AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentunas tjejer 3:a i östra pookvalet till U19 SM

Sollentunas U19 tjejer kvalade under lördagen och söndagen till U19 SM och placerade sig slutligen 3:a. Semifinalen mot Södertälje blev till en mycket spännande match där Sollentunatjejerna hade greppet om matchen en bit in i andra set. Via 3:e platsen är Sollentuna kvalificerade till U19 SM som spelas i Katerineholm i början av maj. Två Sollentunatjejer ur laget blev dessutom uttagna till A-Star Team.

Kvalet till U19 SM kommer mitt under perioden då Sollentuna tjejer håller på och slutför divisionsspelet, slutspelet i Stockholm Volley Cup samt även förbereder sig för U17 SM-slutspelet, som endast ligger två veckor bort. Det ligger med andra ord lite inklämt i kalendern och samträning av laget innan kvalet blev därför ett minimum.

Motivation räcker långt och det visar U19 laget redan under kvalets första dag, då man i gruppspelet slår först Spårvägen med 2-0 (25-15, 25-21) och sen Dalarö med 2-0 (25-4, 25-7). 

I kvartsfinalen, sist på lördagen, slår man också Kolbäck med 2-1 (25-7, 22-25, 10-15), i en match som nog ingen trodde skulle gå till skilje efter första set. I andra set tror Sollentuna att det är klar och släpper ett försprång som man sen inte orkar jobba ikapp. Som tur var så lyckas man ta en snabb ledning i skiljet och hindrar därmed att göra kvartsfinalen mer spännande än vad den var.


U19 laget under kvalet
fr v: Sanna, Tina, Linnea, Cili, Malin, Amanda, Ellen, Victoria, Elin

Söndagen inleds tyvärr med att en tjej lämnar återbud på grund av förkylning, så på plats så får ledarstaben börja med att fundera ut hur semifinalen bäst genomförst medans tjejerna dömer en placeringsmatch.


Tina passar

Södertälje är inget lätt lag att möta då de gått framåt mycket och krigade om seriesegern i division 2 med Vallentuna B. Samma Södertäljelaget tvålade dessutom till både Vallentuna och Sollentuna i JSM-kvalet där bägge tuna-laget hade sina elitseriespelare med.

Men motivation slår klass som det heter och motiverade är precis vad Sollentunatjejerna är. När semifinalen inleds är det nog några nyanlända i publiken som undrar om blädderblockets vänts bak-å-fram, för Sollentuna inte bara tar ledningen i början av matchen utan leder med hela 20-10 i första set.


Ellen blockar mot Spårvägen

Tjejerna spelar lysande volleyboll och lyckas följa taktiken i block så att Södertälje har vädligt svårt att få egna avslut. Det är även hög utdelning i det egna anfallet både i mitten och på kanterna. Redan i denna match börjar t ex Elin och Linnea spela in sig i All-Star. Tinas fina pass gör att alla i laget tar poäng.  

Södertälje kryper närmare, men när Ellen gör ett listigt dropp samt därefter tar två blockpoäng så har Sollentuna setboll med 24-18, och man behöver bara en setboll.


Sanna slår

I andra set så tar faktiskt Sollentuna ledningen med 3-0 och tvingar motståndarna till en tidig timeout. Det är jämt upp till strax innan 10, men sen drar Tälje ifrån. Sollentuna kommer ikapp och har nästan kontakt vid 16-18, men här tar turen slut och Södertälje visar styrka och tar hem andra set med 17-25. I skiljet så är får Sollentuna lite problem i servemottaget och Södertälje tar en stabil ledning som Sollentuna aldrig egentligen hotar. 7-15. 

Alla i laget är trots förlusten ganska glada över att man lyckades prestera så bra volleyboll som man gjorde och att man hotade toppseedade Södertälje på det sätt man gjorde. Med lite tur vid 16-18 hade matchen kunnat ta en annan vändning, men Södertälje vann nog rättvist ändå.


Elin anfaller i mitten

Matchen om 3-4 plats spelades direkt efter semifinalen och den gällde mer än man kan tro, för förloraren skulle få spela en extra match om 4-5 plats, vilket betydde att man efter en förlust om 3-4 platsen skulle spela en match där man bara hade allt att förlora (dvs en SM-plats).

Spårvägen hade tjejerna mött i gruppspelet, men nu gällde det att säkra en SM-plats. Innan matchen tog tjejerna i hand på vad som gällde, att alla hade samma mål, vilket ledde till att man gick in i matchen med ett synkat fokus. Spårvägen hade också allt att vinna i matchen och tänkte inte vika ner sig, men Sollentunalaget är starkare och säkrare och efter 10 tuggar man på och skaffar sig en 18-10 ledning. Elin har rena julafton i mitten och sopar in poäng efter poäng. I bakplan jobba alla stenhårt och libro-Cili lyfter fram bollarna och ger Tina nått att jobba med. Sanna har en rotation där hon från sin vänsterkant gör flera fina och viktiga poäng. Setvinst 25-14.

I andra set är mönstret det samma men nu börjar orken ta lite slut och Sollentuna har svårt att döda matchen, vilket gör att Spårvägen hänger med lite längre. De får dock inte fler än 18 bollar innan Viktoria smaschar in matchbollen och fastställer setsiffrorna till 25-18.


Linnea får pris som spiker i All-Star

Linnea och Elin kommer med i All-Star som spiker och center, vilket är helt rättvist (även fast det fanns massor med duktiga tjejer i de andra lagen också). Hela laget skall ha beröm för den härliga go och kämparanda man visar upp. Att de hade roligt på plan både syntes och hördes samt kan även ses i resultaten. En tredjeplats där man allvarligt hotade Södertälje i semifinalen är en insats som måste betygsättas VG+.