AKTUELLT

Beachläger sommaren 2024

Beachsektorn

Anmälan till SVK’s Beachvolleybollläger på Rösjö Beach är öppen!

Snillet spekulerar

Den som väntar på någonting gott väntar alltid för länge. Här kommer en ny Sollentunaprofil och äntligen får vi veta mer om Lars-Göran "Snillet" Eriksson!

Namn och smeknamn: Lars-Göran Eriksson "Snillet"

Hur fick du ditt smeknamn? Vet inte om jag vill lämna ut det – skämtar – Jag somnade under en kemilektion i årskurs 5 och läraren frågade då mig under min dvala vad skolrestaurangen bjöd på för mat till lunch, jag vaknade till och svarade utan att veta något saltpetersyra, Klassen skrattade och läraren sa att där sitter vårat snille. Alltid funnits med sedan detta.

Född: 22 januari 1957

Familj: Min fru Liliana, dotter Alice, hunden Jözta, katten Kusko, ett gäng höns utan namn och SVK:s fantastiska Herrlag.

När började du med volleyboll och varför? Spelade i min ungdom hockey och fotboll, när jag var 12 år började våran idrottslärare introducera volleyboll på schemat. Det gick hyfsat och framförallt slapp man vara ute på vintern. På den tiden värmde faktiskt kommunerna upp hallarna. Kort sagt var det min jympalärare Christer som övertalade mig.

Vilken var din första klubb och vilken position spelade du på? Min första klubb var Frövi Vi Unga och jag spelade kant, eller var det överallt?

När kände du att det var tränare du ville vara och varför? Efter att spelat min sista säsong med Vallentunas herrar blev jag tillfrågad om att träna Vallentunas damer i elitserien. Jag har alltid gillat utmaningar så det bara blev så.

Hur har du skaffat den tränarkunskapen du har idag? Först och främst vet jag inte om jag har någon kunskap men de personer som inspirerat mig är Anders Kristiansson, Lars Oddson, Mats Karlsson, Mats Albertsson och Tore Johansson, de fyra första före detta SVK:are.

Känner vi några av dina tränarkompisar du har haft genom åren? Eftersom de flesta kommer från olika upplagor av Sollentuna skulle denna namnlista bli mycket lång, ett exempel är en av våra sportchefer Classe som jag spelade tillsammans med 1878 oops 1978 och 1979.

Har du eller har du haft någon mentor inom volleybollen eller någon du ser upp till? Ingen direkt mentor. Ismo i Falkenberg respekterar jag mycket för sin otroligt proffsiga inställning till sporten.

Vilka lag har du tränat? Vallentuna damer, Uppsala damer och herrar, Sollentuna damer och herrar, Väsby, Åland och Damlandslaget.

Vi har ju sett dig på både ungdoms- och seniorträningar. Vilka är tjusningarna med respektive grupper? Möjligheten att påverka i ett tidigt läge, se framtiden i varje spelare och utmaningen. Seniorer "kan" redan, motivera att göra så bra ifrån sig som möjligt.

Vad skiljer ett landslag från ett klubblag ur ditt perspektiv? I klubblaget skall man producera och förbättra spelare till klubben, den sociala delen mer viktig då ex spelare utvecklas olika. Landslaget skall man skapa ett bästa lag från de spelare som klubblagen producerat.

Du har också tränat damlag, vad är likheterna med herrlag? (Ja alla undrar jämt om skillnaderna.) Skillnaderna är lättare att peka på, likheterna svåra att ta på. Vet att det finns lika mycket go, jävlar anamma och motivation hos bägge men man visar det på olika sätt. Tror egentligen att likheterna är fler än man tror. Jag har tränat damlag som uppträtt som herrlag och vice versa och med det menar jag inget negativt. Jag tror att om killar kunde spela mer som ett damlag och ett damlag kunde spela mer som ett herrlag skulle bägge lagen bli bättre. Jag har aldrig tränat herrar eller damer på olika sätt.

