AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Sollentunas juniorer 5:a och 6:a i Ungdoms-GP

Under trettonhelgen så deltog Sollentunas juniorer i Ungdoms-GP och killarna slutade 5:a och tjejerna 6:a. Killarna hade semifinalplatsen i sin hand innan det slank ur näven medans tjejerna hade en lite tyngre första dag.

 

 

 

Killarnas Ungdoms-GP

Sollentunas killar hade Falkenberg och Team Valla i gruppspelet i Ungdoms-GP. Vi visste att ingen av de matcherna skulle bli lätta, men å andra sidan är det just det som är fördelen med UGP – det är tuffa och jämna matcher hela tiden.

Matchen mot Falkenberg var dagens första match i hallen och spelades strax efter 09:00 på måndagen. Sollentunas start var lite morgonljum, men inte värre än att man hängde med rimligt ändå. Trots underläge 5-10 jobbar sig killarna ifatt och har 20-20 samt just då även ett litet momentum i första set, men Falkenberg vågar mest och vinner med 21-25.


Killarnas UGP lag, på tå:
fr v: Christer (coach), Calle, Andreas G, Axel, Fabian, Staffan, Fredrik och Andreas E

Andraset får tyvärr samma usla start, men även här så visar laget moral och spelskicklighet och gör nästan samma upphämtning. Att killarna är utspridda över Sverige och inte spelat ihop som ett lag denna höst lyser igenom lite med några missförstånd som hallänningarna förvaltar och andra set förloras med 19-25.

Förlusten mot Falkenberg sved lite därför att den i förväg var en smula kalkylerad men att när matchen väl kom igång så visade det sig att Falkenbergs styrka var en aning överskattad. Bollduellerna var jämnare än vad vi trott.


Andreas G anfaller i mitten

Efter att Falkenberg säkrat gruppsegern med en 2-1 seger mot Team Valla så var det 14:30 dags att göra upp om andraplatsen mellan Sollentuna och Team Valla. Scouting var inga problem då Sollentuna dömde just FVBK-TV. Matchen inleds och killarna inte bara följer taktiken 100%-igt utan den fungerar lika bra som vi hoppats. Ledning 20-9 känns nästan för bra och setet vinns med 25-13 efter att i bästa Usain Bolt-stil dragit av på takten innan mållinjen. Andra set inleds lika bra med ledning 7-3 och 8-5. TV hade stuvat om i uppställningen och vi visste att vi skulle ha omsom tufft omsöm lättare i de olika rotationerna. Killarna kommer efter lite väl mycket innan det är dags för de lättare rotationerna och vi hinner inte ikapp trots stark forcering på slutet. Förlust 21-25.

Till skiljeset så skärper killarna till taktiken och förljer den hårt igen vilket lönar sig. Vid ledning 10-6 har vi ett avslut inne som domaren tyvärr dömer ut. SVK leder 12-8 och 13-10 och behöver i princip bara side-outa sig i mål. Hallen är fylld av publik och detär en härlig stämning.

Tyvärr utvecklar sig händelserna därefter likt en sådär obeskrivlig putt på en minigolf bana, där bollen snurrar ett halvt varv på kanten, nästan är i men ändå oförklarligt hoppar ur koppen ändå. Vid 13-13 Servar Valla ut men ändå inte. Bollen lyckas landa på yttersta kanten av linjen  mitt framför spelaren som släpper den. Vid 13-14 anfaller vi i block men spikern tar returen och spelar upp den, men pga att det är ca 1 meter mellan sidlinje och vägg så går den i väggen – Ridå! Exit med 13-15 efter ledning 13-10.

Besvikelsen över missad semifinalplats är så påtaglig att uttrycket begravningsstämning inte är malplacé. Bollen är som sagt rund och det var helt enkelt inte killarnas match. 


Fabian får massage av GP:ts sjukvårdare

Placeringsmatchen 5-6 spelades 09:00 på trettondagen och via att alla slog alla i andra gruppen så hamnade Vindrarp sist. Kanske var det bra för lite tändvätska fick laget allt då det var just Vindrarp som SVK spelade mot om 5-6 plats i U19 SM senast och förlorade med 14-16 i skilje efter matchboll vid 14-13.

