha sån räckvidd och längd? Känner du att du kan utnyttja din längd på ett bra sätt?


Jag vet att jag skulle kunna utnyttja den mycket mer om jag skulle bygga upp bålmuskulaturen men det kräver tid och det är inget jag har i överflöd. Dessutom är jag ingen gymfantast och spenderar aldrig mer tid där än nödvändigt men jag märker att jag har en viss fördel gentemot andra, kortare spelare.


Tack Peter, nu vet vi mer om dig. Lycka till med denna säsong och framtiden!