Vilka är dina styrkor som tränare? Får andra uttala sig om.

Några svagheter? Helt övertygad om, och troligtvis alldeles för många.

Hur mycket tid lägger du ner som elittränare under en säsong, kan du beskriva det? Med resor och allt under säsongen c:a 20 timmar i veckan vad gäller träning, planering, video osv. Till detta tillkommer matcher.

Hur ser din familj på ditt volleybollengagemang? Stöttar till 100%, min hustru är med och tränar herrlaget och tar hand om deras fys. Vår dotter spelar själv med f 96.

Vad är det som gör volleyboll så roligt och vilka utmaningar har du? Det som för mig gör volleyboll roligt är att det är en svår sport och där förändringar hos den individuella spelaren i mycket stor utsträckning bidrar till att det går bra för hela laget. Är man dålig syns det direkt. Jämför fotboll och ishockey där spelare kan föra en ganska anonym tillvaro under en match. Skulle aldrig fungera på volleybollplanen. Volleybollspelaren måste vara bra hela tiden.

Mina utmaningar är alltid att vinna så mycket som möjligt, hatar att förlora. Som tränare försöker jag nå dessa mål genom att göra laget bättre på det som jag tror för laget framåt.

När är det som roligast att vara tränare? Självklart att vinna, vinna eller när en spelare man tror på gör bra ifrån sig eller när man tränar på en sak som sedan fungerar under match eller när laget ger allt eller …………………..

Hur ser din favoritspelare ut? Förutom fysiska förutsättningar skall spelaren kunna vara både härförare och åskådare, spela med stort hjärta och aldrig, och då menar jag aldrig, ge upp.

Har du något råd till den som vill bli elitspelare eller proffs? Måste leva volleyboll, fysa stenhårt.

Nu har du tränat Sollentunas herrar några år och ni blir bättre och bättre med chans på ädla medaljer i år. Hur viktigt är det med långsiktighet och tålamod? Långsiktighet är viktigare än vad man tror. Självklart skulle man kunna vinna SM-guld genom att köpa 6 världsstjärnor men till vilken nytta. Att skapa ett lag tar tid, alla skall finna sin plats och få sina roller. Viktigt att skynda långsamt och att utveckla laget tillsammans. Därför är det ofta svårt när det kommer många nya till laget  då man ibland måste börja om från början igen.

Hur tycker du att man ska tänka om man inte är starter i ett lag? Varje spelare måste ha som mål att man skall försöka ta en plats som starter. Man skall kunna ha en dialog med sin tränare om hur situationen är för tillfället. Jag anser att utan en bra bänk kommer man inte att utvecklas som lag. Den som inte är starter måste förstå att de har lika stor del i framgång och motgång som de som för tillfället spelar.

Blir du nervös under match? Nej, något längre beslutstid kanske.

Nu vet jag att du har ett ovanligt yrke utanför volleybollen. Berätta gärna lite om det och hur du får det att funka med volleybollen. Jag arbetar som polis sedan 1978 och har varit hundförare sedan 1985. Inom Stockholmspolisen tillhör jag Hundenheten. Mitt arbete innebär att jag åker ute i Stockholms län i polisbil ensam med min hund. De flesta arbetsuppgifterna är helt enkelt att fånga så många tjuvar och banditer som möjligt. Det händer också att vi letar bortsprungna och vilsegångna. Jag jobbar skift vilket gör att jag även jobbar nattetid (flest tjuvar då). Möjligheten att kombinera detta med volleybollen är utmärkt om det är som på min arbetsplats, en tillmötesgående chef.

Vi avslutar med några korta:

Favoritmaträtt: Köttbit med pommes

Dricker till det: Något flytande

Bästa film eller bok: Gökboet

Blir arg på: Idioter

Skrattar åt: Det mesta

Vad gör du om du har en ledig stund: Vad är en ledig stund?

Lycka till i det kommande slutspelet Lars-Göran!