Vindrarp är hetast och vill mest och tar rättvist en ledning, men vid 15-20 vaknar Sollentunakillarna och spelar riktigt offensivt frammåt samt jobbar hårt i försvaret. Lagen följs åt men tillslut vinner SVK med 30-28 utan att Vindrarp haft setboll.

Till andra set förändrar Vindrarp uppställningen och likt Team Valla får de ett par riktigt starka rotationer men samtidigt ett par rejält svaga. Det krävs kyla för att härda ut att motståndarna drar ifrån och samtidigt bra psyke att hämta hem det i de "goda" rotationerna. Killarna fastnar lite förlänge i en tuff rotation men börjar sedan spela ordentligt. Precis som i matchen mot Valla så hinner man inte i kapp utan faller, nu med 22-25.


Fabian passar

Det är en förvånansvärt välspelad match för att gälla 5-6 plats, kanske för att ingen vill lämna Duveholmshallen med sistaplatsen. Lagen följs åt i skiljet. Vindrarp leder med 6-8 vid sidbyte mend SVK är ikapp vid 9-9. Sedan 10-10, 11-11, 12-12 och tillslut även 13-13 och egen serve. Vindrarp ger bollen till sin bäste spiker, vilket vi gissat och Andreas Grundstedt gör ett takblock så det sjunger i hela hallen och matchbollen är Sollentunas. Samma sak upprepas med Vindrarp spikern försöker nu slice:a men gör det ut. Matchvinst 15-13, vilket är en kollosalt förlösande känsla av lättnad.

Som liten kittling om vad som kunde ha varit så vann Team Valla enkelt bronsmatchen mot regerande U19 mästarna Falköping. Så nära, så nära.

Tjejernas Ungdoms-GP

I UGP deltog Hylte, Vallentuna, Södertälje, Gislaved, Svedala och Sollentuna. Enligt sedningssystemet så blev den ena gruppen Vallentuna, Södertälje och Sollentuna, dvs vi kunde använt SL-kortet för att göra upp i gruppen. Lite tog det kanske udden av matcherna, för lagen vet ganska väl hur den inbördes förhållandet är just nu.


Tjejernas UGP-lag:
fr v: Towe, Linnea, Sara, Amanda, Cili, Viktoria och Petra

I första matchen ställs Sollentunalaget mot ett Vallentuna som är fyllda av revanschlusta från finalförlusten senast i U19 SM. Fokus är starkt hos vår grannklubb att revanschera sig för denna förlust, vilket i sig är beundransvärt, men just i denna öppningsmatch leder det till att Sollentuna får nöja sig med 9-25 i första set. I andra set blir det jämnare spel men tjejerna kommer inte närmare än 21-25.


Petra, Towe och Viktora vid egen serve

Vallentuna slår tämligen Södertälje ganska lätt innan det på eftermiddagen, 14:30, är dags för avslutande gruppspelsmatchen.

Sollentunatjejerna gör som i matchen innan och får ett tufft första set där man jobbar i underläge hela tiden och setet förloras med 14-25. I andra set är det jämnare och det känns som om det med lite flyt skulle kunna bli ett skiljeset. D bollskickliga täljetjejerna täpper dock till och håller undan ganska säker i slutet med 19-25.


Glädje över vunnen boll mot Svedala.
Linnea, Amanda, Towe, Viktoria och Petra

Likt killarna så avslutar tjejerna med en match om 5-6 plats 09:00 på trettondagen mot Svedala. På  uppvärmningen syns det att det är Sollentuna som är hungrigast för medans de joggar och strechar så sitter Svedala tjejerna och småpratar i ett hörn.

Tjejerna tar också ledningen i första set mot Svedala och håller den hela vägen in i mål med 25-22 efter det bästa spelet hittills i turneringen. I andra set är Sollentuna med upp till 15-15 och Sollentuna börjar vädra lite morgonluft, men därefter kommer Svedala in i ett s k stim och tar hem setet med 19-25. I skiljeset är Svedala starkare och vinner setet och matchen klart med 5-15.

Sollentunatjejerna är trots förlusten ganska nöjda med sin insats. Laget visste förutsättningarna när man gick in i turneringen. Det är delar av Sollentunas U17 lag som ställer upp mot U20-motståndare och man spelar bitvis så bra volleyboll man kan. Erfarenheten från turneringen är värd mer än resultatet.