AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Silver i norra SM-kvalet till USM

  Sollentuna slutade 2:a i norra poolkvalet till Ungdoms-SM efter mycket bra spel under söndagen. Under hela dagen spelade man så pass bra man kan och till och med överpresterade bitvis. På vägen mot finalen tog laget bl a en meriterande skalp via att besegra Team Valla i semifinalen med 2-1. Att det sedan blev förlust i finalen när klockan var 19:30, efter 10 timmars spel, behöver man inte ta så allvarligt.  

Kvalet till Ungdoms-SM spelades söndagen 16/3 uppe i Uppsala. Norra poolkvalet bestod av 8 lag i två grupper. Sollentuna hade Team Valla, Solna och Eskilstuna i sin grupp. Laget som tidigt på söndagsmorgonen åkte upp var nästan U17 laget förstärkt Axel. Glädjande nog är Staffan tillbaka och tog fördagen hand om librorollen.

Första matchen kl 10:00 mot Solna blev en snabb affär där Sollentuna vann planenligt med 2-0 (25-10, 25-17). Inledande matcher där och matcher man har favoritskapet är aldrig lätta, men killarna går in som ett lag och vinner utan missöden.

Andra matchen 12:15 mot Eskilstuna vinns även den med 2-0 (25-13, 25-16) och här börjar killarna få upp ångan ordentligt. Eskilstuna har gjort stora framsteg på senaste tiden kunde vi se i Boländerhallen denna dag, men att hålla nere siffrorna ändå visar på styrka.

Team Valla, som i princip ställde upp med finallaget från U17 SM förra året, dvs bästa möjliga lag, gjorde likadant i sina matcher mot Eskilstuna och Solna. Det var alltså dags för en gruppfinal 14:15 mellan Valla och Sollentuna – en liten ungdomsvariant av pågående SM-slutspel i elitserien. Team Valla fick nog finna sig i att vara favoriter i denna match och även favoriter i norra poolkvalet tillsammans med Södertälje, så Sollentuna kunde gå in och spela avslappnat.

Matchen börjar och Sollentuna via mycket bra block och försvar stopp på Vallas tunga spikers och när det egna servandet och anfallet fungerar så vinner man första set med 26-24. I andra set funkar det bättre för Valla som leder med 23-13 men Sollentuna killarna hittar spelet igen och jobbar ikapp i till 23-22. Tyvärr tappar man setet med 23-25. I skiljeset är det jämt till en början men Valla en 2 poängsledning upp till 10 men sedan rycker Sollentuna och vinner klar med 15-11. Därmed har killarna vunnit gruppen något överraskande.

Södertälje vann andra gruppen före Vingåker, vilket betydde semifinal mot Vingåker. Just Vingåker har ett mixat lag där ett fåtal spelare kommer från JSM-laget och majoriteten av spelarna från det yngre U17 laget. Längden i laget skiftade rejält kan man säga. Sollentuna börjar känna av att dagen är lång och spelar när semifinalen börjar 16:15 inte något vidare. Man slarvar med gratisbollar och håller inte ihop spelet som man borde. Samtidigt spelar Vingåkers äldre killar bra och gör många poäng. Följden blir att Sollentuna vinner men "bara" med 2-1 (25-23, 23-25, 15-13). Dagens minst lyckade insats. 

På grund av att placeringsmatcherna 5-6 och 7-8 bägge gick till skilje (15-13 och 17-15) så började man inte med inspike inför finalen mot Södertälje förens närmare 19:30. Under sådana förhållanden är det inte möjligt för killarna att spela på topp och man gör heller ingen bra start i 1:a set. I slutet på 1:a set får man i gång spelet och putsar siffrorna till 19-25. I andra set kommer killarna ut som ett nytt lag och har hittat tillbaka till spelet i matchen mot t ex Team Valla. Matchbilden är här den omvända och killarna tar en säker ledning men Södertälje knaprar ikapp på slutet. Även detta set slutar 25-19. I skiljesetet fastnar Sollentuna i första rotationen och kommer inte ur den. Det blir underläge 1-7 och matchen är körd. Förlust 4-15.

Att finalen slutade 1-2 kan man faktiskt delvis förklara på pollkvalets utformning. Det är tveksamt ut ett sportsligt perspektiv att ha ett SM kval som spelas från innan 10:00 till efter 20:00. Å andra sidan är det lika för alla. Södertälje vinner rättvist mycket tack vare ett de för dagen har en riktigt bra passare i RIG Simon som lyfter upp laget.

I och med helgens poolkval så har killarna i USM-laget skaffat sig en bra seedning i SM-lottningen.

När alla 3 SM-kvalen är avklarade kan man konstatera att Sollentunas 92:or lyckats placera sig 1:a, 2:a och 3:a i U17, U19 och U21 kvalen. Vilken klubb matchar det med sina junisar?


Andreas G blockar


Calle spikar, Christopher och Andreas G täcker upp


Dubbelblock Calle och Andreas G


Axel anfaller från högerkanten


I setpausen inför skiljeset