AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentunas U21 killar vinner norra poolgruppen i JSM-kvalet

Sollentunas U21 lag vann den norra poolen i JSM-kvalet.
Laget gick genom kvalturneringen utan setförlust och spelade mer stabilt och sammansvetsat än vad man på förhand kunnat hoppas på.

Uppdaterad med bilder på

Till JSM-kvalet åkte vi nästan med fullt lag. Två förkylningar och en utlandsresa gjorde att truppen inte var riktigt komplett i kvalet, men det gjorde kanske inget ändå eftersom det bara behövdes fyra matcher. I sista stund visade det sig att Johan S, som ligger i lumpen i Karlskrona, kunde följa med och tur var det som dagen utvecklade sig. Laget är en mix av A-lagsspelare, spelare i från C-laget, killarna på RIG samt Fabian i Falkenberg. Mao ett gäng kunniga volleybollspelare men som inte spelar ihop till vardags.

 


JSM-laget:
övre raden: Fredrik, Calle, Fabiab, Staffan, Johan S, Andreas G
undre raden: Lucas, Axel, Albin, Johan H, Andreas E
saknas: Anders L och Elias

 

Första matchen gick mot Uppsala och vid underläge 5-7 togs en timeout för en välbehövlig liten uppsträkning.

Därefter spelar killarna 20-2 på de nästföljande bollarna och vinner setet med 25-9. Johan Hanna gick ner för att serva vid ställningen 14-9 och servade i princip hem första setet.

Annars var det mest upphetsande som hände att Lucas gick på knock fast tyvärr på egen medspelare. Via en kommunikationsmiss killarna emellan så sätter Lucas sin armbåge i Axels nacke, och så var det slutpelat för Axel den här dagen. Johan S, som inte tränat så mycket sedan inryckning, får hastigt ta av sig träningsoverallen och därefter spela non-stop.

Andra set följde samma mönster och även här slutade det 25-9. Uppsala hade inte mycket att sätta emot och fick finna sig i att få en riktig åktur.

 

 


Andreas E avslutar på pass av Johan H


Johan S och Andreas E blockar


Albin smashar

Andra gruppspelsmatchen mot Vingåker skulle på pappret bli lite tuffare. Vingåkers lag består av sina egna 90:or samt några från U17 lagt och därutöver en förstärkning från Eskilstuna. Sollentunas coach-team hade ingen lust att bli grupp 2:a och få ytterligare en match som sliter på killarna, så planen var att spela hem matchen säkert utan att förta sig i onödan.

Vingåker försöker spela tuff anfallsvolley, men fastnar i block/försvar och när sedan Sollentunas Albin trampar på gasen så håller laget ett speltempo som Vingåker inte kan matcha. Det går helt enkelt för fort för Vingåker och Sollentuna vinner första set med 25-13.


Libro-Staffan i servemottag mot Vingåker

Andra set blir ryckigt med avblåsningar för nätberöring och ombollar som kanske inte alltid hade förståelse från bägge lagen. Spelkvaliten går ner och Vingåker tillåts få hänga med lite förlänge innan rycket kommer. 25-18 och lunchpaus och en lång väntan på semifinal.


Albin jublar efter seger, flankerad av Andreas E och Calle.

I andra gruppen stod gruppfinalen mellan Team Valla och Södertälje. Valla hade första set och ledningen i andra, men Södertälje vände och vann matchen. Därmed var det klart att Sollentuna skulle få Team Valla i semi. Lindköpingslaget saknade flera av sina ordnarie spelare men hade samtidigt med spelare från Norrköping som gott och väl gjorde laget starkt.


Lucas anfaller mot Team Valla i semin

Inför semifinalen så var alla överrens om att det inte skulle få bli en dålig matchstart efter lunchpausen. Spelglädjen i gänget hade så sakterliga höjts under dagen och man visade det bl a via att plocka fram den japanska servess dansen.

I förstaset mot Team Valla startar killarna med ett ryck direkt. Albin hade som vanligt vunnit serverätten och Johan H trycker in sina hoppservar med en osviklig precision. Valla blir starkt pressade och därmed lättlästa vilket gör att Sollentuna inte har några som helst problem att försvara sig mot Vallas anfall. När sedan killarna har bollen på sin sida dröjer det inte länge innan det smäller. Första set blir en när nog överkörning och siffrorna blir 25-16.


Den japanska servess dansen

I andra set spelar U21-killarna den bästa volleybollen för dagen och ledningen 13-4 är mer än rättvis. Valla bjuds in i setet då killarna tyvärr slår av på takten, men sen stänger man semifinalen med 25-17. Ett klart styrkebesked.


Lucas, Albin och Johan S i väntan på finalen

Finalen spelades 18:40 vilket återigen betydde en lång väntan. Södertälje vann andra semin mot Säter med 25-21, 25-21 där Säter inte såg ut att komma upp i normal standard. Därmed var det som vanlilgt för dessa killar, dvs Sollentuna i final mot Södertälje. Fast helt som vanligt var det inte för Johan H som här gjorde sin första riktiga tävlingsmatch mot sin moderklubb och sina gamla lagkompisar. En speciell känsla naturligtvis.


Johan H – i final mot sina gamla klubbkompisar

Albin vinner servrätten för 4:e gången denna dag och Johan H får därmed inleda matchen med servandet. Djup fokusering inför varje serve och när serven går över har Johan sett till att ge Sollentuna en ledning i finalen med 8-1. Södertälje går ikapp till 13-13, men efter en timeout och repetition av taktiken så drar Sollentuna iväg igen. Killarna styr och ställer med Södertälje och det är egentligen mest att de är lite trötta efter den långa dagen som siffrorna inte blir bättre än 25-19.


Andreas G bankar in bollen

Starten i andra set blir allt annat än bra. Underläge 2-4 blir till 4-8, som glider iväg till 7-15. Man bjuder motståndarna på enkla misstag och det går inte i en final. Här är laget segt och längtar nog mest efter att få duscha och resa hem. Men mitt i setet tycker Albin att nu har det gått för långt och sätter en smash med sådan pondus att det blir alldeles tyst i hallen. Det är signalen till operation upphämtning. Killarna kryper närmare 14-19, 19-21 för att sedan vara ikapp vid 23-23. Sollentuna har matchbollar 24-23, 25-24 men avgör först på tredje matchbollen med 27-25. Onödigt slarvigt att låta det rinna iväg i andra set, men samtidigt imponerande att vända setet.


Andreas E och Albin blockar

I och med detta har Sollentunas U21 killar skaffat sig bästa möjliga utgångsläge inför SM i Gislaved i slutet av april. Är bara killarna hela och friska kommer det att bli en rolig weekend i Småland.

Avslutningsvis måste det understrykas hur sorgligt det är att det inte är fler lag som ställer upp i U21 SM samt att det är hög andel lag som består av förunga spelare. Skillnaden mellan U21 och U19 SM handlar inte om lag utan om enskilda spelare i lagen.