JSM-Guld 1997

Till helgen är det dags för första ungdoms-SM och först ut är U17 SM i Göteborg. Bilden till vänster är en tillbakablick till året 1997 då Sollentunas killar tog JSM guld, vilket var ett av 3 raka JSM-guld. I det laget fanns flera spelare som sedan spelade i A-laget och ett par som fortfarande gör det. 

Under perioden 1997 till 2001 var Sollentunas killar i 5 raka JSM-finaler och vann 4 av dem. Finalförlusten 2000 svider ännu, säger bl a Johannes Bångman som var med då.

Gänget som var med och spelade under denna framgångsperiod var -78:orna till -81:orna, även fast en ung Sebastian Thylander (-84:a) gick libro vid sista guldet -01.

Ur arkivet har vi hittat en bild på segrande lag från JSM 1997, dvs de som inledde sviten. Laget bestod av idel hemmaprodukter samt Hannes Brinkborg som gått ut volleybollgymnasiet året innan (gick på RIG med de som var ett år äldre). Hannes gjorde sin debutsäsong i A-laget och vann bl a blockligan i elitserien det året. Martin Karlsson, sedan flera år känd instruktör på RIG, hade hand om träningsgruppen i Sollentuna och de flesta -78:orna spelade i division 1 med Sollentunas B-lag.

Fredrik Ahlengärd, fd A-lagspelare och numer volleybollinstruktör, kom mitt under säsongen hem från USA och teamade ihop med Martin för att ta hand om JSM-laget på våren.


Guldlaget i JSM 1997
övre raden fr v: Martin Karlsson (coach), Petter Fredholm, Jonas Lindberg, Lars Sandin, Nils Ortliden, Johan Persson, Anders Haraldson, Masoud Mirbaz, Fredrik Ahlengärd (coach)
undre raden fr v: Claes, Martin Yngerskog, Daniel Lantz, Hannes Brinkborg, Peter Hodor, Erik Åsgård

JSM-laget hade bra konkurrens på alla platser, med bl a två bra passare i Anders Haraldsson och Erik Åsgård, samt en stabil bagger och servemottagning via Peter Hodor, Martin Yngrskog, Hannes och Jonas Persson.

Arrangör av JSM på den tiden var Jönköping och det största hotet kom från Vingåker men framför allt från Nynäshamn, som hade hela 4 killar på volleybollgymnasiet och stjärnan Ola Karlsson. Strax innan JSM-turneringen hade Nynäshamn ganska enkelt slagit Sollentuna i Opel Corsa Cup i Solna, så läget var en aning osäkert på nerresan.

Gruppspelet blev väldigt enkelt där t ex Hestra inte fick mer än 5 bollar (matcherna var 3 set till 15 då). I kvartsfinalen besegrades Lidköping med setsiffror kring 15-7, 15-8. Semifinalen gick mot Vingåker och även här blev det en 3-0 seger med setsiffror kring 15-10, 15-11.

Finalen skulle spelas mot just Nynäshamn och Martin och Ahlens game-plan var bl a att utnyttja Hannes stora block och rotera runt Hannes mot Ola Karlsson och göra livet surt för honom.

Startsexan i finalen var:

Pass – Anders Haraldsson
Vänster – Peter Hodor och Martin Yngerskog
Höger – Daniel Lantz
Center – Hannes bringborg och Johan Persson

Finalen mot Nynäshamn blev jämn till siffrorna i de första två seten, men det var ändå relativt kontrollerat. Matchen vanns med 3-0 (16-14, 15-13, 15-4) och matchen avgjordes via att en nyss inbytt Erik Åsgård kommer in och gör ett servess. Trots att Sollentuna gick genom hela turneringen utan setförlust fick man otroligt nog bara med Hannes i All-Start Team.

Sollentunas spel byggde på att Martin och Hodor tog servemottag varvet runt medans centrarna Hannes och Johan lyfte när de var bak, då detta var tider innan libron fanns. Laget utnyttjade Peter Hodor bak via en 30-backspike och Hannes i en 10-backspike. Passaren Anders gjorde sin bästa turnering dittills, vilket betydde mycket.

Själva laget var en frukt av Ahlens mångåriga lagbygge där Peter Hodor, Danne Lantz, Johan Persson, Jonas Lindberg, Anders Haraldsson och Nils Ortliden spelat tillsammans sedan 12-årsåldern (dvs, början på 90-talet). Det var enbart Johan Persson som gick på volleybollgymnasiet, vilket vittnar om kvaliteten på träningen i Sollentuna sporthall.

Stort tack till Martin Karlsson, Peter Hodor och Fredrik Ahlengärd informationen som denna artikeln bygger på!