AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Lagkapten Sara först ut som ny profil

Damlagets kapten Sara Mild blir först ut i denna säsongs nya serie med profiler.

Namn och smeknamn

Sara Mild, kallas mest för Mild nu eftersom vi har en Sara till i laget.

Född

6 juli 1985

Hur länge har du spelat volleyboll?

Jag började när jag var 14 så det är väl tionde året nu…

Varför började du med volleyboll?

Vi spelade det en del i skolan på högstadiet, vi var med i skol-DM och där gjordes det reklam för ett volleybolläger man kunde åka på under sommaren. Jag gjorde det och sen var jag fast, jag började spela i Sollentuna hösten efter.

Hur många år har du varit i Sollentuna?

Jag började som sagt när jag var 14 och sen flyttade jag till Falköping för att gå på volleybollgymnasiet i tre år. När jag var färdig där hade Sollentuna gått upp i elitserien så jag flyttade tillbaka till Stockholm. Så det är väl också tionde året nu inklusive gymnasieåren…

Varför blev det Sollentuna?

Innan jag började spela volleyboll spelade jag handboll i Spånga där jag är uppväxt och tränade friidrott i Sundbyberg. När jag ville börja spela volleyboll fanns det ingen klubb närmare än Sollentuna och pappa hade kontakter inom klubben så då blev det så.

Har du någon förebild inom sporten?

Jag är mycket imponerad av personer som är grymt starka mentalt och som alltid är bäst när det gäller. Anja Pärson och Carolina Kluft är sådana personer, det är knappast någon slump att de alltid har lyckats på stora mästerskap. Det är coolt! Som volleybollspelare är det nog Linda Bäckstrand (Johansson), alltid stabil, lugn och smart.

Du gick på volleybollgymnasiet (RIG). Vad var bra och mindre bra? Berätta gärna lite kort om din tid där.

Jag är väldigt glad att jag valde att gå på RIG. Jag tror inte att det hade gått att få så mycket och så väl anpassad träning om jag hade varit kvar hemma. Det är så väl förspänt där med nära mellan skola, hall och boende som gör att det fungerar så bra som det gör. Men tre år är lagom sen är man färdig där.

På vilken position spelar du i damlaget?

Spiker, just nu mest högerspiker fast jag tar servemottagning.

Hur känns det att vara den som avslutar bollen, att de andra litar på att du vinner bollen?

Det känns bra! Jag gillar att vara "viktig" och vara den som alla litar på…

Hur många pass i veckan blir det?

Vi tränar volleyboll 4 ggr i veckan, sen styrketränar vi tillsammans i laget ca 2 ggr plus en match. Sen brukar jag när jag inte har för mycket i skolan träna på Friskis&Svettis någon gång i veckan, bara för att det är kul, typ danspass, yoga eller core.

Vad är roligt med att spela volleyboll?

Det är något med det här att det är ett taktiskt spel, hitta smarta lösningar och att det måste gå snabbt att ta besluten. Du hinner inte tänka i två minuter om du ska passa bollen till höger eller vänster för då har du redan förlorat. De roligaste matcherna är när det finns en uttalad taktik i kanske block/försvar eller mot vissa spelare och att den fungerar.

Vad är det som driver dig?

Hade jag inte haft ett lag att åka till varje dag hade det nog varit tungt vissa dagar. Jag vill känna att jag bidrar och ger men samtidigt ha något tillbaka av mina lagkamrater, i årets lag fungerar det jättebra tycker jag. Olika personer kliver fram och tar plats olika gånger. Samtidigt är det också någon slags tävling mot en själv, jag vill alltid bli bättre och så länge jag blir det känns det värt att fortsätta.    

Nämn en höjdpunkt under din tid i Sollentuna!

SM-guldet såklart!

Du kanske svarade SM-guldet på frågan innan, berätta om hur det året var och varför du tror att det gick så bra för laget just då.

Det året hade vi haft i princip samma lag i flera år, vi kände varandra väldigt bra och det var ett harmoniskt lag. Innan slutspelet det året hade vi mental träning tillsammans med en tjej från Bosön. Att vi hade det betydde nog väldigt olika mycket för olika spelare men det viktiga vi fick fram av det var att alla hade samma mål. Alla uttalade högt inför resten av laget att målet är SM-guld. Vi hade vunnit serien och vi visste att vi kunde slå alla lag men jag tror att det var viktigt att vi sa det som alla tänkte till varandra. I semifinalerna slog vi ut Örebro som de flesta nog såg som den största vinsten och efter det kändes det som att vi kunde spela ut ordentligt. Sen var det även där mycket taktik i finalerna, vi hade mött varandra många gånger och det var med väldigt liten marginal vi vann i femte set i fjärde finalen. :) 

Berätta om hur det är att spela i laget.

I år har vi ett väldigt roligt lag, efter en halvtaskig säsong förra året med mycket tjafs och väldigt få spelare känns det här underbart. Det är ett väldigt ungt lag, jag är nästan äldst vilket känns väldigt konstigt från att ha varit yngst för något år sedan till att vara "rutinerad". Men vi är ett väldigt väl fungerande lag tycker jag, alla drar åt samma håll och beredda att satsa lika mycket. 

Berätta lite om dina tränare.

Det är andra året vi har Johan nu men första året med David. De är lite som Piff o Puff, kompisar och håller reda på varandra. Det är nog en fördel med tränare som känner varandra bra, lättare för dem att samarbeta och lättare för oss om vi får samma instruktioner av båda. Johan är väldigt seriös och har en väl bearbetad plan för både lagets utveckling och varje spelares utveckling. Tittar på video tills han kan alla matcher utantill…lite nördigt, men det gynnar laget eftersom vi får mycket tekniska och taktiska tips. David har hand om fysträningen som även den är väldigt seriös och genomtänkt, man kan se på honom hur han tänker att en rörelse ska se ut när han tycker att vi gör den fel (eller?). David är nog något av en perfektionist, han är väldigt bra på att se och förklara detaljer både i fysträningen och i volleybollträningen. Alltid något konkret förslag när man själv har kört fast. Ibland har de dock kanske lite svårt att uttrycka sig på sin briljanta engelska…        

Du spelar i landslaget, berättta hur det är och gärna om en höjdpunkt med landslaget!

Landslagssäsongen är en väldigt liten del av själva volleybollsäsongen och brukar ligga på våren när serien är slut. Då gäller det att försöka samarbeta med sina konkurrenter och bli samspelta vilket inte alltid är det lättaste. Jag känner själv att jag har haft svårt att spela ut och komma upp i den nivån som jag har i Sollentuna, kanske har att göra med att man får en annan roll i landslaget mot vad man är van vid i klubblaget. En höjdpunkt med landslaget är att ha fått spela på Voley2000 mästerskapet i Falköping inför en fullsatt Odenallen där hundratals autografjägare attackerar en efter matchen. Det roligaste i landslagssammanhang var nog annars när jag spelade med juniorlandslaget, då var det mycket glädje.

Du har chansen att säga något till alla, unga som gamla, som läser på vår hemsida, vad vill du säga?

Tycker jag har sagt massor nu… Kom jättegärna ner och prata med oss före eller efter en träning, vi är absolut inte farliga. Och är jag arg så är det oftast på mig själv…eller på Andrea om hon har slagit block-ut på mig.